Un grup de persoane cu dizabilități din raioanele Căușeni și Ștefan Vodă au șanse mai mari de angajare în câmpul muncii. Aceștia au participat în zilele de 23 iunie și 29 iunie curent la sesiuni de instruire și mentorat privind serviciile de angajare asistată. Prezentarea aspectelor legale și procedurale privind angajarea asistată în cadrul acestor sesiuni a fost realizată de către specialiștii angajare asistată de la Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova. Specialiștii au ținut să implice activ participanții în activități de brainstorming, analize, discuții, etc., au fost prezentate câteva studii de caz și istorii de succes ale persoanelor cu dizabilități care au reușit să se angajeze.
Angajarea asistată o oportunitate pentru o viață independentă și decentă
Incluziunea în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități este o temă actuală și importantă. Potrivit directoarei executive a Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova, Ludmila Iachim – „fiecare om are nevoie de un loc de muncă, pentru că doar astfel se poate afirma ca și personalitate și totodată își poate asigura securitatea financiară și o viață independentă”.
„Sesiunile de instruire reprezintă o primă etapă dintr-un proces lung ce se numește angajare asistată, scopul final fiind angajarea a cel puțin 20 de persoane cu dizabilități până la sfârșitul anului 2021. Aceștia vor beneficia de asistență pe tot parcursul procesului de angajare”, a menționat Ina Crețu, consilier politici în cadrul Proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de GIZ Moldova. Dna Crețu și-a exprimat speranța ca printre persoanele angajate prin intermediul acestui program vor fi și cele din rândul participanților la aceste sesiuni, asigurându-i că vor primi tot suportul necesar.
Locul de muncă - un vis posibil pentru orice persoană cu dizabilități
Unul dintre vorbitorii la eveniment a fost și Victor Nastas, persoană cu dizabilități locomotorii. Acesta a împărtășit participanților care a fost experiența sa în angajarea asistată și cum cu ajutorul acestui tip de suport a reușit să-și deschidă propria afacere în domeniul serviciilor de fotocopiere. Tânărul a afirmat că inițial nici nu se gândea că ar putea să-și deschidă propria afacere, visele sale erau legate doar de găsirea unui loc de muncă ca și reparator de telefoane, calculatoare, etc., și obținerea unui permis de conducere pentru a putea să se deplaseze din Zaim, satul său natal, în Căușeni, unde credea că-și va desfășura activitatea. „Am întâmpinat mai multe bariere până am reușit să-mi deschid o afacere, să obțin un permis de conducere și să-mi adaptez mașina la necesitățile mele”- a recunoscut tânărul. „Însă aceste lucruri le-am obținut grație că am știut să-mi apăr drepturile în urma mai multor instruiri, fiind asistat ulterior de către echipa „MOTIVAȚIE” în realizarea planurilor mele, beneficiind și de un grant de 11 mii de lei pentru a-mi putea cumpăra aparatele necesare și a adapta locul de muncă la necesitățile mele”- a mai adăugat acesta.
Constantin Focșa este și el un alt participant al programului de angajare asistată, și la fel ca și în cazul lui Victor, Constantin este un exemplu pozitiv de angajare în câmpul muncii a unei persoane cu dizabilități. Fiind din Căușeni, acesta lucrează din anul 2018 la un liceu din oraș ca și suport în tehnologii informaționale. Între timp, tânărul a reușit să mai obțină încă un nou loc de muncă ca profesor de robotică, activitate ce se desfășoară în incinta Casei de Cultură din Căușeni. Ca și în cazul majorității persoanelor cu dizabilități, Constantin a povestit că a întâmpinat mai multe bariere până a-și vedea aspirațiile profesionale împlinite. Acesta susține că ”inițial m-am confruntat cu reticiență și refuz din partea administrației liceului, care a argumentat că nu-mi pot oferi un loc de muncă deoarece în instituție nici nu există funcția pe care mi-o doresc”. Însă, ulterior, datorită insistențelor sale și grație suportului primit în angajare asistată de la „MOTIVAȚIE”, conducerea instituției a devenit mai deschisă și i-a oferit acestuia un loc de muncă.
Atitudinea angajatorului poate fi schimbată
Ana Costin, coordonatoarea programului „Angajare asistată” a menționat că în tot acest proces de angajare a unei persoane cu dizabilități este foarte important ca nimeni să nu cedeze în fața unui refuz, fie că e vorba despre persoana cu dizabilități sau specialistul ce-l asistă în angajare. Potrivit acesteea, din experiența organizației în implementarea acestui tip de angajare, de mai multe ori s-a reușit să fie angajate persoane cu dizabilități în cadrul unor companii sau instituții care inițial nici nu admiteau să ofere un loc de muncă acestor persoane. ”Deseori refuzurile vin din partea unor angajați ai companiilor care nu sunt foarte informați cu privire la drepturile și potențialul persoanelor cu dizabilități și nu neapărat întotdeauna refuzul reprezintă poziția oficială a companiei”- susține Ana Costin.
Responsabilitatea socială trebuie să fie prioritate pentru companie
Una din companiile, care au în echipa sa au angajate persoane cu dizabilități, este și compania Orange Moldova. Reprezentanta acesteia Elena Donici, susține că „incluziunea socială și profesională este unul din aspectele esențiale ale strategiei companiei, construită pe principiile diversității și nondiscriminării”. Aceasta a vorbit publicului despre experiența pozitivă de angajare a două persoane cu dizabilități locomotorii în cadrul companiei, care în ciuda unor necesități speciale pe care le au, se descurcă foarte bine în activitatea lor profesională.
Amintim că angajarea asistată este un serviciu social, implementat de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova deja mai bine de opt ani. Conform Hotărârii Guvernului nr. 78/2021 angajarea asistată este un serviciu social, care are drept scop asigurarea accesului, obținerea și păstrarea unui loc de muncă remunerat pe piața muncii de către persoanele cu dizabilități, prin creșterea șanselor de ocupare, de promovare a unei ocupări sustenabile și de integrare durabilă pe piața muncii a acestora. Acest act normativ prevede că „serviciile de angajare asistată vor fi realizate de către prestatorii de servicii de angajare asistată acreditați, care vor fi selectați anual de către ANOFM”.
Acest material a fost elaborat cu sprijinul Proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de către GIZ Moldova cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei (BMZ) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).
|
|
|
||
Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori. |
Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! | Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează. | ||
Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... |
Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.