Peste 100 de jurnaliști, bloggeri, reprezentanți ai companiilor, lideri de opinie, experți, activiști civici, dar și cetățeni de rând din Republica Moldova au participat la finele anului trecut la un sonaj de opinie, realizat de Asociația „MOTIVATIE” din Moldova. Sondajul face parte din proiectul implementat de Asociația Obștească „Zaxist” din Cernăuți, cu sprijinul financiar al Fundației „Black Sea Trust for Regional Cooperation” și a Fondului German (The German Marshal Fund of the United States), cu sprijinul IM Swedish Development Partner. Sondajul a avut ca scop determinarea profilului cetățeanului activ din Republica Moldova din prisma diferitor grupuri sociale de cetățeni.
Conform opiniei respondenților din RM, un cetățean activ este un cetățean care își asumă un rol activ în comunitate. Potrivit respondenților, un cetățean activ în Republica Moldova este o persoană: care știe să îmbine armonios obligațiile cu drepturile și libertățile (53%) și își cunoaște și își poate revendica drepturile și libertățile (34%). 8% dintre respondenți au declarat că un cetățean activ în Republica Moldova este o persoană care cunoaște obligațiile și este gata să le îndeplinească.
60 % dintre respondenți s-au identificat ca cetățeni activi
În opinia respondenților, cetățeanul activ este: un apropiat al familiei (50,9%), un coleg (36,6%), un prieten apropiat/prieten apropiat (40,17%), managerul/directorul organizației acestora (48, 59%), primarul localității lor (41,97%), altele.
Cetățeanul activ - o persoană responsabilă și implicată activ în comunitate
Mai mult de jumătate dintre respondenți au considerat că domeniul social al cetățeanului activ trebuie dezvoltat în mare măsură prin îmbunătățirea abilităților sociale, relațiilor sociale etc. Aceeași tendință s-a constatat și în sfera politică a cetățeniei active, care promovează participarea civică și politică, participarea în comunitățile locale și conștientizarea drepturilor acestora.
Cum este văzut succesul organizațiilor societății civile?
Unii respondenți au remarcat că succesul ONG-urilor din RM este determinat de faptul că acestea sunt unite atunci când au o misiune comună - să îmbunătățească viața persoanelor cu dizabilități și să cunoască exact care sunt nevoile grupului-țintă. De asemenea, este foarte important ca organizațiile să știe să promoveze drepturile persoanelor cu dizabilități la nivel local și de stat, să găsească un numitor comun cu autoritățile. Astfel, în opinia unor respondenți, succesul și eficacitatea activităților organizațiilor societății civile depind de colaborarea și dialogul constructiv cu autoritățile pentru soluții și decizii participative. Respondenții au menționat importanța promovării continuă a OSC-urilor prin istorii de succes ale beneficiarilor, implicarea activă a persoanelor cu dizabilități în dezvoltarea și dezvoltarea acțiunilor, monitorizarea și evaluarea acestora. În același sens, succesul organizațiilor societății civile este determinat de faptul că se inițiază dialogul cu persoanele cu dizabilități, care ulterior vor să iasă din anonimat.
Potrivit respondenților, în Republica Moldova este necesar să se ia măsuri pentru dezvoltarea sferelor cetățeniei active (economice, politice, sociale) la toate nivelurile. Dezvoltarea deplină a cetățeniei active va avea loc atunci când toate dimensiunile vor fi implementate în mod egal.
Raportul complex privind Profilul Cetăţeanului Activ în limba engleză îl găsiți AICI.
Reamintim că în cadrul proiectului MOTIVAȚIE a organizat anul trecut Academia Democrației Incluzive. Prin intermediul instruirii, specialiștii Asociației au abilitat 14 lideri începători ai societății civile din RM, care au elaborat Planuri de Advocacy pentru o comunitate mai incluzivă.
Un schimb de experiență care contează
În luna februarie curent va vea loc Forumul Internațional al Democrației, care va fi o platformă de dialog pentru a conecta cetățenii activi din Moldova, Ucraina și Georgia. În cadrul evenimentului, fiecare organizație implicată în proiect va face o prezentare a profilului „cetățeanului activ” din țara sa, împărtășind astfel experiența sa unică în democrație și va învăța din experiența altor țări.
Georgia, Moldova și Ucraina – fiecare dintre aceste țări și-a construit în felul propriu democrația. Fiecare a avut o istorie aparte și un drum de formare al activiștilor civici deloc ușor, cu urcușuri și coborâșuri, cu lecții învățate, care trebuie să fie diseminate pe scară largă pentru a învăța reciproc. Un schimb de experiență reciproc ne va ajuta să devenim mai bine informați, mai eficienți în munca pe care o facem, mai activi civic și mai puternici.
Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă și nu reflectă neapărat opiniile Uniunii Europene.
|
|
|
||
Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori. |
Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! | Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează. | ||
Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... |
Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.