Prima pagină   |   Harta site-ului   |    Flux RSS   |   Abonare la stiri prin email   |   Contacte   |   

   |   Text size:
     Română      English      Русский

 
 
 
 

 


Noutăţi și evenimente
Noutăţi și evenimente
Elena Cernei, consilieră locală în satul Găuzeni, la al doilea mandat: „Dizabilitatea nu poate fi un impediment pentru o femeie care vrea să ajungă într-o funcție de conducere”
Publicat: 29.07.2021   

În 2006 ați devenit pentru prima dată consilieră locală. Atunci propunerea a  venit chiar de la primarul satului Găuzeni, raionul Șoldănești. Ce v-a motivat în 2019 să candidați din nou pentru această funcție?

Am aspirat să devin consilieră locală în Găuzeni pentru că am dorit o schimbare la mine în localitate. Cunoștințele pe care le-am acumulat pe parcursul anilor m-au ajutat foarte mult să mă implic în calitate de consilieră locală în soluționarea problemelor comunității, inclusiv a persoanelor cu dizabilități. Reprezentanții Administrației Publice Locale remarcă activismul meu și mă apreciază pentru responsabilitate și implicare activă la toate ședințele ordinare și extraordinare în cadrul Primăriei.

Credeți că dizabilitatea poate fi un impediment pentru o femeie care vrea să ajungă la o funcție de conducere?

Dizabilitatea nu poate fi un impediment pentru o femeie care vrea să ajungă la o funcție de conducere. O spun din propria experiență, pentru că am fost și eu cândva discriminată și îmi doream foarte mult ca vocea mea să fie auzită. Cu timpul, am investit în cunoștințele proprii și am evoluat ca personalitate datorită oamenilor care m-au susținut. Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova a fost pilonul de bază, care m-a încurajat din toate punctele de vedere și m-a ajutat să-mi văd visul împlinit de a deveni o persoană publică apreciată la mine în sat.

Cum ați reușit să deveniți un exemplu în localitate?

Pe timpuri, când nu cunoșteam cadrul legal, m-am confruntat cu toate formele de discriminare pe criteriul dizabilității, inclusiv ca mamă cu dizabilități. Am simțit pe propria mea piele ce înseamnă să fii o persoană marginalizată. Cred că este foarte important pentru noi, persoanele cu dizabilități, să fim susținute. Iată de ce am fondat în 2007 ONG-ul „Speranța”, unde am depus suflet și efort ca să apăr drepturile persoanelor cu dizabilități din localitatea mea și să fac vocea lor să fie auzită. Acum mă bucur că am devenit un mesager local activ în promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități din s. Găuzeni, fiindcă m-am confruntat la rândul meu prin diverse situații de discriminare.

Cât de importantă credeți că e promovarea accesului egal pentru toți cetățenii la secțiile de votare?

Problema accesibilității secțiilor de votare este foarte actuală nu doar la nivel local, dar și întreaga republică. Dacă o persoană cu dizabilități nu are acces la o instituție de stat, ea deja se simte marginalizată, căci nu are șansa să ajungă acolo unde dorește. Lipsa unei infrastructuri accesibile duce la discriminarea ulterioară a acestor persoane. Iată de ce persoanele cu dizabilități trebuie să fie unite și să ceară respectarea accesului în toate instituțiile, ca să beneficieze de drepturi egale, inclusiv dreptul la vot.

Povestiți-mi despre implicarea dvs. la activitățile proiectului „Cetățenii cu abilități votează pentru o țară fără dizabilități"?

Am fost plăcut surprinsă când reprezentanții Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova m-au anunțat despre lansarea unui nou proiect pentru capacitare a persoanelor cu dizabilități cu drept de vot din raioanele Șoldănești și Leova. M-am implicat la flash-mob-ul în care reprezentanții APL-urilor au testat drumul spre o secție de votare din localitate, activitate în care am învățat multe lucruri noi. M-a bucurat implicarea activă a membrilor administrației la nivel de raion, care au fost deschiși să se pună în pielea persoanei cu dizabilități și să testeze drumul spre o secție de votare, folosind scaun rulant, ochelari speciali, baston pentru nevăzători. O parte din reprezentanții APL-urilor au încercat toate tipurile de echipament asistiv.

De asemenea, în cadrul simulării zilei alegerilor de la Șoldănești am aflat care sunt elementele incluzive pentru persoanele cu dizabilități de vedere, dar și fizice, precum este lupa 3X, săgeți de direcționare în secția de votare, care nu sunt atât de costisitoare. Am înțeles că oamenii nu cunosc lucruri elementare legate de accesibilitatea secțiilor de votare, fiindcă nu se confruntă cu această problemă.

Urmează să mă implic curând și în alte activități ale acestui proiect în care o să mergem în 28 de sate din r-nul Șodănești ca să distribuim informații și să motivăm persoanele cu dizabilități să fie active și să-și exercite dreptul la vot la secție de votare.

Cum ați motivat și alte persoane cu dizabilități să fie active și să iasă la vot pe 11 iulie?

În calitate de consilieră locală am un sector în sat unde discut cu locuitorii despre problemele cu care se confruntă. Înaintea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 am vorbit cu o persoană cu dizabilitate, utilizatoare de scaun rulant și i-am propus să nu solicite urna de vot mobilă, dar să se prezinte la secția de votare. Dumnealui din start a acceptat ideea mea și în ziua alegerilor l-am însoțit personal la secția de votare. În anii trecuți am apărat dreptul la vot al persoanelor cu dizabilități când am fost implicată ca membră a biroului electoral, dar și în calitate de observatoare electorală. 

Cum credeți că putem motiva persoanele cu diferite tipuri de dizabilități ca să fie active și să iată la vot?

Prin informare, ca ele să fie motivate și implicate. Este foarte important ca persoanele cu dizabilități să-și spună necesitățile, să-și cunoască drepturile și să se implice activ în comunitate. Ele deseori au nevoie de persoane care vor avea încredere în abilitățile lor și le vor valorifica potențialul. Atunci când persoanele cu dizabilități vor învăța să-și exercite drepturile, vor fi mai vizibile în comunitate, mentalitatea oamenilor se va schimba mult mai ușor. Cred că persoanele cu dizabilități ar putea să se implice și la rezolvarea unei probleme din comunitatea lor. De exemplu, la mine în localitate lupt pentru construirea unui teren de joacă inclusiv, fiindcă deocamdată nu avem în sat nici un teren de joacă. Cred că atunci când autoritățile locale și centrale vor asigura condiții de accesibilitate pentru toți cetățenii asta ar ușura foarte mult procesul de integrare socială a persoanelor cu dizabilități.

Elena, ce înseamnă pentru dvs. să fiți utilă pentru societate?

Mă simt utilă pentru societate fiindcă știu să scot în evidență propriile abilități și să fac auzită vocea altor persoane din localitatea mea. Tot timpul am depus efort pentru oamenii care au avut nevoie de ajutorul meu. E plăcut să faci lucruri utile pentru societate cu ajutorul echipei de voluntari cu sloganul „Noi suntem schimbarea” prin organizarea curățeniei în localitate, distribuirea  produselor alimentare la sărbătoarea de Paști, marcarea zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități și a tuturor sărbătorilor importante în localitate, oferirea cadourilor de Anul Nou în calitate de Moș Crăciun deja 14 ani.

Spre fericire, am alături de mine un soț iubitor, care se mândrește cu mine și mă apreciază. Copiii mei deja au crescut, sunt bunică. Cred că este foarte important pentru o femeie să fie valorificată în primul rând în familie.

Ce mesaj de încurajare aveți pentru alte femei cu dizabilități, care aspiră la o funcție de conducere?

Valorificați-vă potențialul, fiți vizibile la nivel de comunitate și demonstrați societății că sunteți puternice și importante.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD),  în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, cu suportul financiar al poporului american oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională în Moldova (USAID). Opiniile expuse nu reflectă neapărat punctul de vedere al USAID sau PNUD.

Sursa foto: arhivă personală (Facebook)

 

 


Accesări:


Noutăţi și evenimente

Publicat: 08.10.2021   
Recent, echipa Asociației „MOTIVAȚIE" din Moldova, ce implementează de la începutul acestui an proiectul „Acceptă dizabilitatea, nu și violența”, a organizat la Strășeni un teatru social la tema combaterii violenței și discriminării față de persoanele cu dizabilități. Citeşte mai mult...
Publicat: 08.10.2021   
Recent echipa Asociației „MOTIVAȚIE" din Moldova a organizat la Strășeni Masa rotundă de prezentare a rezultatelor proiectului „Acceptă dizabilitatea, nu și violența” în care au fost menționate activitățile implementate, dar și efortul comun depus în cadrul acestui proiect de toți actorii implicați pentru atingerea rezultatelor. Citeşte mai mult...
Publicat: 07.10.2021   
Recent, la Șoldănești și Leova, s-au desfășurat încă două întâlniri ale echipei Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova cu reprezentanții administrației publice locale. În cadrul discuțiilor au fost recapitulate activitățile și rezultatele proiectului „Cetățenii cu abilități votează pentru o țară fără dizabilități" și s-au discutat posibilitățile de continuare a colaborării dintre APL-uri și MOTIVAȚIE. Ne bucurăm în acest context de deschiderea autorităților de a avea un dialog constructiv și a iniția măsuri concrete pentru îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități din cele două localități. Citeşte mai mult...
Publicat: 06.10.2021   
Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, în parteneriat cu INTAMT, implementează proiectul DISENEX + East, ce are ca scop abilitarea persoanelor cu dizabilități din țările Parteneriatului estic prin implicarea lor în antreprenoriat social... Citeşte mai mult...
Publicat: 27.09.2021   
Spotul video de mai jos vine să contribuie la sensibilizarea cetățenilor asupra dizabilității și să-i motiveze să aibă o atitudine nediscriminatorie față de această categorie de populație. Spotul are ca scop diminuarea stereotipurilor și promovarea unui comportament pozitiv și non-violent a societății față de persoanele cu dizabilități... Citeşte mai mult...
Publicat: 27.09.2021   
Elena Crîșmari este originară din satul Dolna, raionul Strășeni. Ea este vicepreședinta Rețelei Naționale a Femeilor cu Dizabilități din Republica Moldova și fondatoarea Asociației „Alianța pentru Dolna”. În 2019, a participat la Programul de capacitate civică și politică a femeilor cu dizabilități pentru implicare pro-activă în alegerile locale din același an. Programul a fost implementat de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova în parteneriat cu UN Women și finanțat de Suedia. În toamna lui 2019, Elena a reușit să obțină funcția de consilieră locală în satul Dolna... Citeşte mai mult...
Publicat: 17.09.2021   
Ești curios să afli cine pot fi beneficiarii noului serviciu social de angajare asistată? Sau cum se pot bucura tustrei - Angajatul, Statul și Angajatorul, de profitul acestuia?.. Citeşte mai mult...
Publicat: 17.09.2021   
Specialiștii Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova în comun cu Asociația CASMED, au cunoscut în data de 17 septembrie curent, care este experiența în angajarea asistată a persoanelor cu dizabilități realizată de organizația austriacă „Chance B”... Citeşte mai mult...
Publicat: 13.09.2021   
La Leova și Șoldănești a fost demarată recent activitatea din ușă în ușă sau din poartă în poartă, or, cum este cunoscută în limba engleză, door to door. Aceasta presupune interacțiuni directe ale voluntarilor cu persoanele cu dizabilități și familiile acestora ... Citeşte mai mult...
Publicat: 09.09.2021   
Știai că în această toamnă poți obține cunoștințe noi în domeniul democrației într-un format inclusiv și interactiv? Te invităm să iei parte la ... Citeşte mai mult...
Publicat: 20.08.2021   
Începând cu data de 23 august curent, până la data de 22 septembrie 2021, echipa Asociaţiei „MOTIVAŢIE” din Moldova se va afla în concediul anual de odihnă... Citeşte mai mult...
Publicat: 18.08.2021   
Participantele proiectului „Acceptă dizabilitatea, nu și violența” au devenit mai informate și motivate să spună stop tuturor formelor de violență datorită implicării la Trainingul privind prevenirea și combaterea violenței. Femeile cu dizabilități și mame care au copii cu dizabilități din Fălești și Strășeni au participat săptămâna curentă la un training motivațional, unde au exersat gestionarea situațiilor de conflict și a violenței în bază de gen și au lucrat la dezvoltarea resurselor emoționale suficiente pentru depășirea cazurilor de orice tip de violență... Citeşte mai mult...
Publicat: 18.08.2021   
Dragi prieteni, vă invităm să audiați podcastul de mai jos, în care veți afla cât de deschise sunt companiile din RM ca să angajeze persoanele cu dizabilități... Citeşte mai mult...
Publicat: 18.08.2021   
Dragi prieteni, avem plăcerea să vă prezentăm un podcast audio nou despre procedura de Angajare Asistată, ce reprezintă un complex întreg de măsuri, care oferă suport individual persoanei cu dizabilități motivate să muncească, ca să identifice un loc de muncă conform competențelor și abilităților sale... Citeşte mai mult...
Publicat: 11.08.2021   
Vrei să gestionezi propriul blog, site sau o pagină personală pe rețele de socializare? Vrei să știi cum să faci un design atractiv și o prezentare eficientă a produsului sau a serviciilor tale?.. Citeşte mai mult...
Publicat: 09.08.2021   
Săptămâna trecută la Șoldănești și Leova s-au desfășurat activități de follow-up în cadrul programului de instruire și educație civică privind procesul electoral la care au participat persoane active în domeniul drepturilor persoanelor cu dizabilități din regiune... Citeşte mai mult...
Publicat: 09.08.2021   
Adela Postolachi este originară din satul Terebna, raionul Edineţ. Este medic de familie și are doi copii. În 2019, a participat la Programul de capacitare civică și politică a femeilor cu dizabilități pentru implicare pro-activă în alegerile locale din 2019, implementat de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova în parteneriat cu UN Women și finanțat de Suedia. La localele din 2019, Adela a reușit să obțină funcția de consilieră locală în satul Terebna... Citeşte mai mult...
Publicat: 04.08.2021   
Ce înseamnă „responsabilitate socială”? Fiecare companie decide pentru sine care va fi acea responsabilitate care și-o asumă, dar scopul fiind asigurarea unui impact pozitiv al activității sale asupra dezvoltării societății per ansamblu. Institutul Internațional de Management „IMI-NOVA” a devenit în acest sens un adevărat exemplu, pentru că a reușit să schimbe spre bine viața persoanelor cu dizabilități încă din 2019, când a început colaborarea cu Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova... Citeşte mai mult...
Publicat: 28.07.2021   
După ce la sfârșitul lunii iunie curent, 39 de persoane cu dizabilități și membrii ai famiiilor acestora din raioanele Căușeni și Ștefan Vodă au fost instruite referitor la serviciile de angajare asistată, la 14, 15 și, respectiv, 27 iulie 2021 alte 28 de persoane cu dizabilități din mun.Chișinău și raionul Taraclia au avut posibilitatea să cunoască despre noile oportunități privind identificarea unui loc de muncă și angajarea în câmpul muncii... Citeşte mai mult...

1 - 20 din 619

SUPORT IN ANGAJARE

 

HARTA ACCESIBILITĂȚII

 

CONTĂM PE SPRIJINUL ȘI IMPLICAREA DVS.

Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor

cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori.

Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează.
Citeşte mai mult... Citeşte mai mult... Citeşte mai mult...

 


Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.

© 2021 Asociația "MOTIVAȚIE" din Moldova   | Politica utilizare cookie și confidențialitate |  Site elaborat de WebDesign.MD
Total vizitatori unici: 818192 | Total ieri: 413 | Total azi: 46
PAGINA ÎN SUS