Implicarea persoanelor cu dizabilități în procesul de luare a deciziilor la nivel de comunitate devine o prioritate pe agenda autorităților publice locale din Strășeni și Fălești.
Recent, 22 de reprezentanți ai APL din aceste două localități s-au reunit în cadrul unei sesiuni de instruire care a avut drept scop responsabilizarea factorilor de decizie locali privind promovarea serviciilor incluzive pentru persoanele cu dizabilități din localitate.
Instruirea a fost organizată de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova ca parte a proiectului de grant „Acceptă dizabilitatea, nu și violența” desfășurat în cadrul programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen” finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women și UNFPA.
Discuțiile au avut loc în format liber și deschis și s-au axat pe drepturile persoanelor cu dizabilități și importanța implicării acestora în procesul de luare a deciziilor. Reprezentanții autorităților și-au împărtășit nu doar bunele practici de incluziune ale persoanelor cu dizabilități și provocările în acest sens, dar și au pus accent pe necesitățile pe care le au la nivel local, inclusiv pe domeniul accesibilității infrastructurale. Au aflat despre terminologia corectă în abordarea persoanelor cu dizabilități, fiind implicați într-un exercițiu interactiv, și au înțeles importanța respectării Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, care a fost ratificată de RM în 2010.
Tamara Ioniță, asistent social comunitar cu o experiență de 13 ani, s. Sireți, raionul Strășeni a menționat că, deși în localitate sa sunt 400 de persoane cu dizabilități, dintre care 35 copii, există foarte puține rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități locomotorii: „Informația primită în cadrul trainingului a fost binevenită și o vom folosi în munca noastră de zi cu zi, atunci când vom comunica cu persoanele cu diferite tipuri de dizabilități. Personal, planific să o transmit și doamnei psiholog, care lucrează la liceu, în Centrul medicilor de familie, dar și la noi în primărie. Noi avem un primar foarte receptiv și activ, care a acordat transport pentru a ajuta un băiat cu dizabilități să ajungă la liceu”.
„Îmi doresc ca în localitatea pe care o reprezint să am un plan pentru accesibilizarea instituțiilor publice, care se va regăsi în Planul Strategic de dezvoltare socio-economic al localității” a continuat Dmitri Mosoreti, primarul comunei Risipeni, raionul Fălești.
Atât participanții din Strășeni, cât și din Fălești au fost unanimi în ideea organizării unor instruiri în școli privind abordarea corectă a dizabilității. Astfel, nu doar elevii, dar și părinții, profesorii ar fi mult mai bine informați și sensibilizați pe acest subiect, facilitând incluziunea persoanelor cu dizabilități în procesul de educație. Aceștia au recunoscut că și în ziua de azi există o reticență în rândul cadrelor didactice, cât și a părinților, față de persoanele cu dizabilități.
Mihaela Vrînceanu, șef adjunct în cadrul serviciului de asistență psiho-pedagocică din or. Fălești: „Broșurile privind combaterea violenței, cât și materialele privind terminologia corectă în domeniul dizabilității ale MOTIVAȚIEI le voi remite colegelor mele din serviciu. De asemenea, voi desfășura activități cu psihologii școlari din instituții. Broșurile le vom plasa și pe pagina Direcției generale educație și cultură”.
Acest eveniment a fost organizat în contextul programului „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA.
Acest eveniment a fost organizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este în întregime responsabilitatea autorului și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene.
|
|
|
||
Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori. |
Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! | Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează. | ||
Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... |
Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.