Raionul Taraclia este regiunea în care Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova a reușit într-o perioadă relativ scurtă, de mai puțin de cinci luni, să angajeze cinci persoane cu dizabilități prin intermediul Programului de angajare asistată.
În acest interviu vom discuta cu doamna Maria Caireac, specialista în angajare asistată a Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova din raionul Taraclia.
Știm că în regiuni găsirea unui loc de muncă este o adevărată provocare pentru toți, vă rugăm să ne împărtășiți pe scurt din cazurile de succes ale persoanelor cu dizabilități, care au reușit să fie angajate.
Într-adevăr, în orașele mici este mai greu să îți găsești un loc de muncă, dacă ar fi să comparăm cu Chișinăul. Cu toate acestea, în perioada iulie-noiembrie 2021 am reușit să angajăm pe piața liberă a muncii cinci persoane cu dizabilități. Majoritatea dintre persoanele angajate au dizabilități fizice, iar o persoană are dizabilitate psihosocială. Avem o colaborare frumoasă cu o fabrică de confecții deschisă recent în orașul Taraclia, unde am reușit să angajăm trei fete cu dizabilități. Astfel, două dintre ele au obținut un loc de muncă pe o perioadă nedeterminată, cu salariu deplin, lucrând ca și croitorese. Cea de-a treia persoană este într-un stagiu de pregătire profesională la locul de muncă, beneficiind de o bursă din partea angajatorului. În cadrul unei alte întreprinderi de distribuție a gazelor naturale, la fel, am reușit să angajăm un bărbat de 45 de ani, de specialitate sudor. Acest bărbat, după o pauză de 5 ani în care s-a reabilitat în urma unui accident, a solicitat suport în angajare. Referitor la cea de a cincea persoană angajată, este vorba despre o tânără care căuta să muncească ca și asistent personal. Acesteia am reușit să-i identificăm un astfel de loc de muncă în Chișinău.
Succesul angajării tuturor acestor persoane s-a datorat, în primul rând, lor, prin faptul că au dorința de a munci, dar și faptului că am avut discuții cu fiecare angajator în parte. Discuții, unde am explicat și oferit detalii despre specificul dizabilității, cadrul legal, precum și care ar fi măsurile de adaptare a locului de muncă conform necesităților și particularității dizabilității.
Cîte persoane cu dizabilități din raionul Taraclia au solicitat suport în angajare și de unde au aflat aceștia despre această oportunitate?
Despre oportunitatea găsirii unui loc de muncă prin intermediul Programului de angajare asistatăpersoanele cu dizabilități află, de obicei, de la subdiviziunea teritorială de ocupare a forței de muncă sau de la specialiștii Direcției raionale de Asistență Socială, care mă anunță de fiecare dată când la ei se adresează o persoană cu dizabilități interesată de a găsi un loc de muncă. De asemenea, o mare parte din cei, care au solicitat suport în angajare, sunt persoanele care au participat în vara acestui an la sesiunea deinstruire și mentoratreferitor la serviciile de angajare asistată pentru persoanele cu dizabilități, organizată de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova în or. Taraclia.
Din luna iulie 2021 până la moment 16 persoane cu dizabilități au solicitat servicii de angajare asistată,. Cinci din ei, așa cum am spus , deja au fost angajate, iar cu ceilalți suntem în proces de identificare a unui loc de muncă. Consider că în acest proces este foarte important și obligatoriu ca locul de muncă să fie unul sigur și care să nu afecteze starea de sănătate a persoanei. La noi s-au adresat persoane ce aspirau la un job în care angajatorii erau dispuși ca acestea să fie angajate, însă nu au primit acceptul medicilor, deoarece starea de sănătate nu era una compatibilă cu locul de muncă dat. Spre exemplu, am avut un caz când o tânără cu epilepsie, care avea studii în domeniu, a vrut să muncească în calitate de brutar și angajatorul era deschis să o primească. Medicul, însă, a interzis ca aceasta să muncească într-un mediu cu temperaturi înalte, fapt care îi putea declanșa tinerei crizele de epilepsie și i-ar pune viața în pericol. În toate aceste cazuripersoanele cu dizabilități nu au renunțat la visul lor de a se angaja, iar noi am continuat să identificăm împreună noi locuri de muncă compatibile cu starea lor de sănătate.
În opinia dumneavoastră, de ce depinde reușita angajării unei persoane cu dizabilități?
Eu cred că succesul angajării unei persoane cu dizabilități depinde de mai mulți factori. Primul ar fi propria atitudine a persoanei față de potențialul și capacitățile personale. De multe ori, persoana cu dizabilitate are tendința de a-și subestima propriul potențial, crezând că nu o să fie capabilă să îndeplinească o anumită sarcină. Din acest motiv apare frica și neîncrederea, iar persoanele date au tendința de a se izola și de a nu mai încerca să lupte pentru a identifica un loc de muncă, fiind convinși că oricum vor fi refuzați. De aceea este foarte importantă încadrarea a cât mai multor persoane cu dizabilități în activități profesionale și educaționale, căci astfel aceștia, pe lângă faptul că își îmbunătățesc semnificativ calitatea vieții, devin exemple pentru alte persoane cu dizabilități că se poate și nimic nu este imposibil.
Un alt factor important este deschiderea angajatorilor, care, în ultimul timp, sunt tot mai dispuși de a angaja persoanele cu dizabilități. Totodată, trebuie menționat faptul că aici este importantă și deschiderea lor de a crea sau adapta locul de muncă la necesitățile persoanei, de a fi flexibili în ajustarea sarcinilor ca persoana cu dizabilitate să o poată îndeplini fără careva impedimente.
Acest material a fost elaborat cu sprijinul proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de către GIZ Moldova cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei (BMZ) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).
|
|
|
||
Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori. |
Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! | Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează. | ||
Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... |
Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.