În perioada 14-18 februarie, la Leova și Șoldănești au fost organizate ateliere de planificare strategică pentru reprezentanții APL din cele două raioane. Atelierul a fost facilitat de Parascovia Munteanu, expertă în politici și servicii sociale.
În cadrul atelierului s-a pus accentul pe necesitatea integrării dimensiunii accesibilității în procesul de bugetare locală. Participanții au punctat care sunt categoriile de cheltuieli la nivel local și au identificat domeniile unde pot fi integrate costurile pentru accesibilitate. Exercițiul practic propus în cadrul atelierului a permis autorităților să înțeleagă accesibilitatea ca o necesitate a tuturor cetățenilor. Experta a prezentat o serie de recomandări pentru bugetarea incluzivă din perspectiva asigurării accesibilității pentru toate categoriile de cetățeni.
„Atelierele de planificare strategică a procesului de bugetare prin prisma accesibilității sunt foarte importante pentru autoritățile publice locale. Prezentarea și discutarea modalităților de integrare a cheltuielilor de accesibilitate la toate etapele de bugetare contribuie la schimbarea modului de planificare a resurselor bazată pe principiile egalitate și nediscriminare. Important este faptul că participanții au înțeles că accesibilitatea nu este doar pentru persoanele cu dizabilități, dar pentru un grup mult mai larg care reprezintă circa 1/3 din populația comunităților lor” – a menționat Parascovia Munteanu. Experta a relatat că accesibilitatea nu este doar despre infrastructură, dar și despre accesul la informații și tehnologii, accesul la educație, la toate bunurile și serviciile universale din comunitate.
Elena Cernei este consilieră locală în s. Găuzeni și a fost una din participante. Ea a menționat că informația primită a fost utilă pentru ea și o va folosi în activitatea ei practică: „Accesibilitatea este o problemă care pune bariere mai multor categorii de cetățeni, nu numai persoanelor cu dizabilități. Sunt gata să mă implic la nivel local pentru a rezolva în măsura posibilităților problema dată, care este una comună” – a relatat consiliera locală.
Deschiderea reprezentanților APL și implicarea lor activă în cadrul atelierelor ne face să mizăm pe o responsabilitate sporită a acestora și credem că informațiile și schimbul de experiență primit în cadrul atelierului vor ajuta factorii de decizie locali să planifice resursele financiare, ce vor permite participarea activă a cetățenilor la toate procesele ce vizează comunitatea lor, indiferent dacă e vorba de alegeri, activități culturale sau sociale.
Acest articol este elaborat în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al poporului american oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Ambasadei Marii Britanii la Chișinău oferit prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare. Opiniile expuse nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorilor.
|
|
|
||
Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori. |
Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! | Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează. | ||
Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... |
Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.