În cadrul cursului de 5 zile, organizat la Chișinău, experții Asociației „MOTIVAȚIE" din Moldova au moderat o sesiune pentru psihologi privind incluziunea persoanelor cu dizabilități. Participanții la instruire sunt implicați în acordarea suportului pentru refugiații din Ucraina. Ulterior, ei vor disemina aceste informații colegilor săi.
În cadrul sesiunii participanții s-au familiarizat cu legislația Republicii Moldova în domeniul dizabilității, abordarea corectă a diferitor forme de dizabilitate, comunicarea eficientă cu aceste persoane. Exemplele aduse s-au axat pe expertiza specialiștilor AMM de mai bine de 20 de ani în domeniul dizabilității.
Nimic pentru noi fără noi!
Ludmila IACHIM, directoare executivă în cadrul Asociației „MOTIVAȚIE" din Moldova a fost cea care a informat și motivat participanții din propria experiență de viață privind modul de abordare corect a utilizatorilor de scaun rulant, care sunt expresiile potrivite și nepotrivite atunci când vorbim cu sau despre persoanele cu dizabilităţi locomotorii. Din istoria Ludmilei, psihologii au aflat despre barierele pe care le întâmpină cel mai des persoanele cu diferite dizabilități și cum pot fi eliminate.
Ludmila a remarcat că este foarte important să fie pus accentul pe individualitatea persoanei, dar nu pe dizabilitate sau diagnoză: „Orice persoană vrea să fie tratată cu demnitate şi respect, nu cu milă – a remarcat Ludmila – Înțelegerea corectă a necesităților persoanelor cu dizabilități și o abordare corectă a dizabilității stă la baza unei comunicări eficiente cu o persoană cu dizabilități și valorificarea potențialului acesteia".
Natalia Codrean, expertă în cadrul MOTIVAȚIEI le-a vorbit participanților despre expertiza practică a MOTIVAȚIEI în acordarea suportului refugiaților cu dizabilități din Ucraina în timpul transportării lor la vamă. La finele sesiunii participanții au remarcat că informațiile livrate de echipa AMM ar fi utile și pentru profesori, părinți.
Reamintim că în luna iulie curent echipa MOTIVAȚIE a instruit angajații Organizației Internaționale pentru Migrație în Moldova (OIM Moldova) în asistarea corectă a persoanelor cu dizabilități. După o scurtă sesiune de informare, echipa MOTIVAȚIEI, formată din specialiști în accesibilitate și nu doar, a arătat în mod practic cum o persoană utilizatoare de scaun rulant poate fi ajutată să facă corect transferul de pe echipamentul său asistiv pe un scaun/autocar.
Datorită colaborării cu OIM Moldova suntem siguri că instruirile care vor urma pentru noi specialiști vor schimba în mod calitativ viața persoanelor cu dizabilități din RM.
Acest eveniment este implementat de Asociația ,,MOTIVAȚIE” din Moldova în cadrul proiectului „Building capacity of emerging trainers with disabilities, through provision of technical support to lOM".
|
|
|
||
Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori. |
Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! | Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează. | ||
Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... |
Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.