Prima pagină   |   Harta site-ului   |    Flux RSS   |   Abonare la stiri prin email   |   Contacte

   |   Text size:
     Română      English      Русский

 
 
 
 

 


Noutăţi și evenimente
Noutăţi și evenimente
Lilia Puzderi, consilieră locală în Borogani, Leova: „Nu am dorit să răstorn munți, dar să demonstrez societății că și o femeie cu dizabilitate contează și poate aduce schimbări"
Publicat: 25.10.2021   

Lilia Puzderi are o dizabilitate fizică din copilărie. Ea nu s-a plâns niciodată din cauza greutăților, pentru că acestea au făcut-o mai puternică. De la o vârstă fragedă ea a luptat pentru drepturile sale și ale semenilor ei pentru a demonstra societății că persoanele cu dizabilități sunt egale în drepturi. Lilia este preşedinta A.O. PRO-TINERET, activistă civică, iar, mai nou în cariera sa, consilieră locală în satul Borogani. Ea a reușit să se realizeze în plan profesional, cât și în cel personal, dar și să ajute alți oameni din localitate și raion să se simtă respectați și că cineva are grijă de ei. Mai multe detalii aflați în interviul de mai jos.

Care a fost motivația dvs. de a deveni consilieră locală în satul Borogani, raionul Leova?

Am dorit ca societatea să perceapă o femeie cu dizabilități ca o persoană care poate face față provocărilor și e capabilă să ocupe funcții publice.

Ce schimbări ați reușit deja să realizați la nivel local?

Nu am dorit să răstorn munți, dar să demonstrez societății că și o femeie cu dizabilitate e cineva. Împreună cu colegii mei consilieri și doamna primară muncim la realizarea proiectelor de succes pentru localitatea noastră.

Credeți că dizabilitatea poate fi un impediment pentru o femeie care vrea să ajungă la o funcție de conducere?

Cred că dizabilitatea nu-i un impediment pentru o femeie cu necesități speciale ca să se autoreprezinte în orice domeniu sau o funcție publică, o spun din propria experiență.

Povestiți-mi vă rog despre experiența dvs. de participare în proiectul „Cetățenii cu abilități votează pentru o țară fără dizabilități"? În ce activități v-ați implicat și ce rezultate ați reușit să obțineți la nivel local?

Acest proiect este necesar și important pentru societate și persoane cu dizabilități pentru că are rezultat din ambele părți: cea a administrației locale, dar și cea a cetățenilor. Pentru mine a fost o muncă, dar și o provocare ce m-a schimbat total datorită evenimentului de simulare a zilei alegerilor, prin care s-a demonstrat că e nevoie de implicare din partea autorităților publice locale pentru a fi accesibilizate secțiile de votare, ca să existe așa elemente importante precum bara de suport,  rampa de acces, indicatoarele de orientare, banda de culoare contrastantă și altele.

În plus, cred că un eveniment important pentru sensibilizarea reprezentanților administrației publice locale din Leova a fost ziua în care APL-urile din Leova au testat echipamentele asistive ale persoanelor cu dizabilități, precum scaunul rulant, ochelarii speciali, bastonul alb și au mers spre o secție de votare. Acest eveniment a schimbat nu doar viziunea mea, dar și a altor persoane. Exercițiul a demonstrat că mai avem mult de muncit la capitolul accesibilitate pentru a contribui la un viitor prosper pentru toți.

O muncă titanică în opinia mea a reprezentat vizitele în teritoriu, din casă în casă, la care voluntarii au interacționat direct cu persoanele cu dizabilități și familiile acestora și au oferit broșuri intitulate „Votul tău contează!” în format ușor de citit, ușor de înțeles. Aceste vizite au sporit creșterea numărului de persoane cu dizabilități informate despre drepturile lor electorale și motivate de a deveni active civic. De asemenea, am reușit să distribuim în teritoriu mai multe chestionare, care cuprind întrebări referitoare la organizarea alegerilor parlamentare anticipate din iulie 2021 și accesul persoanelor cu dizabilități la procesul electoral.

Mă bucur că am participat în cadrul celei mai recente vizite a echipei Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova în Leova, în care au fost discutate cu APL-urile rezultatele proiectului „Cetățenii cu abilități votează pentru o țară fără dizabilități". Ca urmare a colaborării în implementarea activităților în raioane, reprezentanții Direcției Generale Asistență Socială, Protecție a Familiei și Copilului din Leova au solicitat semnarea unui Memorandum de colaborare cu MOTIVAȚIE, document ce ar garanta comunicarea și conlucrarea continuă dintre echipa MOTIVAȚIE și factorii de decizie. Cred că mergem spre un viitor mai bun alături de cei care pun umărul la susținerea cetățeanului nostru, ca să fie acceptat și să se bucure de drepturi depline.

Cum credeți că putem motiva persoanele cu diferite tipuri de dizabilități să fie active și să iasă la vot?

În opinia mea persoanele cu dizabilități sunt motivate să iasă la vot, indiferent de obstacole la nivel de accesibilitate, pentru că văd cum se implică activ, participă la vot și reușesc să demonstreze tuturor că cetățenii cu abilități votează pentru o țară fără dizabilități.

Cât de accesibilă a fost pentru Dvs. secția de votare la alegerile din acest an?

În secția mea de votare din localitatea Borogani de fiecare dată sunt create condiții de accesibilitate pentru toți. Echipa locală a acordat suport și a susținut întru totul cetățenii cu mobilitate redusă. Am reușit să motivăm persoanele cu dizabilități să fie active și să iasă la vot pe 11 iulie curent prin informare cu privire la dreptul la vot, pentru că fiecare vot contează.

Cum vedeți pe viitor satul Borogani din prisma incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități?

Autoritățile publice locale sunt deschise spre conlucrare pentru a crea condiții egale de acces pentru toți cetățenii. Vom oferi și în continuare tot suportul pentru ca să avem în localitate mai multe proiecte sociale privind accesibilitatea care să prindă culoare, iar cetățenii să nu ducă lipsă de atenție și grijă față de necesitățile lor.

Ce mesaj de încurajare aveți pentru alte femei cu dizabilități, care aspiră la o funcție de conducere?

Nu ezitați să vă manifestați ca personalitate. Fiți informate, credeți în forțele proprii și dați dovada de cumsecădenie.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD),  în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, cu suportul financiar al poporului american oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională în Moldova (USAID). Opiniile expuse nu reflectă neapărat punctul de vedere al USAID sau PNUD.

Sursa foto: arhivă personală (Facebook)


Accesări:


Noutăţi și evenimente

Publicat: 20.04.2022   
Circa 72% sau 1448 din instituțiile publice în care de obicei se organizează alegeri sunt inaccesibile și doar 0,89% sau 18 secții de votare sunt complet accesibile. Din totalul celor 2017 instituții evaluate, 27% (551) rămân parțial accesibile, arată studiul „Acces egal pentru toți în secțiile de votare”, realizat de Alianța INFONET, în parteneriat cu Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, la comanda Comisiei Electorale Centrale și PNUD Moldova... Citeşte mai mult...
Publicat: 20.04.2022   
La începutul lunii aprilie echipa Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova a organizat prima simulare a unei consultații medicale la Cahul cu participarea unei persoane în scaun rulant. Un eveniment similar s-a desfășurat recent și în or. Soroca în cadrul Centrului medicilor de familie pentru a promova dreptul persoanelor cu dizabilități la serviciile incluzive de sănătate sexuală și reproductivă... Citeşte mai mult...
Publicat: 14.04.2022   
Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova a organizat cafeneaua publică cu genericul: „Consolidarea eforturilor comune pentru incluziunea refugiaților cu dizabilități”. La eveniment au participat reprezentanții autorităților publice centrale, partenerii de dezvoltare și organizațiile societății civile... Citeşte mai mult...
Publicat: 11.04.2022   
Echipa Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova a realizat o vizită la Colegiul Tehnologic din Chișinău pentru a oferi suport refugiatelor din Odessa, cazate aici. Suportul sub formă de produse alimentare, a fost oferit de MOTIVAȚIE cu susținerea IM Swedish Development Partner și produse de igienă, din partea UNFPA Moldova... Citeşte mai mult...
Publicat: 06.04.2022   
Echipa Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova continuă activitățile în Cahul şi Soroca, pentru promovarea dreptului persoanelor cu dizabilități la serviciile incluzive de sănătate sexuală și reproductivă... Citeşte mai mult...
Publicat: 06.04.2022   
Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova a dat startul celei de a doua etape a proiectului „Acceptă dizabilitatea, nu și violența” pentru susținerea femeilor cu dizabilități și a mamelor, care au copii cu dizabilități... Citeşte mai mult...
Publicat: 29.03.2022   
Grație proiectului „Optim - Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova‘’ realizat de HELVETAS Swiss Intercooperation, 14 persoane cu dizabilități, beneficiari ai Asociației, au fost capacitate în domeniul Social Media Marketing. Printre aceștia este și Alexandru, originar din Hîncești... Citeşte mai mult...
Publicat: 28.03.2022   
La prima vedere User Safari pare a fi un exercițiu simplu, dar pentru mulți oameni este o adevărată provocare să testeze un scaun rulant, un premergător, ochelari speciali sau bastonul alb. Și asta în condițiile în care accesibilitatea infrastructurii din RM de cele mai dese ori lipsește sau este parțială... Citeşte mai mult...
Publicat: 23.03.2022   
În perioada 21 – 23 martie curent la Chișinău s-a desfășurat Cursul „Drepturile și sănătatea sexuală și reproductivă a fetelor și femeilor cu dizabilități”. Acesta a avut ca scop instruirea unui grup de fete și femei cu nevoi speciale din diferite localități ale țării ca să devină formatoare în domeniul drepturilor și sănătății sexuale și reproductive și ulterior să facă instruiri pentru semenii lor... Citeşte mai mult...
Publicat: 17.03.2022   
Echipa MOTIVAȚIEI a avut prima ședință de lucru cu reprezentanții autorităților locale și factorii de decizie din Soroca. În cadrul întrevederii Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova a semnat Memorandumul de colaborare cu reprezentanții Direcției Asistență Socială din Soroca. Scopul acestei acțiuni constă în unificarea eforturilor din partea factorilor de decizie și ai societății civile în vederea asigurării accesului pentru toți la servicii incluzive de sănătate sexuală și reproductivă... Citeşte mai mult...
Publicat: 11.03.2022   
În perioada 2013-2021, prin intermediul Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova, peste 292 persoane cu dizabilități au fost angajate în câmpul muncii, iar 68 persoane cu dizabilități au fost încadrate la studii în 2015-2021... Citeşte mai mult...
Publicat: 08.03.2022   
Lucrurile frumoase se fac din inimă. În această perioada dificilă pentru poporul ucrainean, echipa MOTIVAȚIEI a fost sensibilizată de situația vecinilor din Ucraina și și-a arătat solidaritatea prin oferirea gratuită a transportului adaptat al organizației peste 100 de refugiați, dintre care au fost persoane în etate, persoane cu dizabilități utilizatoare de scaun rulant și alte echipamente asistive și copii mici... Citeşte mai mult...
Publicat: 28.02.2022   
Ассоциация «МОТИВАЦИЯ» из Молдовы солидарна с украинским народом... Citeşte mai mult...
Publicat: 21.02.2022   
În perioada 14-18 februarie, la Leova și Șoldănești au fost organizate ateliere de planificare strategică pentru reprezentanții APL din cele două raioane. Atelierul a fost facilitat de Parascovia Munteanu, expertă în politici și servicii sociale... Citeşte mai mult...
Publicat: 17.02.2022   
La data de 17 februarie curent a avut loc Forumul Internațional al Democrației. Evenimentul a constituit o platformă de dialog pentru a conecta lideri activi din Moldova, Ucraina și Georgia... Citeşte mai mult...
Publicat: 17.02.2022   
Pentru a schimba atitudinea și comportamentul societății față de persoanele cu dizabilități, inclusiv în rândul furnizorilor de servicii de sănătate a reproducerii, dar și a factorilor de decizie, Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova lansează proiectul „Acces pentru toți la servicii incluzive de sănătate sexuală și reproductivă”... Citeşte mai mult...
Publicat: 15.02.2022   
Știai că printre beneficiile majore ale mecanismului 2% este susținerea activității organizației societății civile, valorile și serviciile căreia le susții? Mai mult ca atât, Legea 2% sporește încrederea cetățenilor față de ONG-uri și îi implică în procesul de repartizare a bugetului public. Cetățenii de rând devin mai activi și susțin comunitatea cu ajutorul activităților și rezultatelor organizației sale... Citeşte mai mult...
Publicat: 14.02.2022   
Tinerii cu dizabilități au nevoie de ajutorul tău! Acum o poți face doar în 2 minute prin intermediul serviciului online PayPal. Acești bani vor ajuta persoanele cu dizabilități să beneficieze de cursuri calificate și să-și găsească un loc de muncă. O persoană cu dizabilități ajutată azi, va deveni independentă pe viitor... Citeşte mai mult...
Publicat: 02.02.2022   
Acces egal pentru toți nu este un moft, ci o necesitate și o soluție practică eficientă pentru ca drepturile fiecărui cetățean să fie respectate. În cadrul a două sesiuni de instruire în domeniul accesibilității, organizate recent de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, APL-urile din raioanele Șoldănești și Leova au conștientizat problema accesului limitat în instituțiile publice a cetățenilor cu mobilitate redusă... Citeşte mai mult...
Publicat: 26.01.2022   
Cine sunt ei, oamenii care au simțit nevoia schimbării în societatea noastră, în primul rând printr-o nouă abordare a persoanelor cu dizabilități din Moldova? Ei sunt membrii fondatori ai MOTIVAȚIEI (Igor Meriacre, Nicolae Beșliu și Oxana Pisceanscaia), echipa de implementare a proiectelor și Consiliul de Administrare al Asociației... Citeşte mai mult...

1 - 20 din 656

SUPORT IN ANGAJARE

 

HARTA ACCESIBILITĂȚII

 

CONTĂM PE SPRIJINUL ȘI IMPLICAREA DVS.

Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor

cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori.

Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează.
Citeşte mai mult... Citeşte mai mult... Citeşte mai mult...

 


Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.

© 2022 Asociația "MOTIVAȚIE" din Moldova   | Politica utilizare cookie și confidențialitate |  Site elaborat de WebDesign.MD
Total vizitatori unici: 845309 | Total ieri: 303 | Total azi: 6
PAGINA ÎN SUS