38 de femei cu și fără dizabilități din raioanele Leova, Șoldănești și Ialoveni, dintre care și femei refugiate din Ucraina, au participat la o primă instruire organizată de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova la Chișinău la subiectul Gestiunea crizei umanitare. Instruirea a avut loc în cadrul proiectului „Solidaritate și activism pentru pace”, implementat de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, cu susținerea UN Women, și finanțat de Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară (WPHF). Pe durata celor 3 zile de instruire, participantele au învățat cum să-și gestioneze corect propriile emoții în situațiile de criză și au fost motivate să se implice în activități directe de răspuns la criza umanitară.
În cadrul instruirii pentru femeile din raionul Ialoveni au participat și 3 refugiate din Ucraina: „Informația primită a fost foarte utilă pentru mine, fiindcă m-a ajutat să trec mai ușor peste criza umanitară cu care se confruntă ca și mine toți refugiații din Ucraina, în special cei cu dizabilități” a spus Oxana, care este originară din or. Cernomorsk din regiunea Odesei. Ea a sosit în RM la începutul lui martie, anul curent, unde și-a găsit refugiu inițial în raionul Ialoveni, iar ulterior în capitală.
„Mi-a plăcut că în timpul instruirii am discutat despre modul în care putem deosebi știrile false ca să nu fim prada manipulărilor. De la psihologii MOTIVAȚIEI am aflat informații utile privind gestionarea emoțiilor în perioada de stres, pe care le folosesc în comunicarea cu fiica mea de 10 ani. Mă bucură faptul că organizatorii au ținut cont de aspectul lingvistic și toate informațiile prestate au fost pe înțelesul refugiaților din Ucraina” a menționat Oxana.
Iulia, o altă participantă la instruire, activează în cadrul Direcției Asistență Socială din orașul Șoldănești. Ea spune că a motivat-o să participe necesitatea de a primi informații actuale în domeniu, care o vor ajuta să comunice mai eficient cu persoanele cu dizabilități: „Aici am primit noi cunoștințe în domeniul psihologiei, pe care le voi transmite asistenților sociali comunitari. Aceștia, la rândul său, vor duce informația neapărat persoanelor cu dizabilități”.
„La instruire m-a îndrumat să merg dl Tudor Camerzan, primarul s. Filipeni” a menționat o altă participantă, Daniela, care activează în calitate de Asistent Social în s. Filipeni. Ea a spus că activitățile cu psihologii au impresionat-o chiar din prima zi, fiindcă au ajutat-o să-și gestioneze mai bine emoțiile.
„La instruire am învățat tehnici cum să fiu mai calmă și înțelegătoare în comunicarea cu oamenii, în special cu persoanele cu dizabilități, care trebuie să fie apreciați la justa valoare. Discuțiile pe care le-am avut cu psihologii ne-au ajutat ca participante să ne eliberăm de stresul, acumulat în familie și la locul de muncă. Primul lucru pe care l-am făcut când am revenit la muncă a fost să povestesc la colegi cât de bine m-am simțit la instruiri și le-am împărtășit informația primită ”– a concluzionat Daniela.
Această publicație este realizată cu finanțare din partea Fondului Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară, totuși opiniile exprimate și conținutul inclus nu implică aprobarea oficială sau acceptarea Națiunilor Unite.
Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară (WPHF) este singurul mecanism de finanțare globală, dedicat exclusiv sprijinirii participării femeilor la consolidarea păcii și acțiunii umanitare. Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară este un instrument de finanțare flexibil și rapid care sprijină intervenții de capacitare a femeilor pentru a preveni conflictele, a răspunde crizelor și situațiilor de urgență și a beneficia de oportunitățile cheie de consolidare a păcii. WPHF este un parteneriat inovativ dintre statele membre, ONU și societatea civilă, cu toate părțile interesate reprezentate în Consiliul global de finanțare.
|
|
|
||
Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori. |
Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! | Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează. | ||
Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... |
Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.