Reprezentanții APL-urilor din raionul Soroca au fost capacitați pe domeniul accesibilității de către specialiștii MOTIVAȚIEI. Sesiunea de informare și sensibilizare s-a desfășurat în cadrul proiectului „Acces pentru toți la servicii incluzive de sănătate sexuală și reproductive”, implementat de Asociația „MOTIVAŢIE” din Moldova. Participanții la instruire au înțeles că accesibilitate de fapt nu înseamnă mereu costuri mari, iar soluțiile ușor pot fi găsite atunci când există deschidere și implicare din partea decidenților. Specialiștii MOTIVAȚIE au prezentat atât modele pozitive cât și negative, în ceea ce privește accesibilitatea instituțiilor publice și au îndemnat reprezentanții APL-urilor să-și expună necesitățile pe domeniul dat pentru a beneficia de suportul MOTIVAȚIEI.
După exercițiul practic, în care autoritățile locale au testat echipamentul asistiv al persoanelor cu dizabilități precum scaunul rulant, bastonul alb, premergătorul, am avut ocazia să discutăm cu Grigore Pleșca, primarul satului Visoca din raionul Soroca. Acesta s-a implicat activ la testarea scaunului rulant, deși nu a fost un exercițiu deloc ușor. Chiar și rampa din fața Palatului de Cultură din or. Soroca s-a dovedit a fi o provocare: „Aceste sesiuni sunt binevenite atât pentru întreaga societate, cât și pentru persoanele care dețin puterea de decizie. Fiecare persoană are dreptul la acces pentru a beneficia de serviciile necesare și a duce un trai decent. Ne vom strădui să implementăm cunoștințele acumulate azi, în practică, pentru a aduce o plus valoare comunității”.
Mihai Gâtlan, primarul comunei Cosăuți, a mărturisit că o bună parte din informația pe care a primit-o în cadrul sesiunii a fost nouă pentru el: „Din păcate, problema accesibilității rămâne a fi una actuală pentru țara noastră – a menționat primarul – Vom analiza situația din teritoriu la nivel de accesibilitate infrastructurală și, unde va fi posibil, vom acomoda instituțiile publice, astfel ca toate persoanele să aibă acces neîngrădit la Casa de cultură, oficiul poștal, școală, primărie etc”.
Doina este din or. Soroca. De un an și jumătate este încadrată în grad de dizabilitate după accident rutier. Ea a fost prezentă de asemenea la eveniment: „Cred că exercițiul practic de azi a fost o lecție de viață pentru primari, care ulterior vor atrage atenție sporită domeniului accesibilității și persoanelor cu diferite tipuri de dizabilități”.
Materialul este elaborat în cadrul proiectului „Acces pentru toți la servicii incluzive de sănătate sexuală și reproductive”, implementat de Asociația „MOTIVAŢIE” din Moldova, cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și conținutul său nu reflectă neapărat opinia Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.
|
|
|
||
Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori. |
Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! | Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează. | ||
Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... |
Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.