Acces egal pentru toți nu este un moft, ci o necesitate și o soluție practică eficientă pentru ca drepturile fiecărui cetățean să fie respectate. În cadrul a două sesiuni de instruire în domeniul accesibilității, organizate recent de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, APL-urile din raioanele Șoldănești și Leova au conștientizat problema accesului limitat în instituțiile publice a cetățenilor cu mobilitate redusă.
Prin intermediul unui exercițiu imaginar, participanții au reușit să se pună în pielea persoanelor cu diferite tipuri de dizabilități, privind cu alți ochi nivelul de accesibilitate existent în localitate. APL-urile au ajuns la concluzia că, dacă se ia atitudine corectă din start față de problema accesibilității și se prioritizează cheltuielile, se pot economisi bani din bugetul de stat, iar viața persoanelor cu mobilitate redusă va fi mai bună.
O reprezentantă a APL-urilor din raionul Leova a remarcat în cadrul instruirii: „Ați reușit să ne sensibilizați la maxim. Suntem conștienți că lipsesc mijloacele financiare din Administrațiile publice locale, dar am conștientizat că trebuie să prioritizăm această problemă și să nu îngrădim accesul persoanelor cu dizabilități în instituții publice. Trebuie să creăm condiții pentru toate persoanele, ca să poată participa la procesele decizionale, activități sociale, culturale etc. Pe viitor vom apela la Dvs. neapărat pentru suport în crearea condițiilor de accesibilitate. Vă mulțumesc pentru oportunitatea de a participa la acest atelier!”.
Sesiunile au fost moderate de specialiștii în accesibilitate din cadrul MOTIVAȚIEI, Tudor Onofrei și Natalia Popov, care le-au prezentat participanților standardele de accesibilitate într-un format ușor de înțeles. De asemenea, directorul Alianței INFONET, Victor Koroli a făcut o prezentare a rezultatelor evaluării condițiilor de accesibilitate a secțiilor de votare din raioanele Leova și Șoldănești.
Un alt participant activ din raionul Leova a menționat în cadrul sesiunii că a rămas foarte mulțumit de informația prezentată, remarcând faptul că i-a fost utilă: „Mă aflu acum în procesul elaborării unui proiect pentru fațada și intrarea în Primărie. O să apelez la voi pentru expertiză, inclusiv pentru rampa de acces . E o temă extrem de actuală și importantă pentru noi toți”.
Specialiștii MOTIVAȚIEI au informat și au îndemnat APL-urile să beneficieze de oportunitatea subvențiilor din partea statului, care permit angajarea persoanelor cu dizabilități și folosirea subvențiilor pentru accesibilizarea instituțiilor.
Lilia Puzderi, preşedinta A.O. PRO-TINERET, activistă civică, consilieră locală în Borogani, Leova a remarcat interesul sporit, manifestat pentru activitate de către participanții din Leova: „Unde există dorință, deschidere și implicare – a relatat aceasta – se vor găsi și soluții”.
Echipa MOTIVAȚIEI urmează să organizeze un atelier de lucru în raioanele Șoldănești și Leova cu un expert în domeniul bugetării locale, pentru a ajuta factorii de decizie să prioritizeze mai bine domeniile pentru care se alocă finanțe și să găsească resurse pentru accesibilizare. Un spațiu accesibil pentru toți va fi utilizat de cetățeni nu doar în ziua alegerilor, dar și pe tot parcursul anului.
Reamintim că cele două instruiri s-au desfășurat în cadrul proiectului „Comunitate accesibilă - o necesitate, nu un capriciu!”, lansat recent de MOTIVAȚIE, pentru a promova conceptul de accesibilitate pentru toți cetățenii și introducerea acestui domeniu în lista priorităților pentru autoritățile publice locale.
Acest articol este elaborat în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al poporului american oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Ambasadei Marii Britanii la Chișinău oferit prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare. Opiniile expuse nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorilor.
|
|
|
||
Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori. |
Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! | Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează. | ||
Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... |
Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.