Dansuri și cântece populare, gustul bucatelor tradiționale, frumusețea costumelor populare din zonă și obiceiurile specifice ale raionului Leova – toate au putut fi admirate la „Șezătoarea între popoare”, care s-a desfășurat la Casa de Cultură Borogani din raionul Leova. Activitatea a fost organizată de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, în parteneriat cu Primăria Borogani, Gimnaziul „Vasile Badiu” și Liceul „Grigore Vieru” din s. Borogani. Evenimentul a avut ca scop promovarea incluziunii sociale prin valorificarea obiceiurilor și tradițiilor strămoșești ale popoarelor moldovenesc și ucrainesc, pentru a fi transmise generației actuale și viitoare.
Șezătoarea a reunit participantele proiectului „Solidaritatea și activism pentru pace” din raionul Leova, refugiate din Ucraina, reprezentanți ai autorităților publice locale din raionul Leova, care au susținut această inițiativă culturală.
Ludmila Iachim, directoarea executivă din cadrul Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova a vorbit la eveniment despre tradițiile din satul natal, mulțumind autorităților din Leova pentru pregătirea unui program cultural de suflet și pentru deschidere în promovarea incluziunii sociale.
Peste 100 de participanți și participante la eveniment au avut ocazia nu doar să afle mai multe despre obiceiurile autohtone precum claca comună, jocul borogăneanca – unicul joc din regiune în care dansează fetele mari, dar și au încercat emoționați pentru prima dată brodatul sau torsul la fuior.
Lilia Puzderi, coordonatoarea locală în cadrul proiectului „Solidaritate și activism pentru pace” în raionul Leova a menționat: „Mă bucur că satul Borogani a fost gazda acestui eveniment frumos, realizat cu implicarea profesorilor și elevilor din Liceul „Grigore Vieru” și Gimnaziul „Vasile Badiu” din s. Borogani, lucrătorilor Casei de Cultură din localitate, oamenilor din comunitate, persoanelor cu dizabilități și refugiaților din Ucraina. Prin acest eveniment, ne-am dorit să ne amintim despre tradițiile și obiceiurile strămoșești, transmise în fiecare familie din generație în generație. Am inițiat un dialog interactiv cu publicul din sală prin intermediul unei șezătoare improvizate, ca invitații și invitatele să cunoască mai multe obiceiuri, care s-au perindat pe parcursul anilor la Borogani. Tradițiile strămoșești sunt cele care ne ajută să nu uităm cine suntem și de unde ne-am pornit”.
Concluzia șezătorii – avem multe tradiții care ne unesc ca popoare, iar dorul de patrie, limbă, de casă și neam nu are hotare.
Această activitate culturală a fost realizată în cadrul proiectului „Solidaritate și activism pentru pace”, implementat de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, cu susținerea UN Women și finanțat de Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară.
Această publicație este realizată cu finanțare din partea Fondului Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară, totuși opiniile exprimate și conținutul inclus nu implică aprobarea oficială sau acceptarea Națiunilor Unite.
|
|
|
||
Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori. |
Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! | Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează. | ||
Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... |
Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.