Prima pagină   |   Harta site-ului   |    Flux RSS   |   Abonare la stiri prin email   |   Contacte

   |   Text size:
     Română      English      Русский

 
 
 
 

 


Noutăţi și evenimente
Noutăţi și evenimente
Lăcrămioara, s. Glinjeni, raionul Fălești: „David mă motivează să schimb spre bine lumea din jurul meu”
Publicat: 28.10.2022   

Lăcrămioara este originară din s. Glinjeni, raionul Fălești. Ea este una din participantele active ale programului de instruire în cadrul proiectului Acceptă dizabilitatea, nu și violența”. Alături de alte persoane cu dizabilități și mame care au copii cu dizabilități, ea a fost capacitată de echipa Asociației MOTIVAȚIE din Moldova în vederea eliminării stereotipurilor și prejudecăților de gen, prevenirii și combaterii violenței. Ca rezultat, Lăcrămioara a devenit mult mai încrezută în forțele proprii, știe ce vrea și cum să fie convingătoare, atunci când solicită ca drepturile copilului său să fie respectate. La moment, Lăcrămioara este studentă la Facultatea de pedagogie, anul II, în învățământul primar și pedagogie preșcolară. Băiatul ei David are 5 ani. El are paralezie cerebrală infantilă (PCI). Are o formă severă de dizabilitate, nu vorbește și mănâncă desinestătotor, face totul împreună cu mama.

Când s-a născut David, foarte multe lucruri s-au schimbat la noi în familie – mărturisește Lăcrămioara – Prima perioadă a fost mai grea, până nu am conștientizat dizabilitatea copilului meu și am acceptat-o. La început am avut și probleme financiare, fiindcă am bătătorit multe drumuri la noi în țară cât și peste hotare în căutarea celor mai bune soluții pentru reabilitarea fiului.

Pe mine m-a ajutat mult susținerea familiei, dar și copilul meu, care mă motivează zilnic să fac ceva pentru el și, totodată, să schimb spre bine lumea din jurul meu. David este un copil mai deosebit, care ne-a fortificat ca familie. Acum suntem o echipă unită și privim deja cu alți ochi la greutăți.

Cum v-a ajutat programul de instruire?

Participarea la acest program, organizat de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, a avut un beneficiu major asupra mea. Am devenit mai bine informată, mai încrezută în forțele proprii și mai puternică. Am aflat multe lucruri utile și de la doamnele de la Asistența Socială, care ne-au ghidat unde putem apela pentru a apăra drepturile persoanelor cu dizabilități și de ce fel de servicii putem beneficia. În cadrul sesiunilor, am discutat teme precum discriminarea, violența, bullyng-ul, cum să prevenim și să recunoaștem aceste fenomene. De fiecare dată când am avut nevoie, am apelat și la psihologul Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova, care mi-a oferit consiliere psihologică individuală. De asemenea, am învățat cum să ne comunicăm eficient necesitățile reprezentanților APL-urilor, cum să ne revendicăm drepturile la nivel local și să ne implicăm activ în procesul de luare a deciziilor.

Cum ați reușit să vă faceți vocea auzită la nivel local ca grup?

Alături de alte mămici și persoane cu dizabilități am găsit răspuns la întrebările ce mă preocupau și am învățat să comunic ca să fiu ascultată. De asemenea, am aflat cum să apăr drepturile copilului meu. Am înțeles că dacă n-am să acționez, n-o să văd schimbările în societate pe care mi le doresc.

Odată ce ne-am consolidat ca grup, cele mai active participante și-au unit eforturile pentru a crea grupuri de inițiativă la nivel local. Ele au identificat probleme cu care se confruntă persoanele cu dizabilități în localitățile sale de baștină și au identificat soluții concrete pentru soluționarea lor. Colegele mele au elaborat planuri de acțiuni, prin care vor putea schimba lucrurile spre bine ca grup de inițiativă. Ca grup de inițiativă nou format în raionul Fălești, am vorbit depsre construirea rampei în locurile publice precum magazine, instituții publice, școala și grădinița.

Cum ați reușit să implementați cunoștințele obținute în timpul programului de instruire în practică?

Recent, am depus o cerere ca să mă angajez la grădiniță în calitate de cadru didactic de sprijin pentru copilul meu, dar și alți copii. Dar, m-am confruntat cu situația că medicul de familie nu a vrut să elibereze certificatul de integrare pentru copilul meu la grădiniță, motivând că „în 40 de ani de activitate, nu a văzut copii cu dizabilități de gradul I să frecventeze grădinița”. I-am zis atunci că băiatul meu David o să fie primul. El are dreptul la educație ca și restul copiilor. Socializarea cu alți copii îi va prinde bine. Fiind deja informată privind drepturile pe care le are copilul meu, am învățat să bat la ușă până nu mi se deschide – spune doamna zâmbind – Chiar dacă mi se spune nu, găsesc calea pentru a soluționa problema.  

O altă mamă cu care am făcut cunoștință în cadrul proiectului „Acceptă dizabiliatea, nu și violența”, mi-a spus că a avut la fel o întâmplare mai puțin plăcută cu profesorii din școala pe care o frecventează copilul ei (fata are PCI). La școală ei au cadru didactic de sprijin, care au ajutat-o pe mama fetei să rezolve situația creată cu profesoara pe cale amiabilă.

Am devenit o comunitate unită de mămici care au copii cu dizabilități

Țin legătură cu alte mame din proiectul dat, fiindcă astfel ne putem consolida și mai mult ca grup. În caz de necesitate ne susținem emoțional, facem schimb de idei și informații utile.

Cât de informată este societatea din comunitatea Dvs. privind drepturile persoanelor cu dizabilități?

Cea mai mare problemă a părinților, care au copii cu dizabilități, constă în faptul că, deseori, noi ne confruntăm cu neglijență din partea societății. Societatea noastră, autoritățile, sunt încă foarte slab informate privind drepturile și necesitățile persoanelor cu dizabilități. Dacă nu bați la ușa funcționarilor publici, ca să-ți soliciți drepturile, nimeni nu te va întreba despre necesitățile pe care le ai.

De la ce credeți că ar trebui să începem schimbarea?

De la informarea medicilor de familie. Fiecare copil are dreptul de a beneficia de servicii de calitate și o abordare cu demnitate. O atenție sporită aș vrea să atrag la accesul la medicamente compensate pentru persoanele cu dizabilități, dar și a părinților care au în rândul membrilor de familie persoane cu diferite tipuri de dizabilități.

Le doresc tuturor mamelor care au copii cu dizabilități să fie puternice și să nu lase nicicând mânile în jos. Schimbarea depinde de atitudinea noastră și de felul în care vom acționa! Din moment ce noi suntem bine informate, deținem cunoștințe și suntem respectate, schimbăm atitudinea oamenilor din jurul nostru.

Acest articol este scris în contextul programului „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA.

Acest articol este scris cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este în întregime responsabilitatea autorului și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene.

 

 


Accesări:


Noutăţi și evenimente

Publicat: 25.01.2023   
În cadrul proiectului „Solidaritate și activism pentru pace” Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova continuă să susțină persoanele aflate în criza umanitară. La data de 24 ianuarie 2023, 11 familii social-vulnerabile din raionul Leova, în care trăiesc persoane cu dizabilități, au beneficiat la Primărie de suport sub formă de pachete cu produse alimentare și de igienă... Citeşte mai mult...
Publicat: 24.01.2023   
Consider că a fost o experiență utilă. Am avut o colaborare cu MOTIVAȚIE benefică și productivă. De multe ori autoritățile locale găsesc scuze și încearcă să nu soluționeze problema existentă la nivel de accesibilitate, motivând că „noi nu avem de aceștia” (adică, persoane cu mobilitate redusă)... Citeşte mai mult...
Publicat: 19.01.2023   
De la ce începe schimbarea în societate? De la o echipă motivată, unită și dornică să aducă zâmbet pe fața oamenilor. Dimineața zilei pentru echipa MOTIVAȚIEI a început cu bună dispoziție la procurări, cu muncă în echipă la împachetarea produselor și transportarea acestora la locul de destinație, acolo unde oamenii așteaptă cu nerăbdare suportul promis... Citeşte mai mult...
Publicat: 18.01.2023   
Abia sărbătorile de iarnă au luat sfârșit, dar echipa MOTIVAȚIEI este deja în acțiune, aducând emoții de bucurie celor care au nevoie de suport. Ieri,17 ianuarie 2023, 13 familii social-vulnerabile în care trăiesc persoane cu dizabilități din raionul Ialoveni au primit pachete cu produse alimentare și de igienă... Citeşte mai mult...
Publicat: 27.12.2022   
Luna decembrie ne-a bucurat mai puțin cu fulgi, însă a fost o lună plină de fapte bune, care au adus emoții de bucurie în inima mai multor oameni, care au nevoie de căldură și suport în această perioadă în mod deosebit... Citeşte mai mult...
Publicat: 20.12.2022   
Liuba este refugiată din Ucraina. Ea este studentă în anul II la Universitatea de Biotehnologii, Facultatea de medicină veterinară din or. Harkov. La moment, Liuba trăiește împreună cu mama sa la Chișinău și continuă studiile în format online. Prin intermediul proiectului „Solidaritate și activism pentru pace”, implementat de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, tânăra a fost angajată la McDonald's ca bucătăreasă... Citeşte mai mult...
Publicat: 16.12.2022   
Datorită proiectului „Acceptă dizabilitate, nu și violența”, implementat de echipa AMM în acest an, 48 de femei cu dizabilități și mame care au copii cu dizabilități au fost capacitate și consolidate ca grup în vederea eliminării stereotipurilor și prejudecăților de gen, prevenirii și combaterii violenței și fortificării încrederii de sine a acestora, iar 17 bărbați din localitățile țintă au învățat să depășească stereotipurile de gen în familie. O parte dintre aceste femei și-au unit eforturile pentru a crea grupuri de inițiativă și au elaborat planuri de acțiuni, prin care vor putea schimba lucrurile spre bine ca grup de inițiativă... Citeşte mai mult...
Publicat: 16.12.2022   
Mai multe persoane cu dizabilități severe, persoane în etate din raionul Șoldănești și refugiați/te din Ucraina au beneficiat din partea echipei MOTIVAȚIEI de suport sub formă de produse alimentare, produse de igienă și produse de igienă specială (scutece pentru adulți). Cu ochi plini de emoții și bucurie – așa au întâlnit cele 35 de familii din raionul Șoldănești echipa Asociației... Citeşte mai mult...
Publicat: 13.12.2022   
Broșura „Violența nu are scuze” a fost distribuită pe parcursul lunilor noiembrie și decembrie către locuitorii din Fălești în cadrul activităților continuie de promovare a atitudinilor non-discriminatorii față de persoanele cu dizabilități, realizate de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova... Citeşte mai mult...
Publicat: 09.12.2022   
Pas cu pas, centrele de cazare, acreditare pentru găzduirea refugiaților din Ucraina, vor deveni tot mai accesibile pentru persoanele cu mobilitate redusă. Accesibilitatea este un drept fundamental pentru toți. Odată ce vor fi îmbunătățite condițiile de accesibilitate infrastructurală, noi persoane cu dizabilități din Ucraina, printre care și copii, vor putea să se simtă confortabil în timpul aflării pe teritoriul Republicii Moldova... Citeşte mai mult...
Publicat: 08.12.2022   
Reprezentanții administrației publice locale de nivelul I din Strășeni și Fălești, ai Direcției Generale Asistență Socială, Protecție a Familiei și Copilului, reprezentanți ai Direcției Generale educație, tineret și sport și Inspectoratului General de Poliție (IGP) din raioanele sus-menționate au efectuat recent o vizită de lucru la Centrul de Asistență și Consiliere pentru Agresorii Familiali din or. Drochia și la Centrul Maternal „ARIADNA” din localitate. Vizita membrilor Echipei Multidisciplinare din cele două raioane face parte din cadrul proiectului „Acceptă dizabilitate, nu și violența”... Citeşte mai mult...
Publicat: 08.12.2022   
Valentin este originar dintr-un sat din raionul Ialoveni. El a lucrat mai mulți ani în calitate de contabil-șef la un internat pentru copii orfani din raionul Strășeni. Bărbatul este nu doar un părinte bine informat și capacitat în domeniul drepturilor persoanelor cu dizabilități, dar și este un adevărat exemplu pentru mulți alți părinți, care cresc și educă copii/tineri/adulți cu necesități speciale... Citeşte mai mult...
Publicat: 02.12.2022   
După o activitate recreativă desfășurată în s. Tocuz, echipa MOTIVAȚIEI a oferit suport sub formă de pachete cu produse alimentare de primă necesitate pentru mai multe familii de refugiați din Ucraina. Printre aceste persoane era și o doamnă utilizatoare de scaun rulant, a cărei stare de sănătate fizică și psiho-emoționalăs-a agravat din cauza unei traume și aceasta a beneficiat de consiliere psihologică... Citeşte mai mult...
Publicat: 01.12.2022   
Simon Brisseden spunea: „Nu există persoane cu dizabilități. Există societăți care crează bariere și dificultăți pentru persoane cu diferite necesități”. Centrul de plasament pentru persoane vârstnice și persoane cu dizabilități din mun. Chișinău este o instituție publică socială, care prestează servicii de plasament temporar sau de lungă durată persoanelor vârstnice și celor cu dizabilități. Centrul este dotat cu 210 locuri... Citeşte mai mult...
Publicat: 30.11.2022   
„În primul rând sunt om și am personalitate. Scaunul rulant, cârjele sau orice alt echipament asistiv al persoanelor cu dizabilități nu ar trebui să fie privit cu frică de societate, fiindcă nu este o problemă. Ba din contra, acest echipament ajută persoanele cu dizabilități să fie mai active și să fie integrate social” – a fost unul din mesaje, transmis recent de către echipa MOTIVAȚIEI... Citeşte mai mult...
Publicat: 25.11.2022   
Mai mulți șefi ai departamentelor din cadrul Organizației Internaționale pentru Migrație în Moldova (OIM) au participat recent la o discuție cu echipa MOTIVAȚIEI la tema dizabilității. Aceștia au aflat istoria de viață motivațională a Ludmilei Iachim, directoare în cadrul Asociației MOTIVAȚIE și care sunt provocările pe care le întâmpină o persoană utilizatoare de scaun rulant în Republica Moldova... Citeşte mai mult...
Publicat: 23.11.2022   
Victoria este originară din regiunea Nicolaev, aflată la sudul Ucrainei. Istoria ei de viață ar putea semăna cu alte mii de istorii ale refugiaților din Ucraina, afectați de conflict, dacă nu ar fi sindromul cu care ea s-a născut și cu care zi de zi trăiește și se dezvoltă pentru a avea o viață mai bună... Citeşte mai mult...
Publicat: 23.11.2022   
Curajul, perseverența și dorința de a munci au fost calități care au definit angajarea cu succes a Mariei. De ce? Pentru că motivația ei de a lucra și a fi independentă financiar sunt de invidiat... Citeşte mai mult...
Publicat: 15.11.2022   
Lucia Mîra este viceprimară a or. Ialoveni. Datorită evenimentului organizat de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova în luna octombrie, ea s-a implicat activ la activitatea de salubrizare din localitatea sa... Citeşte mai mult...
Publicat: 10.11.2022   
Cât de accesibile sunt centrele de cazare, acreditare pentru primirea refugiaților din Ucraina, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități? Odată cu îmbunătățirea condițiilor de accesibilitate, noi persoane cu mobilitate redusă din Ucraina vor putea să se simtă confortabil în timpul aflării temporare în Republica Moldova... Citeşte mai mult...

1 - 20 din 719

SUPORT IN ANGAJARE

 

HARTA ACCESIBILITĂȚII

 

CONTĂM PE SPRIJINUL ȘI IMPLICAREA DVS.

Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor

cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori.

Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează.
Citeşte mai mult... Citeşte mai mult... Citeşte mai mult...

 


Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.

© 2023 Asociația "MOTIVAȚIE" din Moldova   | Politica utilizare cookie și confidențialitate |  Site elaborat de WebDesign.MD
Total vizitatori unici: 845616 | Total ieri: 462 | Total azi: 313
PAGINA ÎN SUS