La începutul lunii aprilie echipa Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova a organizat prima simulare a unei consultații medicale la Cahul cu participarea unei persoane în scaun rulant. Un eveniment similar s-a desfășurat recent și în or. Soroca în cadrul Centrului medicilor de familie pentru a promova dreptul persoanelor cu dizabilități la serviciile incluzive de sănătate sexuală și reproductivă.
Necesitățile persoanelor cu dizabilități din or. Soroca, care se adresează la medic, le-am aflat de la Doina, participanta exercițiului practic. Ea a căpătat dizabilitatea locomotorie în urma unui accident rutier. Doina a povestit că atunci când era cu abilități depline, nu s-a confruntat cu provocări la accesarea serviciilor medicale. Însă, după ce a căpătat dizabilitatea, a văzut diverse reacții ale medicilor: „Am întâlnit medici cu o atitudine foarte bună și deschisă față de mine, dar am cunoscut și medici cu un comportament urât. Țin minte cum cineva din ei mi-a zis: „Dacă ești cu dizabilitate, ce mai cauți pe la medici? Astâmpără-te acasă!”. Unii din ei, văzându-mă în cârje, chiar mi-au zis că joc teatru și că nu am nimic. Văzând că am grijă de mine și arăt bine, probabil acești medici sincer credeau că îmi simulez dizabilitatea”.
Doina a mărturisit că, odată ce a căpătat dizabilitatea fizică, deplasarea la medici fără ajutorul cuiva a devenit pentru ea practic imposibilă: „Atunci când eram în scaun rulant după accident, eram nevoită să chem medicul acasă, fiindcă instituția medicală unde stau la evidență este inaccesibilă, inclusiv drumul spre ea. Deoarece trotuarele sunt de obicei într-o stare dezastruoasă, persoanele utilizatoare de scaun rulant sunt nevoite să iasă pe carosabil, în zona în care circulă mașinile, punându-și viața în pericol, fiindcă nu au altă cale pentru deplasare”.
Doina a povestit că a vorbit cu specialistul din cadrul Centrului medicilor de familie din or. Soroca despre barierele pe care le-a întâlnit în cale până la instituție, dar și în incinta acesteia. Ca utilizatoare de cârje, ea a înfruntat obstacole atunci când a urcat multitudinea de scări din cadrul Centrului, fiindcă rampa nu era făcută conform normativelor: „Era prea abruptă – spune Doina – În plus, barele de suport erau amplasate prea jos. Sunt de statură mică, dar chiar și așa trebuia să mă aplec ca să ajung barele de suport. Ce să mai vorbim despre persoanele înalte”.
Doina a relatat că persoanele cu dizabilități utilizatoare de scaun rulant nu pot ajunge la etajul 2 al instituției, fiindcă lipsește ascensor: „Medicul mi-a spus că există un cabinet aparte pentru grupul de persoane cu mobilitate redusă, specialiștii se coboară la etajul 1 pentru a oferi consultație acolo”.
Medicul de familie cu care am discutat la activitate a menționat că lipsa accesibilității este cea mai importantă barieră pentru accesarea serviciilor de sănătate sexuală și reproductivă de către persoanele cu dizabilități – a menționat Doina”. În viitorul apropiat se planifică reparația rampei care este amplasată la intrarea Centrului Medicilor de Familie, iar specialistul în accesibilitate al MOTIVAȚIEI va veni cu recomandări pentru ca aceasta să fie accesibilă.
Reamintim că activitatea de sensibilizare face parte din proiectul „Acces pentru toți la servicii incluzive de sănătate sexuală și reproductivă”, ce are ca scop dezvoltarea modelelor de îmbunătățire a calității și accesului la serviciile de sănătate sexuală și reproductivă pentru persoanele cu dizabilități din raioanele Soroca și Cahul.
Materialul este elaborat în cadrul proiectului „Acces pentru toți la servicii incluzive de sănătate sexuală și reproductive”, implementat de Asociația „MOTIVAŢIE” din Moldova, cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și conținutul său nu reflectă neapărat opinia Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.
|
|
|
||
Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori. |
Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! | Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează. | ||
Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... |
Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.