Sexualitatea este o parte componentă importantă din viața fiecărei persoane, inclusiv și pentru persoanele cu dizabilități. Drepturile și Sănătatea Sexuală și Reproductivă (DSSR) a fetelor și femeilor cu dizabilități au fost discutate în cadrul unei sesiuni de informare cu un grup de asistenți sociali din toate regiunile Republicii Moldova. În urma activității, participanții au avut ocazia să obțină cunoștințe de bază privind DSSR ale persoanelor cu dizabilități despre stereotipuri legate de dizabilitate, sexualitate, și alte aspecte ale sănătății reproductive. Asistenții sociali au fost informați și despre serviciile existente în domeniul sănătății sexuale și reproductive și în combaterea abuzului.
Ludmila Iachim, directoare executivă în cadrul Asociației ,,MOTIVAȚIE” din Moldova a spart mai multe mituri legate de sexualitatea persoanelor cu dizabilități, împărtășind cu participanții exemple din viața personală, inclusiv despre provocările pe care le întâmpină acest grup de persoane în exercitarea dreptului de a crea o familie, a naște copii și a beneficia de dreptul la sănătatea sexual-reproductivă. Pentru a inspira și motiva participanții, directoarea executivă a Asociației le-a prezentat mai multe istorii de succes ale femeilor cu dizabilități din RM, dar și din afara țării, îndemnându-i să aibă o atitudine de la egal la egal cu în comunicarea cu persoanele cu dizabilități: „O persoană cu dizabilități trebuie să fie percepută și abordată din prisma personalității sale, dar nu a echipamentului pe care îl folosește. Este important să ne iubim și să ne apreciem așa cum suntem. Noi suntem diferiți, dar avem aceleași drepturi! – a menționat Ludmila”.
În mesajul său Ludmila a accentuat că o comunicare eficientă este foarte importantă dintre medicul ginecolog/medicul de familie și persoana cu dizabilități, inclusiv limbajul corect care se folosește în comunicarea cu persoana cu dizabilități.
Sesiune de informare organizată de Asociația „Centrul de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive” (CIDSR), în parteneriat cu Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova, Asociația ,,MOTIVAȚIE” din Moldova cu suportul Ambasadei Finlandei la București în cadrul proiectului ”Incluziv și accesibil pentru toți: O abordare multi-componentă pentru promovarea sănătății sexuale și reproductive și respectarea drepturilor femeilor și fetelor cu dizabilități”.
|
|
|
||
Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori. |
Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! | Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează. | ||
Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... |
Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.