Prima pagină   |   Harta site-ului   |    Flux RSS   |   Abonare la stiri prin email   |   Contacte   |   

   |   Text size:
     Română      English      Русский

 
 
 
 

 

 


Prima pagină  »  Noutăţi și evenimente
Noutăţi și evenimente
Tinerii din Hîncești colaborează cu autoritățile locale în domeniul accesibilității
Publicat: 02.08.2017   

La sfârșitul lunii iulie curent, la pensiunea Holercani, s-a desfășurat Școala de vară pentru mai multe grupuri de inițiativă format din tineri lideri din diferite regiuni ale țării. Evenimentul a fost organizat de Asociația „MOTIVAȚIE” (AMM) din Moldova, cu participarea activă a mai multor tineri cu dizabilități, inclusiv din orașul Hîncești.

Iuliana Tabacari este liderul Grupului de Inițiativă „De la Drept la Acțiune” din orașul Hîncești și lucrează ca Asistent Social la „Centrul de servicii pentru copii cu dizabilități – Pasărea Albastră” din aceeași localitate.

Iuliana consideră că schimbarea vine de la fiecare din noi, iar citatul ei preferat este Cel ce vrea face mai mult decât cel ce poate”.

Iuliana, ești liderul Grupului de Inițiativă din Hîncești „De la Drept la Acțiune”. Povestește-mi te rog pe scurt despre istoria grupului vostru.

Ne-am format ca grup în 2015 în cadrul proiectului "Tinerii cu și fără dizabilități participă activ în viața comunitară și luare a deciziilor şi promovarea dezvoltării unui cadru legal pentru antreprenoriat social” implementat de AMM. În cadrul mai multor traininguri și seminare, ne-am dezvoltat ca grup în mai multe domenii: precum liderism, colaborarea cu autoritățile publice sau abordarea corectă a Mass-Media. Ulterior, în cadrul școlii, am învățat metode de advocacy, cum să colaborăm cu reprezentanții instituțiilor din orașul Hîncești, ca ei să ia atitudine și să fie mai receptivi la crearea unui spațiu accesibil și prietenos pentu toți.

În decurs la doi ani, ce rezultate deja ați atins?

Am scris câteva demersuri pentru a accesibiliza un complex sportiv din orașul Hîncești. Inițial, la ei nu era planificată accesibilitatea pentru persoane cu dizabilități. Am înaintat demers către Ministerul Tineretului și Sportului, apoi ne-am adresat către Consiliul Local, care e responsabil de acest proiect, dar și la primar. Complexul este încă în construcție, iar noi am primit răspuns că se va lua în considerație și aspectul accesibilității. Sperăm deja în 2-3 ani el să fie deja gata și dotat pentru persoane cu nevoi speciale.

La fel, am reușit să accesibilizăm printr-un proiect biblioteca raională de carte românească din incinta Casei de Cultură din orașul Hîncești. Deocamdată, ea este singura bibliotecă accesibilă de la noi pentru utilizatorii de scaun rulant.

De asemenea, în urma mai multor mese rotunde, noi am abordat personal primarul nostru cu mesaje de sensibilizare. Astfel, au început lucrările de accesibilizare a infrastructurii stradale, dar încă mai e mult de muncit la acest capitol. Vrem să facem acțiuni de advocacy în acest sens, ca să grăbim procesul de accesibilizare după standardele naționale de construcție.

Ce-ai învățat la Școala de vară din Holercani?

Pentru mine comunicara este una din cele mai importante instrumente pentru a aborda o persoană. Dar, în colaborare cu autoritățile publice locale, trebuie să aplici acest instrument mult mai bine gândit și să vii deja cu niște tactici bine puse la punct. În cadrul acestei școli, organizate de AMM, mi-am dezvoltat abilitățile de comunicare, am făcut un Plan de acțiuni, ce urmează să-l implementăm în următoarele luni la noi în oraș pentru a accesibiliza infrastructura drumurilor.

Ce te-a motivat să aplici în acest proiect?

Vreau ca schimbările să fie pentru toți cetățenii. Cunosc foarte multe persoane cu nevoi speciale, care îmi spuneam la telefon că nu ies din casă pentru că nu au unde să meargă și nimic nu este adaptat pentru ei. Am fost și eu afectată de problema dată, căci nu am putut merge la școală ca s-o finisez și să-mi continui studiile la facultate.

În ce mod colaborarea persoanelor cu dizabilități cu factorii de decizie poate duce la soluționarea problemelor locale?

Foarte multe lucruri depind de atitudinea noastră ca cetățeni. Uneori, nu este atât de costisitor să nivelezi o bordură, dar acest lucru poate schimba cardinal viața mai multor oameni. De exemplu, poți instrui la momentul oportun constructorii privind unde și cum să fie instalate corect trecerile pentru grupul de persoane cu mobilitate redusă: persoane cu dizabilități, bicicliști, părinți cu copii mici sau persoane în etate. Dacă prin atitudine, autoritățile ar veni în întâmpinarea noastră, atunci s-ar schimba lucrurile mult mai ușor.

Ce mesaj ai adresa persoanelor cu dizabilități din Moldova?

De multe ori nouă ni se pare că nu putem schimba ceva, dar de fapt noi nu avem o dorința clară și bine definită de a face acest lucru. Dacă stăm să analizăm mai bine situația, putem stabili mult mai ușor un scop și cu pași mici dar siguri să lucrăm la realizarea acestuia.

Nicu Mironov este un alt tânăr activ al Școlii de vară din Holercani, membrul Grupului de inițiativă de autoreprezentanți din orașul Hîncești. De trei ani este voluntar la „Centrul de servicii pentru copii cu dizabilități – Pasărea Albastră”, în cadrul căruia realizează diverse activități pentru copii. La fel, trei ani de zile Nicolae s-a ocupat cu sport profesionist – powerlifting.

“Prima mea competiția la nivel european s-a desfășurat în Dubai, Emiratele Arabe Unite – spune cu entuziasm Nicu – De atunci, mi-am făcut pașaport sportiv, cu care ulterior am călătorit în Polonia, Slovacia și Rusia”.

Acum Nicu activează în cadrul echipei HN24.NET (portal local) în calitate de fotoreporter. El este mulțumit de faptul că AMM l-a ajutat să-și dezvolte abilitățile de lider în cadrul grupului de inițiativă din Hîncești.

Amintim că Școala de vară pentru tineri lideri cu dizabilități s-a desfășurat în perioada 26-31 iulie și a fost organizată de AMM, în cadrul proiectului "Tinerii cu și fără dizabilități participă activ în viața comunitară și luare a deciziilor şi promovarea dezvoltării unui cadru legal pentru antreprenoriat social”. Evenimentul a fost posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin Asociației "MOTIVAȚIE" din Moldova și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.


Accesări: 202


Alte Noutăţi și evenimente

Publicat: 23.09.2017   
Vizionarea publică a fost precedată de un panel de dezbateri la tema dreptului la sănătate. La panel au fost prezenți în calitate de experți reprezentanții autorităților de profil și membrii mai multor ONG-uri din domeniu. Discuțiile s-au axat în jurul provocărilor, dar și soluțiilor ... Citeşte mai mult...
Publicat: 22.09.2017   
Ieri, 21 septembrie, a avut loc transmisiunea în direct a sesiunii de la Geneva în care delegația guvernamentală a RM a raportat despre respectarea în țara noastră a drepturilor economice, sociale și culturale. Vizionarea în Chișinău a fost organizată de Oficiul ONU pentru Drepturile Omului. Citeşte mai mult...
Publicat: 22.09.2017   
Scopul postului: asistență individualizată acordată persoanelor cu dizabilități (femei și bărbați) în procesul de căutare a unui loc de muncă, angajare, formare la locul de muncă ... Citeşte mai mult...
Publicat: 15.09.2017   
În perioada 2 – 8 octombrie 2017 se va desfășura Săptămâna Națională a Voluntariatului (SNV) 2017 “Hai în gaşca voluntarilor!”, ediția a XI-a, cel mai mare eveniment de promovare a voluntariatului la nivel republican. Citeşte mai mult...
Publicat: 11.08.2017   
În perioada 14 august - 11 septembrie 2017 echipa Asociației ”MOTIVAȚIE” se va afla în concediul de odihnă. Pentru a beneficia de serviciile organizației rugăm să fim contactați după data de11 septembrie. Citeşte mai mult...
Publicat: 04.08.2017   
Pe 3 august 2017 Elena Canțer a realizat că visele pot deveni realitate. Odată ce a cunoscut Asociația ”MOTIVAȚIE” din Moldova (AMM), Elena a început să creadă că viața ei se poate schimba în mai bine și are mari șanse să le ofere celor doi copii ai săi o viața mai bună, aici acasă. Citeşte mai mult...
Publicat: 01.08.2017   
În perioada 26 – 31 iulie la Pensiunea Holercani a avut loc o Școala de vară pentru 7 grupuri de inițiativă din regiunile centru, nord și sud ale țării. Participanții au fost membri ai grupurilor de inițiativă, 20 de tineri cu și fără dizabilități. Citeşte mai mult...
Publicat: 31.07.2017   
Antreprenoriatul Social este un domeniu nou pentru Republica Moldova, dar în majoritatea țărilor dezvoltate acest domeniu funcționează eficient și soluționează diverse probleme sociale de cel puțin 10 ani. Citeşte mai mult...
Publicat: 26.07.2017   
În perioada 26 - 31 iulie la Holercani se va desfășura o Școală de vară pentru 6 grupuri de inițiativă, din diferite regiuni ale Moldovei. Pe durata școlii de vară se vor analiza Planurile Locale de Advocacy elaborate de membrii grupurilor în rezultatul trainingurilor la care au participat. Se va discuta impactul ... Citeşte mai mult...
Publicat: 24.07.2017   
Pe data de 20 iulie, Asociaţia Obştească „Femeia şi Copilul – Protecţie şi Sprijin” a lansat o serie de ateliere de lucru în ceea ce privește elaborarea Strategiei locale de accesibilizare a spațiilor publice din orașul Criuleni. Strategia va permite elaborarea unui plan de acțiuni, care va fi prelucrat și consultat atât de societatea civilă, cât și de autoritățile publice locale. Citeşte mai mult...
Publicat: 17.07.2017   
În scopul sensibilizării angajatorilor și opiniei publice cu privire la abilitățile de lucru ale persoanelor cu dizabilități, Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova anunță concurs deschis de selectare a unei persoane fizice/juridice pentru ... Citeşte mai mult...
Publicat: 10.07.2017   
Din luna iulie 2017, Asociația ”MOTIVAȚIE” din Moldova (AMM) demarează un nou proiect „De la dizabilitate la abilitate”, susținut financiar de World Jewish Relief (WJR). Acesta este o continuitate a proiectului ”Angajează Abilitatea” implementat în perioada ... Citeşte mai mult...
Publicat: 07.07.2017   
Astăzi, 7 iulie a avut loc cea de-a II-a instruire în Abordarea Integratoare de Gen (AIG). Echipa Asociației ”MOTIVAȚIE” din Moldova a fost familiarizată cu metode și instrumente în abordarea integratoare a egalității de gen și tehnici care pot fi utilizate pentru ... Citeşte mai mult...
Publicat: 24.06.2017   
La data de 23 iunie, echipa Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova (AMM) a beneficiat de un training privind abordarea integratoare a egalității de gen, din partea formatoarei Pelaghia Stegari. Specialiștii AMM au avut ocazia să exerseze prin mai multe activități practice cele mai esențiale aspecte ale egalității de gen, să discute în grup stereotipurile legate de bărbați și femei, care sunt formele și cauzele de bază ale discriminării. Citeşte mai mult...
Publicat: 22.06.2017   
În perioada 14 – 16 iunie 2017 la Belfast, Marea Britanie, s-a desfășurat prima conferință mondială privind suportul în angajarea în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități. Citeşte mai mult...

1 - 20 din 300

SUPORT IN ANGAJARE

 

HARTA ACCESIBILITĂȚII

 

CONTĂM PE SPRIJINUL ȘI IMPLICAREA DVS.

Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor

cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori.

Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează.
Citeşte mai mult... Citeşte mai mult... Citeşte mai mult...

 


Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței SOIR Moldova (the Swedish Organization for Individual Relief,) cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
SOIR/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.

© 2017 Asociația "MOTIVAȚIE" din Moldova   |   Site elaborat de WebDesign.MD
Total vizitatori unici: 131663 | Total ieri: 239 | Total azi: 183
PAGINA ÎN SUS