Ellina Dudnic activează în cadrul Consiliului Raional Leova în calitate de Specialistă Serviciu Administrație Publică, în cadrul aparatului președintelui de raion. Prin intermediul Lilianei Puzderi, coordonatoare locală a proiectului „Solidaritate și activism pentru pace” în raionul Leova, Ellina a aflat mai multe informații și a hotărât să adere ca participantă la proiect.
Din spusele ei, proiectul a ajutat-o să afle multe informații utile, precum planificarea răspunsului la criza umanitară în bază de gender și dizabilitate: „În procesul de comunicare cu alte participante, am înțeles cât este de importantă incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități și participarea activă a tuturor în viața comunitară, inclusiv în suportul oferit refugiaților. Dacă înainte aveam sentimentul de milă față de persoanele cu dizabilități, în timp scurt am realizat că ele au destule abilități ca să se încadreze la studii sau la muncă. Uneori, din neștiință, noi exagerăm cu dorința noastră de a ajuta persoanele cu dizabilități, care sunt apte să facă foarte multe lucruri. Comunicând în timpul trainingurilor cu persoanele cu dizabilități, am realizat că trebuie să le ajut doar când ele singure îmi solicită acest lucru – a menționat Ellina”.
Despre suportul oferit refugiaților din Ucraina
Participanta a remarcat: „În cadrul Consiliului Raional Leova noi am constituit o celulă de criză pentru refugiații din Ucraina, în care colectăm informații la nivel central privind necesitățile refugiaților și din celelalte primării. La începerea crizei umanitare cauzate de război, noi am creat inițial o bază de date destul de simplă, care nu era axată inițial pe necesitățile refugiaților cu dizabilități din Ucraina.
În cadrul trainingurilor organizate de MOTIVAȚIE, am aflat informații utile despre necesitățile specifice ale refugiaților cu dizabilități, precum necesitatea de medicamente sau de alimentație specială (produse fără lactoză/gluten). Această informație ne va ajuta pe viitor să îmbunătățim baza noastră de date și din prisma incluziunii persoanelor cu dizabilități. În cadrul trainingurilor organizate de MOTIVAȚIE, noi am realizat o bază de date mult mai complexă, care este utilă acum în munca noastră în serviciile administrației publice din Leova”.
Ați reușit să împărtășiți și altora informațiile primite la traininguri?
Da, ulterior am discutat cu colegii, dar și cu membrii de familie privind importanța incluziunii persoanelor cu dizabilități în societate, prin includerea lor activă în viața comunitară. Am înțeles cât este de importantă crearea locurilor de muncă adaptate la necesitățile persoanelor cu dizabilități. Cred că incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități la noi în țară ar trebui să înceapă de la propriul exemplu. Persoanele cu dizabilități sunt ca și noi, au drepturi egale și diverse abilități pe care doresc să le dezvolte.
Cum vedeți soluționarea crizei umanitare în localitatea Dvs. privind refugiații din Ucraina?
Cred că progresul va aparea când schimbările vor începe la nivel legislativ. Este important ca autoritățile publice locale să fie bine informate la temă, incluziv localnicii, ca să poată interveni promt și ajuta refugiații, cel puțin la nivel de informare la etapa inițială. Pentru refugiații cu dizabilități din Ucraina cred că o soluție ar fi îmbunătățirea accesibilității infrastructurale. Dacă, pe viitor, la mine se vor adresa persoane cu dizabilități/refugiați din Ucraina, cu mare drag le voi recomanda serviciile oferite de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, care ajută persoanele cu dizabilități să fie integrate social în toate aspectele.
|
|
|
||
Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori. |
Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! | Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează. | ||
Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... |
Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.