Pe 28 martie 2018 la Cahul s-a desfășurat Forumul Regional privind durabilitatea financiară a OSC-urilor. Evenimentul a întrunit la o masă de discuții reprezentanții autorităților publice locale, agenții economici, organizațiile societății civile și grupurile de inițiativă, pentru a aborda subiecte precum:
Durabilitatea financiară a OSC-urilor prin activități de AS
Spre deosebire de antreprenoriatul clasic, axat pe obținerea profitului, AS este o formă de activitate economică, venitul căreia este direcționat către soluționarea mai multor probleme sociale. Sergiu Gurău, expert în AS: “ONG-urile din Republica Moldova sunt vulnerabile la capitolul durabilitate financiară, deoarece proiectele pe care le implementează acestea sunt de regulă de scurtă durată, după care, în cazul în care nu identifică alte finanțări, serviciile lor pentru grupurile vulnerabile pot să dispară. Soluția sunt activitățile economice pe care le pot desfășura OSC-urile prin dezvoltarea AS pentru a-și asigura durabilitatea financiară”.
Funcționarea Legii 2 % și promovarea AS în România
Foarte multe ONG-uri din România, datorită Legii Antreprenoriatului Social și activităților pe care le dezvoltă, au reușit să obțină resurse financiare din exterior pentru a-și dezolta cu succes activitățile de AS: “Antreprenoriatul Social este acel element care va permite menținerea serviciile sociale, până când statul va fi gata să procure aceste servicii de la ONG-uri – consideră directorul executiv al Asociației “MOTIVAȚIE” din Moldova (AMM), Igor Meriacre”.
Legea 2 % din România funcționează de mai mulți ani și sumele primite de ONG-urile de acolo sunt mult mai mari, decât le-au primit organizațiile din Moldova în primul an de funcționare a acestei legi: “Campaniile de colectare de fonduri a Legii 2 % aduc nu doar bani, dar și vizibilitate organizațiilor din România – a declarat directorul executiv AMM – deoarece ele se promoveză și vorbesc despre activitățile lor”.
Lecțiile învățate de ONG-urile din Moldova în aplicarea Legii 2 %
Experții Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Sorina Macrinici și Natalia Șeremet, au vorbit despre mecanismul 2% în Moldova, despre lecțiile învățate și anume faptul că ONG-urile din Moldova ar trebui foarte mult să investească în campaniile sale de promovare, pentru a arăta că serviciile lor sunt benefice pentru comunitate și cum ele schimbă viața altor personae. La finele Forumului din Cahul, moderatoarea evenimentului, Tatiana Seredenco, care este director executiv AO “AZI” din or. Cahul, a concluzionat că majoritatea populației încă nu cunoaște foarte bine elementele mecanismului de desemnarea procentuală: “Mulți oameni cred că Legea 2 % presupune donarea a 2 % din salariul său, oamenii nu vor să depună efort ca să meargă la Inspectoratul Fiscal de Stat pentru a depune declarația pe venit, în special persoanele care lucrează într-un singur loc – a menționat Tatiana Seredenco”.
Un aspect important al Forumului din Cahul a fost faptul că mai multe ONG-uri participante la eveniment s-au arătat interesate să aplice la Platforma privind promovarea AS din Moldova, fondată de AMM și Asociația Obștească “Eco-Răzeni”.
Forumul este organizat de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, în parteneriat cu AO „AZI”, în cadrul proiectului „Tinerii cu și fără dizabilități participă activ în viața comunitară și luare a deciziilor şi promovarea dezvoltării unui cadru legal pentru antreprenoriat social”. Acest eveniment este posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.
Oficiu or. Chișinău
Tel/Fax:(+373-22)-66-13-93
Oficiu Vadul lui Vodă
Tel/Fax:(+373-22)-41-71-55
|
|
|
||
Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori. |
Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! | Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează. | ||
Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... |
Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.