Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova are plăcerea să vă prezinte rezultatele „Sondajului de opinie privind percepțiile și atitudinile față de persoanele cu dizabilități în societate”. Sondajul a fost desfășurat în raioanele Strășeni și Fălești, unde au fost realizate activitățile proiectului „Acceptă dizabilitate, nu și violența”, implementat în perioada 15 ianuarie 2021 – 15 noiembrie 2021 în contextul programului „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA.
Sondajul a avut ca scop studierea atitudinii membrilor comunităților din raioanele Strășeni și Fălești față de persoanele cu dizabilități și modul în care percep fenomenul violenței față de aceștia. Sondajul a fost realizat în rândul a 101 membri ai comunităților din raioanele Strășeni și Fălești.
Chestionarul de opinie a inclus întrebări privind experiențe și circumstanțe legate de dizabilitate, atitudini și comportamente față de persoanele cu dizabilități și întrebări referitoare la percepția violenței față de femeile și bărbații cu dizabilități.
În pofida caracteristicilor pozitive atribuite persoanelor cu dizabilități („optimiști”, „plini de viață”, „luptători”), nivelul de toleranță față de femeile și bărbații cu dizabilități este unul foarte mic.
Conform datelor sondajului, persoanele cu dizabilități sunt expuse în comunitate mai multor riscuri, printre care violența și marginalizarea. Respondenții au raportat în proporție de 65 la sută că femeile și bărbații cu dizabilități sunt în aceeași măsură supuși violenței. Umilirea prin limbaj jignitor este cea mai frecventă formă de violență atât în rândul bărbaților, cât și al femeilor.
Rezultate sondajului demonstrează că, în opinia membrilor comunităților, persoanele cu dizabilități întâmpină probleme de integrare în comunitate. Concepțiile greșite, atitudinile negative sau lipsa de cunoștințe afectează direct integrarea acestora.
De asemenea, datele colectate demonstrează că persoanele cu dizabilități sunt tratate cu indiferență de majoritatea membrilor comunităților. Iar aproape 12 la sută nu manifestă respect și apreciere față de acestea. Aproape 60% din respondenți sunt total de acord și de acord că membrii comunității nu știu să comunice cu o persoană cu dizabilități. De asemenea, nu sunt suficient de bine informați cum să ajute/ asiste o persoană cu dizabilitate (60,39%). 68,31 % respondenți sunt total de acord și de acord că membrii comunității lor ignoră drepturile și interesele persoanelor cu dizabilități.
Conform datelor sondajului (68,31%) persoanele cu dizabilităţi-victimele violenţei întâmpină mai multe dificultăţi în accesarea serviciilor de ajutor decât persoanele-victime fără dizabilităţi. Aproape 30 la sută au afirmat că membrii comunității acceptă persoanele cu dizabilități, în timp ce 45 la sută au exprimat nici acord/ nici dezacordul.
Recomandările de bază ale sondajului
Este imperativ a fi implementate la nivelul comunităților din raioanele Strășeni și Fălești a unor acțiuni care să contribuie la creșterea înțelegerii de către membrii comunităților a dizabilității și nevoilor specifice ale persoanelor cu dizabilități, fără a-i eticheta. De asemenea, se impun a fi realizate activități care ar contribui la creșterea gradului de acceptare și toleranță a membrilor comunităților față de persoanele cu dizabilități astfel încât să conștientizeze dificultățile cu care se confruntă, să crească nivelul de înțelegere și să ajute la respectarea drepturilor acestora și integrarea lor deplină în comunitate.
Printre recomandările propuse pentru prevenirea atitudinilor negative față de persoanele cu dizabilități și actelor de violență, reieșind din datele sondajului, ar fi campaniile media de informare și educare publică, înăsprirea/legi/sancțiuni mai stricte pentru prevenirea violenței împotriva femeilor și bărbaților cu dizabilități și îmbunătățirea nivelului de viață a membrilor comunităților.
Raportul detaliat cu rezultatele „Sondajului de opinie privind percepțiile și atitudinile față de persoanele cu dizabilități în societate” (cazul raioanelor Strășeni și Fălești) îl găsiți AICI.
Acest raport a fost elaborat de către Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, în cadrul proiectului „Acceptă dizabilitatea, nu și violența”, implementat în contextul programului „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA.
Conținutul raportului este în întregime responsabilitatea autorului și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene. UN Women și UNFPA nu își asumă responsabilitatea pentru corectitudinea și caracterul complet al conținutului.
|
|
|
||
Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori. |
Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! | Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează. | ||
Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... |
Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.