De 9 ani Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova promovează conceptul de Angajare Asistată pentru persoanele cu dizabilități la nivel național, iar istoriile de succes nu se lasă mult așteptate. Angajarea persoanelor cu dizabilități reprezintă un complex întreg de măsuri și etape, care scot în evidență demnitatea umană, abilitățile persoanelor care se adresează la asociație după ajutor pentru a găsi un loc de muncă stabil și a-și asigura independența financiară. Mai mult ca atât, grație implicării echipei MOTIVAȚIE, dar și deschiderii din partea autorităților, Programul de Angajare Asistată deja este aprobat la nivel de stat.
În cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene „Împreună pentru drepturile persoanelor cu dizabilități la muncă” AO MOTIVAȚIE a organizat recent Programul de instruire în Angajare Asistată. Scopul acestuia este inițierea specialiștilor din zona Transnistreană în domeniul Angajării Asistate și motivarea lor de a presta servicii de angajare pentru persoanele cu dizabilități. Instruirea a avut loc la Dubăsari. Astfel, timp de 5 zile, participanții s-au familiarizat cu instrumentele de lucru practice, folosite de specialiștii Asociației „MOTIVAȚIE”, în procesul de lucru în angajarea persoanelor cu dizabilități.
Datorită formatorilor din cadrul Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova, participanții au avut posibilitatea de a cunoaște nu doar partea legislativă a acestui serviciu, dar și experiența practică, istoriile de succes și realizările echipei de la MOTIVAȚIE în domeniul angajării persoanelor cu dizabilități și cum au mers asociația spre acest proces pe parcursul anilor de activitate. Participanții au discutat cum pot fi aplicate aceste practici la nivel local și ce actori ar fi bine de implicat în acest proces important.
„Angajarea asistată este o procedură nouă pentru mine, pe care o cunoșteam doar teoretic, activând în cadrul ANOFM” – a menționat Tatiana Iasciuc, Șefa Secției de Ocupare a Forței de muncă din Dubăsari, care a fost prezentă la instruire. Ea a mulțumit formatorilor de la MOTIVAȚIE pentru deschidere în discuții cu participanții. „Echipa Asociației „MOTIVAȚIE” ne-a învățat la ce să atragem atenția atunci când comunicăm cu persoanele cu dizabilități, cât și cum identificăm, motivăm unitățile economice de a accepta angajarea persoanelor dintr-o categorie mai deosebită”.
Elena Bejan este pedagog. Ea a menționat că până la instruire nu cunoștea despre problema angajării persoanelor cu dizabilități în Republica Moldova: „Sunt sigură că informațiile și cunoștințele acumulate la training mă vor ajuta să fiu utilă echipei. În acest sens aș vrea să lucrez împreună cu Stella Climenco, care este președinta Asociației Obștești «Общество родителей детей-инвалидов «Алые паруса»”.
O altă participantă la Programul de instruire a fost Mariana Gundogdu, care este asistentă socială în comuna Molovata Nouă. Ea a remarcat faptul că trainingul a fost util pentru ea, deoarece a motivat-o să privească altfel unele lucruri: „Aici am aflat că persoanele cu dizabilitate severă vor să se angajeze în câmpul muncii şi reuşesc să o facă cu ajutorul specialiştilor din Asociație”.
Galina Mititel este Director adjunct al Centrului de Asigurări Sociale și Protecție Socială din Dubăsari: „Pentru mine a fost un training informativ, deoarece de 25 de ani mă ocup cu angajarea, dar nu am avut experiență de încadrare în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități. Am primit o mulțime de informații utile de la colegii de la MOTIVAȚIE, pe care le voi folosi în activitatea mea profesională”.
Le mulțumim tuturor participanților la instruire pentru implicare și activism. Le urăm mult succes în implementarea bunelor practici în domeniul angajării persoanelor cu dizabilități la nivel local.
Reamintim că Asociația „MOTIVAȚIE” din Republica Moldova a lansat proiectul „Împreună pentru drepturile persoanelor cu dizabilități la muncă”. Acesta are ca scop extinderea rețelei de ONG-uri care prestează servicii de angajare, promovarea serviciilor de Angajare Asistată și a măsurilor de subvenționare în rândul angajatorilor din Chișinău și Tiraspol, elaborarea și promovarea unui set de recomandări privind serviciile de Angajare Asistată a persoanelor cu dizabilități mintale.
Acest eveniment a fost organizat cu sprijinul Proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă şi durabilă în Republica Moldova” finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene în parteneriat cu Asociația Businessului European și a Centrului Contact.
|
|
|
||
Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori. |
Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! | Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează. | ||
Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... |
Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.