La prima vedere User Safari pare a fi un exercițiu simplu, dar pentru mulți oameni este o adevărată provocare să testeze un scaun rulant, un premergător, ochelari speciali sau bastonul alb. Și asta în condițiile în care accesibilitatea infrastructurii din RM de cele mai dese ori lipsește sau este parțială.
Pentru a motiva și capacita reprezentanții autorităților publice, funcționarii electorali din 10 raioane ale țării, echipa MOTIVAȚIEI a organizat pentru ei o instruire în domeniul accesibilității. Tudor Onofrei, specialist adaptare spații din cadrul MOTIVAȚIEI, le-a prezentat principalele provocări cu care se confruntă zilnic persoanele cu diferite tipuri de dizabilități la nivel de accesibilitate. Fiecare participant a primit resurse informaționale utile la tema adaptării infrastructurii localității la necesitățile tuturor persoanelor, în special a celor cu mobilitate redusă. Participanții au avut posibilitatea de a testa cunoștințele acumulate prin intermediul unui exercițiu practic User Safari. Activitatea face parte din proiectul „Comunitate accesibilă - o necesitate, nu un capriciu!”, ce are ca scop promovarea conceptului de accesibilitate pe lista priorităților pentru reprezentanții autorităților publice locale.
Cu siguranță, nu este ușor să testezi echipamentul asistiv al persoanelor cu dizabilități ca să vezi care este nivelul de accesibilitate al unei instituții publice, dar această experiență merită, căci este cu adevărat una emoționantă. Activitatea User Safari a fost organizată de echipa MOTIVAȚIEI în mai multe raioane ale țării, precum Cimișlia, Ialoveni, Orhei, Telenești, Anenii Noi, Hîncești, Călărași etc. și a avut ca invitați primari, asistenți sociali, arhitecți și persoane cu dizabilități.
După primele instrucțiuni în utilizarea corectă a echipamentului asistiv al persoanelor cu mobilitate redusă, participanții s-au așezat într-un scaun rulant pentru a încerca o rampă, au testat ochelarii care simulează vederea de 4% și au mers cu ochii legați în întuneric absolut, la brațul însoțitorului. După activitate fost organizată o debrifare a celor întâmplate, pentru a înțelege impactul exercițiului asupra participanților.
„Am fost în rolul unei persoane cu dizabilitate de vedere – și-a relatat impresiile una din participantele activității User Safari, organizate la Călărași – Pentru prima dată am testat bastonul alb și am simțit nesiguranță. Chiar dacă urc aceste trepte zilnic, abia acum le-am numărat. Când ești în locul unei persoane cu dizabilități începi să percepi altfel lucrurile”.
Reprezentanții APL-urilor au remarcat că aceste bariere le simt nu doar persoanele cu dizabilități fizice sau de vedere, dar și părinții care au copii mici în cărucior. O simplă trecere de pietoni în care bordura nu este coborâtă poate deveni o adevărată provocare.
Domnul Alexandru activează în calitate de inginer constructor de 12 ani: „Deși cunosc bine legislația în domeniul accesibilității, azi am simțit pe propria piele cât este de complicat să urci sau să cobori singur o rampă – a menționat acesta”.
„Suntem ferm convinși că odată ce reprezentanții Autorităților Publice Locale vor fi capacități și sensibilizați, ei își vor schimba viziunea asupra domeniul accesibilității și vor utiliza toate instrumentele de monitorizare și evaluare a accesibilității în localitățile lor – a relatat Ludmila Iachim, directoarea executivă în cadrul Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova”.
Ludmila Iachim a menționat că prin astfel de acțiuni de sensibilizare, reprezentanții Autorităților Publice Locale vor fi motivate să aloce pentru următorii ani, resurse financiare pentru inițierea accesibilizării instituțiilor de utilitate publică sau să inițieze activități cu pași concreți pentru a găsi soluții de accesibilizare a acestora. Reamintim că anul trecut reprezentanții APL-urilor din Șoldănești și Leova au participat la un exercițiu similar. Ca urmare, Alexandru Bujoreanu, primarul orașului Leova, s-a implicat activ în procesul de renovare a Liceului „Constantin Spătaru” din or. Leova, în care a fost instalată o scară cu ascensor dotată cu o platformă specială. MOTIVAȚIE deține expertiză în evaluarea accesibilității și e deschisă în continuare să vină cu informații și recomandări ca să ajute reprezentanții APL-urilor la capitolul accesibilizării infrastructurii.
Mulțumim Centrului Low Vision Moldova, care a pus la dispoziția Asociației MOTIVAȚIE ochelarii de simulare și bastonul alb. De asemenea, mulțumim și pentru studenții de la specialitatea de optometrie a USMF Nicolae Testemițanu, care ne-au ajutat la realizarea exercițiului practic.
Acest articol este elaborat în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al poporului american oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Ambasadei Marii Britanii la Chișinău oferit prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare. Opiniile expuse nu reflectă neapărat punctul de vedere al donatorilor.
|
|
|
||
Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori. |
Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! | Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează. | ||
Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... |
Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.