La Conferința Națională din 04 decembrie 2018, ediția III “Drepturile persoanelor cu dizabilități de pe ambele maluri ale Nistrului: realități și perspective” s-a pus în discuție tema incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități prin perspectiva integrării lor în câmpul muncii și gradul în care persoanele cu dizabilități beneficiază de servicii și protecție socială. La conferință au fost prezentate și rezultatele Studiului privind asigurarea Serviciului Social “Asistență Personală” în RM.
Evenimentul a constituit o platformă de dialog și comunicare a rezultatelor și a provocărilor în aceste domenii, care a unit reprezentanții instituțiilor de stat, societatea civilă, ONG-uri de profil, partenerii de dezvoltare și persoanele cu dizabilități din mai multe regiuni ale țării, inclusiv și din partea stângă a Nistrului.
Egalitatea în drepturi înseamnă egalitate de șanse
Viorica Russu, consultant principal, Direcția politici ocupaționale și de reglementare a migrației, MSMPS, a relatat faptul că a fost deja definitivat mecanismul de implementare a Legii noi cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurare de șomaj. Legea va intra în vigoare în februarie 2019. Aceasta prevede un șir de măsuri, care vor contribui la integrarea persoanelor cu dizabilități în câmpul muncii, printre care și Angajare Asistată ca metodă de suport în procesul de angajare pentru persoanele din grupele subreprezentate. Noua lege conține programe de suport și subvenții pentru angajatorii, care crează locuri de muncă sau le adaptează pe cele deja existente la necesitățile persoanelor cu dizabilități.
În cadrul conferinței, Ion Cibotărică, Director de program advocacy și Politici Publice pentru persoanele cu dizabilități, Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitați (CDPD) a prezentat rezultatele cercetării CDPD privind modul de implementare a cotei obligatorii de 5% în conformitate cu art. 34 al Legii nr. 60 privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități de către Administrația Publică Centrală (APC). Rezultatele cercetării au arătat că 2,48 % este cota de angajare a persoanelor cu dizabilități în instituțiile APC.
Ana Bufteac, coordonatoare program Angajare Asistată, Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova (AMM) a vorbit în cadrul evenimentului despre rezultatele implementării Programului Angajare Asistată pentru persoanele cu dizabilități din Moldova. Specialista AMM a venit cu exemple concrete de bune practice și provocări pentru fiecare etapă a procesului de Angajare Asistată. Lipsa motivației tinerilor, lipsa experienței de muncă, nivelul scăzut de studii, problema infrastructurii neaccesibile au fost doar câteva dintre provocările enumerate de expertă: “Programul Angajare Asistată valorifică potențialul uman al fiecărei persoane cu dizabilități. Sperăm că acesta va fi implementat cât mai curând la nivel național – a încheiat experta”.
Amintim că în 5 ani de implementare a Programului Angajare Asistată de către AMM, au fost angajate peste 120 persoane cu dizabilități.
Conferința s-a încheiat cu prezentarea rezoluției, adoptată de participanții la eveniment, care ulterior va fi transmisă autorităților, ONG-urilor de profil și persoanelor cu dizabilități.
Evenimentul a fost organizat cu suportul Oficiului ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) în parteneriat cu Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (CDPD), IM Swedish Development Partner, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Alianța Organizațiilor pentru Persoanele cu Dizabilități (AOPD), Asociația “MOTIVAȚIE” din Moldova (AMM), Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), Centrul Media pentru Tineri (CMT).
Sursa foto: OHCHR /Marina Momat
Oficiu or. Chișinău
Tel/Fax:(+373-22)-66-13-93
Oficiu Vadul lui Vodă
Tel/Fax:(+373-22)-41-71-55
|
|
|
||
Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori. |
Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! | Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează. | ||
Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... |
Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.