Prima pagină   |   Harta site-ului   |    Flux RSS   |   Abonare la stiri prin email   |   Contacte   |   

   |   Text size:
     Română      English      Русский

 
 
 
 

 


Noutăţi și evenimente
Noutăţi și evenimente
Lilia Puzderi, consilieră locală în Borogani, Leova: „Nu am dorit să răstorn munți, dar să demonstrez societății că și o femeie cu dizabilitate contează și poate aduce schimbări"
Publicat: 25.10.2021   

Lilia Puzderi are o dizabilitate fizică din copilărie. Ea nu s-a plâns niciodată din cauza greutăților, pentru că acestea au făcut-o mai puternică. De la o vârstă fragedă ea a luptat pentru drepturile sale și ale semenilor ei pentru a demonstra societății că persoanele cu dizabilități sunt egale în drepturi. Lilia este preşedinta A.O. PRO-TINERET, activistă civică, iar, mai nou în cariera sa, consilieră locală în satul Borogani. Ea a reușit să se realizeze în plan profesional, cât și în cel personal, dar și să ajute alți oameni din localitate și raion să se simtă respectați și că cineva are grijă de ei. Mai multe detalii aflați în interviul de mai jos.

Care a fost motivația dvs. de a deveni consilieră locală în satul Borogani, raionul Leova?

Am dorit ca societatea să perceapă o femeie cu dizabilități ca o persoană care poate face față provocărilor și e capabilă să ocupe funcții publice.

Ce schimbări ați reușit deja să realizați la nivel local?

Nu am dorit să răstorn munți, dar să demonstrez societății că și o femeie cu dizabilitate e cineva. Împreună cu colegii mei consilieri și doamna primară muncim la realizarea proiectelor de succes pentru localitatea noastră.

Credeți că dizabilitatea poate fi un impediment pentru o femeie care vrea să ajungă la o funcție de conducere?

Cred că dizabilitatea nu-i un impediment pentru o femeie cu necesități speciale ca să se autoreprezinte în orice domeniu sau o funcție publică, o spun din propria experiență.

Povestiți-mi vă rog despre experiența dvs. de participare în proiectul „Cetățenii cu abilități votează pentru o țară fără dizabilități"? În ce activități v-ați implicat și ce rezultate ați reușit să obțineți la nivel local?

Acest proiect este necesar și important pentru societate și persoane cu dizabilități pentru că are rezultat din ambele părți: cea a administrației locale, dar și cea a cetățenilor. Pentru mine a fost o muncă, dar și o provocare ce m-a schimbat total datorită evenimentului de simulare a zilei alegerilor, prin care s-a demonstrat că e nevoie de implicare din partea autorităților publice locale pentru a fi accesibilizate secțiile de votare, ca să existe așa elemente importante precum bara de suport,  rampa de acces, indicatoarele de orientare, banda de culoare contrastantă și altele.

În plus, cred că un eveniment important pentru sensibilizarea reprezentanților administrației publice locale din Leova a fost ziua în care APL-urile din Leova au testat echipamentele asistive ale persoanelor cu dizabilități, precum scaunul rulant, ochelarii speciali, bastonul alb și au mers spre o secție de votare. Acest eveniment a schimbat nu doar viziunea mea, dar și a altor persoane. Exercițiul a demonstrat că mai avem mult de muncit la capitolul accesibilitate pentru a contribui la un viitor prosper pentru toți.

O muncă titanică în opinia mea a reprezentat vizitele în teritoriu, din casă în casă, la care voluntarii au interacționat direct cu persoanele cu dizabilități și familiile acestora și au oferit broșuri intitulate „Votul tău contează!” în format ușor de citit, ușor de înțeles. Aceste vizite au sporit creșterea numărului de persoane cu dizabilități informate despre drepturile lor electorale și motivate de a deveni active civic. De asemenea, am reușit să distribuim în teritoriu mai multe chestionare, care cuprind întrebări referitoare la organizarea alegerilor parlamentare anticipate din iulie 2021 și accesul persoanelor cu dizabilități la procesul electoral.

Mă bucur că am participat în cadrul celei mai recente vizite a echipei Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova în Leova, în care au fost discutate cu APL-urile rezultatele proiectului „Cetățenii cu abilități votează pentru o țară fără dizabilități". Ca urmare a colaborării în implementarea activităților în raioane, reprezentanții Direcției Generale Asistență Socială, Protecție a Familiei și Copilului din Leova au solicitat semnarea unui Memorandum de colaborare cu MOTIVAȚIE, document ce ar garanta comunicarea și conlucrarea continuă dintre echipa MOTIVAȚIE și factorii de decizie. Cred că mergem spre un viitor mai bun alături de cei care pun umărul la susținerea cetățeanului nostru, ca să fie acceptat și să se bucure de drepturi depline.

Cum credeți că putem motiva persoanele cu diferite tipuri de dizabilități să fie active și să iasă la vot?

În opinia mea persoanele cu dizabilități sunt motivate să iasă la vot, indiferent de obstacole la nivel de accesibilitate, pentru că văd cum se implică activ, participă la vot și reușesc să demonstreze tuturor că cetățenii cu abilități votează pentru o țară fără dizabilități.

Cât de accesibilă a fost pentru Dvs. secția de votare la alegerile din acest an?

În secția mea de votare din localitatea Borogani de fiecare dată sunt create condiții de accesibilitate pentru toți. Echipa locală a acordat suport și a susținut întru totul cetățenii cu mobilitate redusă. Am reușit să motivăm persoanele cu dizabilități să fie active și să iasă la vot pe 11 iulie curent prin informare cu privire la dreptul la vot, pentru că fiecare vot contează.

Cum vedeți pe viitor satul Borogani din prisma incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități?

Autoritățile publice locale sunt deschise spre conlucrare pentru a crea condiții egale de acces pentru toți cetățenii. Vom oferi și în continuare tot suportul pentru ca să avem în localitate mai multe proiecte sociale privind accesibilitatea care să prindă culoare, iar cetățenii să nu ducă lipsă de atenție și grijă față de necesitățile lor.

Ce mesaj de încurajare aveți pentru alte femei cu dizabilități, care aspiră la o funcție de conducere?

Nu ezitați să vă manifestați ca personalitate. Fiți informate, credeți în forțele proprii și dați dovada de cumsecădenie.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD),  în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, cu suportul financiar al poporului american oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională în Moldova (USAID). Opiniile expuse nu reflectă neapărat punctul de vedere al USAID sau PNUD.

Sursa foto: arhivă personală (Facebook)


Accesări:


Noutăţi și evenimente

Publicat: 03.12.2021   
Problema lipsei accesibilității rămâne a fi una actuală pentru persoanele cu dizabilități nu doar în ziua alegerilor, dar și în viața cotidiană. Acesta este și un obstacol major pentru implicarea activă a acestei categorii de persoane în procesele de luare a deciziilor, inclusiv pentru exercitarea dreptului la vot... Citeşte mai mult...
Publicat: 30.11.2021   
Vă amintiți că la sfârșitul verii MOTIVAȚIE a lansat anunț cu privire la posibilitatea de a beneficia de cursul „SMM Pas cu Pas”? Deja 5 benificiari au absolvit cursul de inițiere în SMM care le-a deschis culisele în domeniul promovării pe Instagram. Următoarea etapă, trainingul „Instagreamează-te”, fiind dedicată studiului profesional al social media și al diferitor instrumente de vânzare online, oferă un set de cunoștințe și abilități necesare pentru a fi un bun Social media manager. Cursurile online „SMM Pas cu Pas” și „Instagramează-te” livrate de BeBetter school sunt concepute pentru studiu individual. Cursurile sunt disponibile în limbile română și rusă... Citeşte mai mult...
Publicat: 26.11.2021   
Echipa Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova a făcut totalurile programului ,,Îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități prin abilitarea economică” în cadrul unei mese rotunde. Programul a fost implementat de MOTIVAȚIE cu suportul financiar al IM Swedish Development Partner. Acest program este o continuitate a Programului de angajare asistată implementat de MOTIVAȚIE din 2013. Citeşte mai mult...
Publicat: 12.11.2021   
Raionul Taraclia este regiunea în care Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova a reușit într-o perioadă relativ scurtă, de mai puțin de cinci luni, să angajeze cinci persoane cu dizabilități prin intermediul Programului de angajare asistată. În acest interviu vom discuta cu doamna Maria Caireac, specialista în angajare asistată a Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova din raionul Taraclia... Citeşte mai mult...
Publicat: 05.11.2021   
În perioda ianuarie - octombrie 2021, 70 de persone cu dizabilități din centrul și sudul țării au reușit să-și găsească un loc de muncă prin intermediul Programului de angajare asistată implementat de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova... Citeşte mai mult...
Publicat: 01.11.2021   
Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova are plăcerea să vă prezinte rezultatele „Sondajului de opinie privind percepțiile și atitudinile față de persoanele cu dizabilități în societate”. Sondajul a fost desfășurat în raioanele Strășeni și Fălești, unde au fost realizate activitățile proiectului „Acceptă dizabilitate, nu și violența”, implementat în perioada 15 ianuarie 2021 – 15 noiembrie 2021 în contextul programului „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA... Citeşte mai mult...
Publicat: 29.10.2021   
Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova a încheiat „Academia Democrației incluzive”. Programul instruirii a fost conceput pentru liderii începători ai societății civile, fiind un curs de bază de participare civică la procesele democratice ale statului... Citeşte mai mult...
Publicat: 25.10.2021   
Știați că domeniul democrației poate fi studiat într-un format inclusiv și interactiv? Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova a dat start cursului „Academia Democrației incluzive”... Citeşte mai mult...
Publicat: 21.10.2021   
Un amplu program de instruire prin care femeile cu dizabilități din Strășeni și Fălești au învățat să combată stereotipurile de gen și să-și revendice dreptul la o viață fără violență, implementat de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova în cadrul proiectului „Acceptă dizabilitatea, nu și violența”, a fost totalizat la Fălești în cadrul unei mese rotunde... Citeşte mai mult...
Publicat: 21.10.2021   
Povestea iepurașului mofturos a cules aplauzele călduroase ale elevilor, profesorilor, reprezentanților Administrației Publice Locale și locuitorilor raionului Fălești... Citeşte mai mult...
Publicat: 18.10.2021   
Mai multe organizații ale societății civile au prezentat la Bruxelles, Belgia, proiectele pe care le desfășoară în țările lor, prin intermediul cărora dezvoltă aplicații care ar veni în ajutorul persoanelor cu dizabilități și care au drept scop integrarea acestui grup de cetățeni, în societate. Citeşte mai mult...
Publicat: 08.10.2021   
Recent, echipa Asociației „MOTIVAȚIE" din Moldova, ce implementează de la începutul acestui an proiectul „Acceptă dizabilitatea, nu și violența”, a organizat la Strășeni un teatru social la tema combaterii violenței și discriminării față de persoanele cu dizabilități. Citeşte mai mult...
Publicat: 08.10.2021   
Recent echipa Asociației „MOTIVAȚIE" din Moldova a organizat la Strășeni Masa rotundă de prezentare a rezultatelor proiectului „Acceptă dizabilitatea, nu și violența” în care au fost menționate activitățile implementate, dar și efortul comun depus în cadrul acestui proiect de toți actorii implicați pentru atingerea rezultatelor. Citeşte mai mult...
Publicat: 07.10.2021   
Recent, la Șoldănești și Leova, s-au desfășurat încă două întâlniri ale echipei Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova cu reprezentanții administrației publice locale. În cadrul discuțiilor au fost recapitulate activitățile și rezultatele proiectului „Cetățenii cu abilități votează pentru o țară fără dizabilități" și s-au discutat posibilitățile de continuare a colaborării dintre APL-uri și MOTIVAȚIE. Ne bucurăm în acest context de deschiderea autorităților de a avea un dialog constructiv și a iniția măsuri concrete pentru îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități din cele două localități. Citeşte mai mult...
Publicat: 06.10.2021   
Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, în parteneriat cu INTAMT, implementează proiectul DISENEX + East, ce are ca scop abilitarea persoanelor cu dizabilități din țările Parteneriatului estic prin implicarea lor în antreprenoriat social... Citeşte mai mult...
Publicat: 27.09.2021   
Spotul video de mai jos vine să contribuie la sensibilizarea cetățenilor asupra dizabilității și să-i motiveze să aibă o atitudine nediscriminatorie față de această categorie de populație. Spotul are ca scop diminuarea stereotipurilor și promovarea unui comportament pozitiv și non-violent a societății față de persoanele cu dizabilități... Citeşte mai mult...
Publicat: 27.09.2021   
Elena Crîșmari este originară din satul Dolna, raionul Strășeni. Ea este vicepreședinta Rețelei Naționale a Femeilor cu Dizabilități din Republica Moldova și fondatoarea Asociației „Alianța pentru Dolna”. În 2019, a participat la Programul de capacitate civică și politică a femeilor cu dizabilități pentru implicare pro-activă în alegerile locale din același an. Programul a fost implementat de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova în parteneriat cu UN Women și finanțat de Suedia. În toamna lui 2019, Elena a reușit să obțină funcția de consilieră locală în satul Dolna... Citeşte mai mult...
Publicat: 17.09.2021   
Ești curios să afli cine pot fi beneficiarii noului serviciu social de angajare asistată? Sau cum se pot bucura tustrei - Angajatul, Statul și Angajatorul, de profitul acestuia?.. Citeşte mai mult...
Publicat: 17.09.2021   
Specialiștii Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova în comun cu Asociația CASMED, au cunoscut în data de 17 septembrie curent, care este experiența în angajarea asistată a persoanelor cu dizabilități realizată de organizația austriacă „Chance B”... Citeşte mai mult...
Publicat: 13.09.2021   
La Leova și Șoldănești a fost demarată recent activitatea din ușă în ușă sau din poartă în poartă, or, cum este cunoscută în limba engleză, door to door. Aceasta presupune interacțiuni directe ale voluntarilor cu persoanele cu dizabilități și familiile acestora ... Citeşte mai mult...

1 - 20 din 631

SUPORT IN ANGAJARE

 

HARTA ACCESIBILITĂȚII

 

CONTĂM PE SPRIJINUL ȘI IMPLICAREA DVS.

Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor

cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori.

Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează.
Citeşte mai mult... Citeşte mai mult... Citeşte mai mult...

 


Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.

© 2021 Asociația "MOTIVAȚIE" din Moldova   | Politica utilizare cookie și confidențialitate |  Site elaborat de WebDesign.MD
Total vizitatori unici: 844184 | Total ieri: 465 | Total azi: 44
PAGINA ÎN SUS