Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova a organizat cafeneaua publică cu genericul: „Consolidarea eforturilor comune pentru incluziunea refugiaților cu dizabilități”. La eveniment au participat reprezentanții autorităților publice centrale, partenerii de dezvoltare și organizațiile societății civile. Cafeneaua publică a pus în discuții mecanismele existente în acordarea suportului pentru refugiații cu dizabilități din Ucraina, dar și despre măsurile ce necesită a fi întreprinse pentru a asigura incluziunea socială a acestora în Republica Moldova.
Ludmila Iachim, Directoarea Executivă a Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova, a relatat experiența MOTIVAȚIEI în acordarea suportului pentru refugiații cu dizabilități din Ucraina. În cadrul evenimentului, ea a menționat că „datorită fluxului mare de refugiați din Ucraina, vedem cât e de gravă problema accesibilității în RM, acomodarea refugiaților cu dizabilități, lipsa evidenței acestora, numărul redus al transportului accesibil din țară, care ar putea fi implicat în transportarea refugiaților cu dizabilități”.
Ludmila a menționat că MOTIVAȚIE s-a implicat activ de la începutul lunii martie pentru a ajuta persoanele cu dizabilități, refugiate din Ucraina, prin oferirea transportului adaptat și consiliere psihologică gratuită. „La moment, cu suportul donatorului – a menționat Ludmila – peste 500 de refugiați din Ucraina, cazați în Chișinău, Anenii Noi, Strășeni, Durlești și Orhei, au beneficiat de suportul nostru repetat, dublu sau triplu, sub formă de pachete cu produse alimentare, de igienă personală, medicamente. Din numărul total de persoanelor identificate, cel puțin 20 sunt cu dizabilități”.
Prezentarea integrală a MOTIVAȚIEI cu privire la suportul oferit pentru refugiații din Ucraina o puteți găsi AICI.
Galina Climov, director executiv al Alianței Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova, a remarcat: „Prin acest eveniment, vrem să atragem atenția reprezentanților APL-urilor și APC-urilor cu privire la asigurarea condițiilor de accesibilitate fizică, informațională și a transportului. Ca urmare a discuțiilor de azi, sintezele de bază ale evenimentului vor fi puse pe masa reprezentanților APL-urilor ca ele să facă cunoștință cu ele și să întreprindă măsurile necesare ca să fie depășite problemele discutate”.
|
|
|
||
Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori. |
Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! | Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează. | ||
Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... |
Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.