Rezultatele majore ale proiectului „Acceptă dizabilitatea, nu și violența”, implementat de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova în acest an, au fost prezentate recent în cadrul unei Conferințe de presă organizate la IPN. Scopul proiectului a constat în formarea și consolidarea unui grup de femei cu dizabilități și mame care au copii cu dizabilități din raioanele Strășeni și Fălești prin sprijin psihologic și informațional, pentru a elimina stereotipurile și prejudecățile, formele de violență și pentru a fortifica încrederea în sine ale participantelor.
Proiectul a avut ca obiectiv informarea a cel puțin 40 de femei cu dizabilități și mame care au copii cu dizabilități, despre tipurile de violență, modurile de prevenire, dar și tipurile de sprijin existente la nivel local.
Natalia Codrean, Coordonatoare de Proiect: „Ca rezultat, avem 42 de femei și 2 bărbați, care au fost implicați în activitățile proiectului. Ca urmarea a sesiunilor de informare, participantele au devenit mai informate și mai capacitate. Ele au înțeles că nu sunt singure în fața violenței. De asemenea, 44 de femei au beneficiat de suport psihologic la distanță. Inclusiv, în acest proces au fost implicați 8 membri ai familiilor beneficiarelor”.
Un alt obiectiv al proiectului „Acceptă dizabilitatea, nu și violența” a constat în sensibilizarea locuitorilor raioanelor Strășeni și Fălești în vederea manifestării unui comportament non violent față de persoanele cu dizabilități. Echipa MOTIVAȚIEI a mers în 6 localități din raioanele Strășeni și Fălești pentru a informa cetățenii din cele 2 localități în domeniul combaterii violenței.
Natalia Codrean a pus accent pe colaborarea cu reprezentanții APL-urilor din cele două raioane, menționând că au avut loc mai multe întâlniri de lucru cu autoritățile locale din cadrul celor 2 raioane. Ea a specificat că în cadrul proiectului a fost semnat câte un memorandum de colaboare cu reprezentanții Direcției Asistență Socială din Strășeni și Fălești, document care ar garanta continuitatea activităților inițiate de MOTIVAȚIE la nivel local și colaborarea dintre autorități și ONG.
De asemenea, specialista MOTIVAȚIEI a punctat câteva concluzii importante privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, bazate pe experiența de lucru de 20 de ani a MOTIVAȚIEI cu beneficiarii Asociației. Printre necesitățile de bază evidențiate de specialistă au fost accesibilitatea fizică și informațională, serviciile sociale de calitate, pregătirea profesională și locurile de muncă adaptate.
Viorica Culeac, coordonatoare de Program UN Women a relatat că proiectul implementat de organizația MOTIVAȚIE este unul foarte important, ținând cont de faptul că femeile cu dizabilități rămân a fi printre grupurile cele mai discriminate, care se confruntă cu un risc mai mare de a fi afectate de violență, dar și alte forme de abuz, inclusiv discriminare în bază de gen: „Proiectul realizat de echipa MOTIVAȚIE contribuie împreună cu alte intervenții pe care le are UN Women alături de alte agenții ONU și alte organizații din domeniu, la creșterea gradului de conștientizare a fenomenului violenței împotriva femeilor, la consolidarea serviciilor în domeniu și abilitarea femeilor cu dizabilități de a accesa serviciile disponibile, în special în cazurile de violență – a concluzionat reprezentanta UN Women”.
În cadrul evenimentului, Violeta Terguță, coordonatoare de Program UNFPA, a făcut referință la rezultatele „Sondajului de opinie privind percepțiile și atitudinile față de persoanele cu dizabilități în societate”, realizat de echipa ”MOTIVAȚIE”. Sondajul a avut ca scop studierea atitudinii membrilor comunităților din raioanele Strășeni și Fălești față de persoanele cu dizabilități și modul în care percep fenomenul violenței față de aceștia. Acesta a fost realizat în rândul a 101 membri ai comunităților din raioanele Strășeni și Fălești.
Violeta Terguță, coordonatoare de Program UNFPA: „Am realizat împreună cu MOTIVAȚIE acest sondaj pentru a vedea care sunt necesitățile reale atât a comunității în general, dar și a persoanelor cu dizabilități din aceste regiuni. Rezultatele acestui sondaj ne arată odată în plus necesitatea intervențiilor atât la nivel local, cât și la cel național. În cadrul sondajului a fost abordată problema violenței și accesarea serviciilor specializate de către persoanele cu dizabilități. Sondajul ne confirmă necesitatea unor asemenea intervenții la nivel local nu doar pentru persoanele cu dizabilități, dar și pentru întreagă comunitate”.
Mai multe detalii cu privire la rezultatele sondajului privind percepțiile și atitudinile față de persoanele cu dizabilități în societate, puteți găsi accesând linkul de mai jos: https://motivatie.md/index.php?pag=news&id=1060&rid=1687&l=ro
Proiectul „Acceptă dizabilitatea, nu și violența” a fost realizat în baza unui studiu regional, implementat în cadrul programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, care a studiat percepția persoanelor din 6 țări ale Parteneriatului Estic referitor la care sunt rolurile femeilor și bărbaților în comunitate și familie, dar și care sunt percepțiile față de fenomenul violenței.
Conferința de presă în format integral o puteți viziona aici: https://www.youtube.com/watch?v=HTgYRpVhTuM
Acest eveniment este implementat în contextul programului „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA.
Acest eveniment este implementat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este în întregime responsabilitatea autorului și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene.
Sursa foto: IPN
|
|
|
||
Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori. |
Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! | Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează. | ||
Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... |
Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.