Împreună pentru abilitarea economică a persoanelor cu dizabilități prin angajare asistată
O persoană cu dizabilități încadrată la un loc de muncă are un venit stabil, devine independentă financiar, este mai implicată social și contribuie la bunăstarea personală și la dezvoltarea statului.
Asociația „MOTIVAȚIE” din Republica Moldova lansează proiectul „Împreună pentru drepturile persoanelor cu dizabilități la muncă”. Durata acestuia este de doi ani. Proiectul are ca scop extinderea rețelei de ONG-uri care prestează servicii de angajare, promovarea serviciilor de Angajare Asistată și a măsurilor de subvenționare în rândul angajatorilor din Chișinău și Tiraspol, elaborarea și promovarea unui set de recomandări privind serviciile de Angajare Asistată a persoanelor cu dizabilități mintale.
Ludmila Iachim, directoare executivă în cadrul asociației „MOTIVAȚIE”: „Prin intermediul acestui proiect ne propunem să soluționăm problema angajării persoanelor cu dizabilități, prin extinderea serviciilor de Angajare Asistată și capacitarea specialiștilor în domeniu. Ținând cont de faptul că serviciile de Angajare Asistată au fost reglementate la nivel național, va exista necesitatea identificării prestatorilor de servicii în întreaga țară, iar pentru aceasta va fi nevoie de capacitarea ONG-urilor în acest domeniu. Proiectul va avea un impact semnificativ pentru persoanele cu dizabilități de la noi din țară, fiindcă se va mări numărul persoanelor cu dizabilități, care vor avea un loc de muncă accesibil și vor deveni cetățeni activi”.
În perioada 20 iunie - 1 iulie 2022, echipa asociației „MOTIVAȚIE” a organizat un program de instruire pentru 20 de specialiști în sănătate mintală. În cadrul acestora au participat reprezentanții Centrelor de Sănătate Mintală din orașul Chișinău (medici, psihologi, asistenți sociali), specialiștii AO Institutul de Sănătate Mintală Comunitară „PSINCLUSION” (ISMC) și Asociația Obștească «Общество родителей детей-инвалидов «Алые паруса». Instruirea va facilita extinderea rețelei de ONG-uri, va ajuta specialiștii să aibă capacitatea de a presta servicii de Angajare Asistată în Chișinău și Tiraspol, iar aceste servicii vor fi extinse pe întreg teritoriul țării.
Participanții au avut ocazia să afle despre aspecte practice privind desfășurarea procesului de angajare a persoanelor cu dizabilități, dar și instrumentele de lucru folosite de către specialiștii asociației „MOTIVAȚIE”.
Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova a stabilit un parteneriat în consorțiu cu AO Institutul de Sănătate Mintală Comunitară „PSINCLUSION” și Asociația Obștească «Общество родителей детей-инвалидов «Алые паруса» din or. Dubăsari, în cadrul proiectului „Împreună pentru drepturile persoanelor cu dizabilități la muncă”, cu scopul de a instrui și capacita noi specialiști în domeniul angajării asistate a persoanelor cu dizabilități.
Stella Climenco, președinta Asociației Obștești «Общество родителей детей-инвалидов «Алые паруса» (în continuare «Алые паруса») din or. Dubăsari: „Соlaborarea dintre «Алые паруса» și MOTIVAȚIE a început în 2018 în cadrul unui proiect de dezvoltare a serviciului de angajare asistată pentru persoanele cu dizabilități din stânga Nistrului. Anul acesta am încheiat un acord de subgrant cu MOTIVAȚIE pentru a implementa proiectul „Abilitarea economică a persoanelor cu dizabilități prin angajare asistată” în cadrul căruia se prevede dezvoltarea serviciului dat. Cunoștințele primite în cadrul programului de instruire, organizat recent de MOTIVAȚIE, le voi utiliza pentru a contribui la dezvoltarea acestui serviciu și în regiunea din stânga Nistrului, prin organizarea de traininguri pentru specialiștii din acest domeniu. Sperăm că extinderea rețelei de ONG-uri, care prestează servicii de Angajare Asistată, va scădea nivelul de șomaj în stânga Nistrului în rândul persoanelor cu dizabilități”.
Reprezentanta organizației «Алые паруса» a specificat că primul pas făcut de organizația sa va fi selectarea specialiștilor care doresc sa treacă acest curs de pregătire profesională, cu sprijinul asociației „MOTIVAȚIE” și identificarea angajatorilor care vor fi deschiși să angajeze persoane cu dizabilități din regiune.
Arcadie Astrahan, Director la AO Institutul de Sănătate Mintală Comunitară „PSINCLUSION”: „Din experiența noastră de colaborare cu partenerii care lucrează în domeniul persoanelor cu dizabilități psiho-sociale și intelectuale, s-a conturat o necesitate acută a angajării acestui grup de persoane în câmpul muncii. Organizația noastră a fost acreditată inițial pentru prestarea serviciului de angajare asistată. De aceea, la moment, suportul asociației „MOTIVAȚIE” este unul foarte valoros pentru noi în capacitarea specialiștilor noștri în domeniul angajării persoanelor cu dizabilități, prin cunoașterea la modul practic a etapelor și instrumentelor de lucru. Prin intermediul acestui proiect, împreună vom contribui ca procesul de angajare asistată a persoanelor cu dizabilități să ia amploare la nivel național”.
Organizațiile din consorțiu vor avea un schimb de experiență și vor elabora recomandări pentru angajarea persoanelor cu dizabilități mintale. În același timp, ele își vor concentra eforturile pentru a promova conceptul de Angajare Asistată și Programul de Subvenționare în rândul angajatorilor din Chișinău și Tiraspol pentru a facilita încadrarea în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități, astfel contribuind la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități.
Acest eveniment a fost organizat cu sprijinul Proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă şi durabilă în Republica Moldova” finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene în parteneriat cu Asociația Businessului European și a Centrului Contact.