Un amplu program de instruire prin care femeile cu dizabilități din Strășeni și Fălești au învățat să combată stereotipurile de gen și să-și revendice dreptul la o viață fără violență, implementat de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova în cadrul proiectului „Acceptă dizabilitatea, nu și violența”, a fost totalizat la Fălești în cadrul unei mese rotunde. Evenimentul s-a desfășurat într-o atmosferă deschisă și non-formală la Centrul comunitar de Asistență Socială „Casa Speranței” în or. Fălești.
Proiectul „Acceptă dizabilitatea, nu și violența" este realizat de MOTIVAȚIE în contextul Programului „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA.
Masa rotundă a facilitat dialogul dintre reprezentanții APL-urilor locale, societatea civilă, finanțatori, dar și beneficiarele proiectului, care și-au împărtășit impresiile față de activitățile și impactul programului.
Viorica Culeac, coordonatoare de program EU4GE, UN Women Moldova a mulțumit echipei MOTIVAȚIEI, APL-urilor, dar și altor actori locali, care au oferit suport pentru implementarea activităților proiectului. „Proiectul realizat de MOTIVAȚIE este unul foarte important, ținând cont de provocările pe care le întâmpină femeile cu dizabilități, dar și cazurile de violență împotriva acestora. Este important ca prin astfel de activități să încurajăm femeile ca să-și cunoască drepturile, astfel ca ele să știe de ce servicii la nivel local pot beneficia", a declarat Viorica Culeac, coordonatoare de program EU4GE, UN Women Moldova.
La eveniment a fost prezentă și Ludmila Jalbă, președinta organizației „Eternitate" din Fălești, coordonatoare locală din Fălești a proiectului „Acceptă dizabilitatea, nu și violența". Ea a menționat că proiectul a fost unul important pentru femeile cu dizabilități, pentru că de multe ori ele întâmpină dificultăți la recunoașterea formelor de violență și nu știu unde să se adreseze pentru ajutor. „Mă bucur că grupul țintă au fost femeile cu dizabilități, dar și mămicile copiilor cu dizabilități, pentru că a fost nu doar o oportunitate bună de socializare pentru aceste femei, dar și informare utilă în domeniul combaterii violenței. Aș vrea ca pe viitor să fie implicați în asemenea proiecte și bărbații cu dizabilități, care la fel duc lipsă de comunicare și se izolează" – a menționat Ludmila.
Tamara Andrieș, una din beneficiarele proiectului: „În cadrul acestui proiect am acumulat alături de colegele mele foarte multă informație utilă. Am devenit mult mai puternică și mai încrezută în forțele proprii. Dacă vom vedea în societate forme de violență, vom putea să le recunoaștem și vom putea instrui și alte persoane cu dizabilități să cunoască unde să se adreseze pentru combaterea acestui fenomen".
Reprezentanții APL-urilor au listat serviciile deja existente pentru persoanele cu dizabilități la nivel local, precum este Camera de Plasament de urgență pentru Victimeler Violenței în familie din raionul Fălești. De asemenea, APL-urile au asigurat că vor continua eforturile în domeniul combaterii violenței la nivel local și vor veni cu soluții pentru asigurarea continuității activităților deja inițiate la nivel local.
În cadrul mesei rotunde au fost țintite noi obiective strategice comune dintre factorii de decizie, societatea civilă și beneficiari, pentru a spori incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități din or. Fălești. La eveniment s-au discutat și provocările existente la nivel de localitate ce țin de asigurării condițiilor de accesibilitate pentru toți la studii și la muncă, ce soluții pot fi implementate pentru cadrul didactic de sprijin din Fălești, dar și importanța capacitării bărbaților în domeniul combaterii violenței. Sperăm că raionul Fălești curând va deveni un adevărat model de atitudine și acțiuni în procesul spargerii stereotipurilor față de persoanele cu dizabilități.
Reamintim că în cadrul proiectului „Acceptă dizabilitatea, nu și violența”, implementat de MOTIVAȚIE la Fălești și Strășeni au fost desfășurate o serie de activități pentru consolidarea colaborării în domeniul combaterii violenței cu autorităților locale din cele două localități. Proiectul are ca scop formarea și consolidarea grupului de femei cu dizabilități prin sprijin psihologic și informațional pentru a elimina stereotipurile și prejudecățile, formele de violență și pentru a le consolida încrederea în sine. Acesta a implicat în activități 42 de femei cu dizabilități și femei în familiile cărora trăiesc persoane cu dizabilități din raioanele Strășeni și Fălești. În cadrul proiectului s-au desfășurat câte 5 instruiri pe domeniul violenței în fiecare raion și câte un training motivațional privind prevenirea și combaterea violenței, iar 43 de femei din raioanele Strășeni și Fălești s-au bucurat de suport psihologic la distanță.
Acest eveniment este implementat în contextul programului „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA.
Acest eveniment este implementat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este în întregime responsabilitatea autorului și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene.
|
|
|
||
Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori. |
Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! | Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează. | ||
Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... |
Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.