Prima pagină   |   Harta site-ului   |    Flux RSS   |   Abonare la stiri prin email   |   Contacte   |   

   |   Text size:
     Română      English      Русский

 
 
 
 

 


Noutăţi și evenimente
Noutăţi și evenimente
Află care au fost dificultățile persoanelor cu dizabilități din Șoldănești și Leova la alegerile din 11 iulie 2021
Publicat: 03.12.2021   

Problema lipsei accesibilității rămâne a fi una actuală pentru persoanele cu dizabilități nu doar în ziua alegerilor, dar și în viața cotidiană. Acesta este și un obstacol major pentru implicarea activă a acestei categorii de persoane în procesele de luare a deciziilor, inclusiv pentru exercitarea dreptului la vot.

Pentru a identifica dificultățile cu care se confruntă persoanele cu dizabilități în realizarea dreptului la vot, în vederea planificării mai eficiente a eforturilor în domeniul motivării persoanelor cu dizabilități să fie active și responsabilizării reprezentanților autorităților să atragă o atenție mai mare domeniului accesibilității, MOTIVAȚIE a efectuat un sondaj de opinie în rândul a 804 de persoane cu dizabilități din raioanele Șoldănești și Leova. Sondajul a fost realizat paralel cu activitatea door to door, care a presupus informarea persoanelor cu dizabilități din aceste raioane despre dreptul lor la vot, despre necesitatea implicării tuturor cetățenilor în procesele de luare a deciziilor. Voluntarii care au mers din casă în casă la persoanele cu dizabilități au încercat să-i motiveze să fie activi și să vorbească mai mult despre necesitățile specifice dizabilității. Astfel, la sondaj au participat persoane cu diferite tipuri de dizabilități din 43 de sate implicate în activitate, care și-au manifestat acordul de participare la sondaj.

Raportul de analiză a participării persoanelor cu dizabilități la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 (cazul raioanelor Șoldănești și Leova) îl puteți găsi integral AICI.

Raportul a fost elaborat de către Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova în contextul proiectului „Cetățenii cu abilități votează pentru o țară fără dizabilități” implementat în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD), în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, cu suportul financiar al poporului american oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională în Moldova (USAID). Opiniile expuse nu reflectă neapărat punctul de vedere al USAID sau PNUD.

La 11 iulie 2021 în Republica Moldova s-au desfășurat alegerile parlamentare anticipate. Prezența la vot în data de 11 iulie 2021 a fost de 67% din totalul celor care au participat la sondaj. 30 la sută dintre persoanele cu dizabilități participante la sondaj nu au participat la scrutin. Printre cauzele cele mai frecvente enunțate de către cei care nu au participat la alegeri, au fost menționate: indiferența, lipsa de încredere față de candidați, drumurile neaccesibile, lipsa rampelor la secțiile de vot, problemele de sănătate. Menționăm că un respondent a specificat că a depus cerere pentru urna mobilă, dar urna nu a ajuns la casa lui.

Întrebați cu referire la modul de participare la scrutinul din 11 iulie 2021, 59% dintre respondenți și-au exercitat dreptul la vot în secțiile de votare. Iar 8 la sută au utilizat urna mobilă. Cauza care a fost enunțată în majoritatea răspunsurilor la întrebarea din ce motiv au solicitat urna mobilă, a fost mobilitatea redusă și lipsa accesibilității, fiind urmate de necesitățile specifice dizabilității și probleme de sănătate. Cei mai mulți respondenți, care au menționat că și-au exercitat dreptul la vot în secțiile de votare, au specificat că traseul de acasă până la secție a fost parțial accesibil – 39%, neaccesibil – 7% și doar 14% au specificat că traseul a fost unul accesibil.

Accesibilitatea secțiilor de vot presupune pe lângă accesibilitatea fizică și informațională, adică amplasarea indicatoarelor de orientare, utilizarea benzii contrastante, urne amplasate comod pentru a introduce buletinul, etc. Conform persoanelor cu dizabilități, participante la sondaj, nu toate secțiile de vot sunt accesibile pentru toate categoriile de cetățeni. Totodată, în marea majoritate a cazurilor respondenții nu au avut posibilitatea de a utiliza ceea ce au solicitat: lupa, traducător în limbaj mimico-gestual, ajutorul unei persoane de suport, etc, sau nu au avut necesitatea conform specificului dizabilității.

Întrebați cu ce provocări s-au confruntat în realizarea dreptului la vot în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, majoritatea persoanelor au menționat drumul neaccesibil și lipsa de informații. Accesibilitatea și informarea corectă au fost cele mai importante schimbări pe care le-au menționat respondenții, care ar putea fi realizate pentru a mări prezența persoanelor cu dizabilități la secțiile de votare.

Ca urmare a analizei răspunsurilor, se constată că rata de participare a persoanelor cu dizabilități din raioanele Șoldănești și Leova, la alegerile parlamentare din 11 iulie 2021 a fost una înaltă, dar mai este spațiu pentru îmbunătățire. Prezența la vot, în cazul persoanelor cu dizabilități, depinde de accesibilitate și aici vorbim despre accesul la informație ușor de înțeles, accesibilitatea traseului de acasă până la secție, accesibilitatea secțiilor de votare și amenajarea secțiilor de votare astfel ca întreg procesul să fie accesibil pentru toți cetățenii. Lipsa acestor elemente este și cauza din care multe persoane solicită urna mobilă. Printre respondenți au fost persoane cu diferit grad și tipuri de dizabilitate, printre care și dizabilitate somatică, care nu au întâmpinat dificultăți ce țin de accesibilitate.  

Rezultatele sondajului arată că este imperativ a fi implementate la nivelul comunităților din raioanele Leova și Șoldănești a unor acțiuni care să contribuie la creșterea gradului de informare și implicare a persoanelor cu dizabilități în procesele decizionale. De asemenea, se impun a fi realizate activități care ar contribui la creșterea gradului de accesibilitate în secțiile de votare, care de cele mai dese ori sunt amenajate în incita unor instituții publice.

Printre recomandările de bază au figurat:

  • Desfășurarea campaniilor de informare la nivel local în vederea creării unei percepții clare și corecte despre procesul electoral.
  • Consolidarea eforturilor tuturor actorilor la nivel comunitar în desfășurarea activităților și programelor menite să sporească gradul de incluziune socială și participare a persoanelor cu dizabilități.
  • Promovarea educației formale și nonformale incluzive în scopul diminuării reticenței față de persoanele cu dizabilități, integrării acestora în societate și participarea deplină la viața socială.
  • Consolidarea capacităţilor de implicare activă ale persoanelor și grupurilor de persoane vulnerabile în realizarea și apărarea drepturilor fundamentale.
  • Desfășurarea unor activități de instruire pentru diferite grupuri țintă în scopul înțelegerii și conștientizării importanței accesibilității.
  • Dezvoltarea la nivel comunitar a unui plan concret de accesibilizare a instituțiilor publice.

Sperăm ca rezultatele sondajului să ghideze implementarea la nivel comunitar a intervențiilor care pot construi un mediu incluziv și valorifica relațiile de colaborare între cetățeni și reprezentanții autorităților.

Reamintim că proiectul „Cetățenii cu abilități votează pentru o țară fără dizabilități”, implementat de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova a avut ca obiectiv motivarea persoanelor cu dizabilități din raioanele Șoldănești și Leova să fie active, să se implice în procesul democratic și să-și exercite dreptul la vot. Totodată, prin activitățile planificate, persoanele cu dizabilități au fost încurajate să-și exercite dreptul la vot în secțiile de votare și să nu solicite urna mobilă. Astfel, prin prezența masivă la urnele de vot a persoanelor cu diferite tipuri de dizabilitate s-a urmărit a influența autoritățile să creeze condiții de accesibilitate în secțiile de votare. Cu același scop, s-a stabilit drept obiectiv responsabilizarea reprezentanților APL-urilor din aceste regiuni față de dreptul la vot a persoanelor cu dizabilități, care de multe ori nu poate fi exercitat din cauza accesului limitat la informații accesibile în perioada preelectorală, organizarea votului în secțiile de votare obișnuite, buletinelor de vot și gradul lor de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD),  în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, cu suportul financiar al poporului american oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională în Moldova (USAID). Opiniile expuse nu reflectă neapărat punctul de vedere al USAID sau PNUD.

 


Accesări:


Noutăţi și evenimente

Publicat: 20.01.2022   
Peste 100 de jurnaliști, bloggeri, reprezentanți ai companiilor, lideri de opinie, experți, activiști civici, dar și cetățeni de rând din Republica Moldova au participat la finele anului trecut la un sonaj de opinie, realizat de Asociația „MOTIVATIE” din Moldova. Sondajul face parte din proiectul implementat de Asociația Obștească „Zaxist” din Cernăuți, cu sprijinul financiar al Fundației „Black Sea Trust for Regional Cooperation” și a Fondului German (The German Marshal Fund of the United States), cu sprijinul IM Swedish Development Partner... Citeşte mai mult...
Publicat: 12.01.2022   
În 2021, prin intermediul Legii 2%, către Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova a fost direcționată suma de 17.704,81 lei. Noi le mulțumim tuturor celor care sprijină sustenabilitatea serviciilor pentru persoanele cu dizabilități din RM!.. Citeşte mai mult...
Publicat: 20.12.2021   
Dragi prieteni, vă invităm să audiați podcastul despre provocările, dar și oportunitățile privind incluziunea în câmpul muncii a tinerilor cu dizabilități din RM prin prisma Programului de Angajare Asistată. Citeşte mai mult...
Publicat: 15.12.2021   
Rezultatele majore ale proiectului „Acceptă dizabilitatea, nu și violența”, implementat de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova în acest an, au fost prezentate recent în cadrul unei Conferințe de presă organizate la IPN. Scopul proiectului a constat în formarea și consolidarea unui grup de femei cu dizabilități și mame care au copii cu dizabilități din raioanele Strășeni și Fălești prin sprijin psihologic și informațional, pentru a elimina stereotipurile și prejudecățile, formele de violență și pentru a fortifica încrederea în sine ale participantelor... Citeşte mai mult...
Publicat: 30.11.2021   
Vă amintiți că la sfârșitul verii MOTIVAȚIE a lansat anunț cu privire la posibilitatea de a beneficia de cursul „SMM Pas cu Pas”? Deja 5 benificiari au absolvit cursul de inițiere în SMM care le-a deschis culisele în domeniul promovării pe Instagram. Următoarea etapă, trainingul „Instagreamează-te”, fiind dedicată studiului profesional al social media și al diferitor instrumente de vânzare online, oferă un set de cunoștințe și abilități necesare pentru a fi un bun Social media manager. Cursurile online „SMM Pas cu Pas” și „Instagramează-te” livrate de BeBetter school sunt concepute pentru studiu individual. Cursurile sunt disponibile în limbile română și rusă... Citeşte mai mult...
Publicat: 26.11.2021   
Echipa Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova a făcut totalurile programului ,,Îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități prin abilitarea economică” în cadrul unei mese rotunde. Programul a fost implementat de MOTIVAȚIE cu suportul financiar al IM Swedish Development Partner. Acest program este o continuitate a Programului de angajare asistată implementat de MOTIVAȚIE din 2013. Citeşte mai mult...
Publicat: 12.11.2021   
Raionul Taraclia este regiunea în care Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova a reușit într-o perioadă relativ scurtă, de mai puțin de cinci luni, să angajeze cinci persoane cu dizabilități prin intermediul Programului de angajare asistată. În acest interviu vom discuta cu doamna Maria Caireac, specialista în angajare asistată a Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova din raionul Taraclia... Citeşte mai mult...
Publicat: 05.11.2021   
În perioda ianuarie - octombrie 2021, 70 de persone cu dizabilități din centrul și sudul țării au reușit să-și găsească un loc de muncă prin intermediul Programului de angajare asistată implementat de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova... Citeşte mai mult...
Publicat: 01.11.2021   
Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova are plăcerea să vă prezinte rezultatele „Sondajului de opinie privind percepțiile și atitudinile față de persoanele cu dizabilități în societate”. Sondajul a fost desfășurat în raioanele Strășeni și Fălești, unde au fost realizate activitățile proiectului „Acceptă dizabilitate, nu și violența”, implementat în perioada 15 ianuarie 2021 – 15 noiembrie 2021 în contextul programului „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA... Citeşte mai mult...
Publicat: 29.10.2021   
Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova a încheiat „Academia Democrației incluzive”. Programul instruirii a fost conceput pentru liderii începători ai societății civile, fiind un curs de bază de participare civică la procesele democratice ale statului... Citeşte mai mult...
Publicat: 25.10.2021   
Știați că domeniul democrației poate fi studiat într-un format inclusiv și interactiv? Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova a dat start cursului „Academia Democrației incluzive”... Citeşte mai mult...
Publicat: 25.10.2021   
Lilia Puzderi are o dizabilitate fizică din copilărie. Ea nu s-a plâns niciodată din cauza greutăților, pentru că acestea au făcut-o mai puternică. De la o vârstă fragedă ea a luptat pentru drepturile sale și ale semenilor ei pentru a demonstra societății că persoanele cu dizabilități sunt egale în drepturi. Lilia este preşedinta A.O. PRO-TINERET, activistă civică, iar, mai nou în cariera sa, consilieră locală în satul Borogani. Ea a reușit să se realizeze în plan profesional, cât și în cel personal, dar și să ajute alți oameni din localitate și raion să se simtă respectați și că cineva are grijă de ei. Mai multe detalii aflați în interviul de mai jos. Citeşte mai mult...
Publicat: 21.10.2021   
Un amplu program de instruire prin care femeile cu dizabilități din Strășeni și Fălești au învățat să combată stereotipurile de gen și să-și revendice dreptul la o viață fără violență, implementat de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova în cadrul proiectului „Acceptă dizabilitatea, nu și violența”, a fost totalizat la Fălești în cadrul unei mese rotunde... Citeşte mai mult...
Publicat: 21.10.2021   
Povestea iepurașului mofturos a cules aplauzele călduroase ale elevilor, profesorilor, reprezentanților Administrației Publice Locale și locuitorilor raionului Fălești... Citeşte mai mult...
Publicat: 18.10.2021   
Mai multe organizații ale societății civile au prezentat la Bruxelles, Belgia, proiectele pe care le desfășoară în țările lor, prin intermediul cărora dezvoltă aplicații care ar veni în ajutorul persoanelor cu dizabilități și care au drept scop integrarea acestui grup de cetățeni, în societate. Citeşte mai mult...
Publicat: 08.10.2021   
Recent, echipa Asociației „MOTIVAȚIE" din Moldova, ce implementează de la începutul acestui an proiectul „Acceptă dizabilitatea, nu și violența”, a organizat la Strășeni un teatru social la tema combaterii violenței și discriminării față de persoanele cu dizabilități. Citeşte mai mult...
Publicat: 08.10.2021   
Recent echipa Asociației „MOTIVAȚIE" din Moldova a organizat la Strășeni Masa rotundă de prezentare a rezultatelor proiectului „Acceptă dizabilitatea, nu și violența” în care au fost menționate activitățile implementate, dar și efortul comun depus în cadrul acestui proiect de toți actorii implicați pentru atingerea rezultatelor. Citeşte mai mult...
Publicat: 07.10.2021   
Recent, la Șoldănești și Leova, s-au desfășurat încă două întâlniri ale echipei Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova cu reprezentanții administrației publice locale. În cadrul discuțiilor au fost recapitulate activitățile și rezultatele proiectului „Cetățenii cu abilități votează pentru o țară fără dizabilități" și s-au discutat posibilitățile de continuare a colaborării dintre APL-uri și MOTIVAȚIE. Ne bucurăm în acest context de deschiderea autorităților de a avea un dialog constructiv și a iniția măsuri concrete pentru îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități din cele două localități. Citeşte mai mult...
Publicat: 06.10.2021   
Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, în parteneriat cu INTAMT, implementează proiectul DISENEX + East, ce are ca scop abilitarea persoanelor cu dizabilități din țările Parteneriatului estic prin implicarea lor în antreprenoriat social... Citeşte mai mult...
Publicat: 27.09.2021   
Spotul video de mai jos vine să contribuie la sensibilizarea cetățenilor asupra dizabilității și să-i motiveze să aibă o atitudine nediscriminatorie față de această categorie de populație. Spotul are ca scop diminuarea stereotipurilor și promovarea unui comportament pozitiv și non-violent a societății față de persoanele cu dizabilități... Citeşte mai mult...

1 - 20 din 635

SUPORT IN ANGAJARE

 

HARTA ACCESIBILITĂȚII

 

CONTĂM PE SPRIJINUL ȘI IMPLICAREA DVS.

Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor

cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori.

Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează.
Citeşte mai mult... Citeşte mai mult... Citeşte mai mult...

 


Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.

© 2022 Asociația "MOTIVAȚIE" din Moldova   | Politica utilizare cookie și confidențialitate |  Site elaborat de WebDesign.MD
Total vizitatori unici: 845449 | Total ieri: 353 | Total azi: 146
PAGINA ÎN SUS