Pe 18 octombrie curent, a avut loc o acțiune de evaluare și monitorizare a accesibilității la clădirile de menire publică din or. Cupcini, cu scopul de a spori nivelul de conștientizare de către autoritățile publice din oraș a necesității asigurării condițiilor de accesibilitate la infrastructură pentru persoanelor cu dizabilități și alte persoane cu mobilitate redusă. Evenimentul a fost organizat de membri și voluntarii Grupului de inițiativă din Cupcini, Asociația Tinerilor cu Dizabilități „VIVERE”, în parteneriat cu echipa Asociației “MOTIVAȚIE” din Moldova (AMM).
În cadrul acțiunii, au fost evaluate 6 instituții de menire publică din or. Cupcini: Casa de Cultură, Sectorul de Poliție, Primăria, un liceu, Oficiu Poștal și domiciliul unui copil cu dizabilități, utilizator de scaun rulant.
Dorin Pulbere, un tânăr ce se deplasează cu scaunul rulant și locuiește nemijlocit în or. Cupcini, a încercat de mai multe ori să sensibilizeze autoritățile privind necesitatea creării condițiilor de accesibilitate la infrastructură. Respectiv, el a avut o întrevedere cu Primarul localității, care la rândul său a delegat un specialist în arhitectură din cadrul Primăriei locale, pentru a participa la evaluări.
Igor Meriacre, directorul executiv AMM, spune că în urma acestor evaluări s-a constatat că practic nici o instituție evaluată din oraș nu corespunde standartelor necesare de accesibilitate: “Prima problemă depistată a fost existența “rampelor” de acces, care au un unghi foarte mare de înclinație și practic sunt inutile sau lipsa lor definitivă. În al doilea rând – a menționat Igor Meriacre – chiar dacă intrările în local și spațiul din interior permit deplasarea normală a persoanelor în scaun rulant, practic în nici o instituție nu există veceu accesibil pentru persoanele cu dizabilități”.
Echipa de evaluare, cu suportul AMM, va elabora un set de recomandări pentru fiecare clădire evaluată, inclusiv schițe de accesibilizare care vor fi prezentate la o masă rotundă, ce va fi organizată în luna noiembrie în or. Cupcini. Tinerii vor solicita de la autoritățile publice locale elaborarea unui Plan de acțiuni cu date și cifre concrete, a cărui realizare o vor monitoriza pe parcurs.
Acțiunea este parte a Planului local de Advocacy implementată de Grupul de inițiativă Cupcini, membri ai Asociației Tinerilor cu Dizabilități „VIVERE”, în perioada octombrie – decembrie 2017. Evenimentul s-a desfășurat în parteneriat cu Asociația "MOTIVAȚIE" din Moldova, în cadrul proiectului "Tinerii cu și fără dizabilități participă activ în viața comunitară și luare a deciziilor şi promovarea dezvoltării unui cadru legal pentru antreprenoriat social”.
Acest eveniment este posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin Asociației "MOTIVAȚIE" din Moldova și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.
Oficiu or. Chișinău
Tel/Fax:(+373-22)-66-13-93
Oficiu Vadul lui Vodă
Tel/Fax:(+373-22)-41-71-55
|
|
|
||
Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori. |
Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! | Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează. | ||
Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... |
Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.