Situată într-o zonă pitorească de o priveliște rară, în care mirosul secolului XX se combină armonios cu mirosul florilor de toamnă și gutuie, Muzeul „Casa Memorială Dumitru Matcovschi” atrage zilnic turiști din diferite colțuri ale țării în satul Vadul lui Rașcov din raionul Șoldănești. Activitatea culturală, organizată de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova a fost una incluzivă, adunând în rândul participanților săi persoane cu dizabilități din raionul Șoldănești, refugiate din Ucraina și copiii acestora pentru a promova incluziunea lor socială.
După un drum lung în cadrul excursiei, care a început la bustul poetului, dramaturgului și a prozatorului Dumitru Matcovschi, a continuat cu clopotnița, care a fost biserica Sf. Nicolae din lemn, la izvor și la cel mai mare cimitir evreiesc din Europa. Excursia a sfârșit la foișorul de lângă Muzeul „Casa Memorială Dumitru Matcovschi”, inaugurat în 2011. Grădina poetului se află practic pe malul Nistrului. Astfel, după ce au admirat peisajele naturii care înconjoară Muzeul „Casa Memorială Dumitru Matcovschi”, participanții și participantele au intrat în locuința în care și-a petrecut copilăria poetul.
Datorită Stelei Gavriliță, directoare și ghidă al Muzeului „Casa Memorială Dumitru Matcovschi”, participanții și participantele au făcut cunoștință cu istoria satului Vadul lui Rașcov și despre obiceiurile locale: „Aceste evenimente incluzive sunt foarte importane, fiindcă împărtășesc o părticică din neamul nostru. Fiecare din noi poate să-și aducă aminte aici despre casa părintească, despre primii pași și obiectele dragi din copilărie” - a menționat dna Gavriliță.
La activitate fost prezentă și dna Ludmila, bibliotecara din satul Vadul lui Rașcov, care alături de dna Gavriliță, a recitat și a interpretat cântece despre dragostea de mamă, patrie și de neam.
Elena Cernei, coordonatoarea locală în cadrul proiectului „Solidaritate și activism pentru pace” a menționat: „Asemenea activități incluzive au o valoare deosebită, fiindcă datorită lor cunoști mai bine locurile pitorești la nivel de raion, beneficiezi de un schimb de experiență interculturală, fiindcă avem prezenți la excursie și refugiați și refugiate din Ucraina. A fost ales pentru excursie Muzeul „Casa Memorială Dumitru Matcovschi” fiindcă datorită poetului ni s-a dus faima localității, raionului și a republicii peste hotarele țării. În s. Vadul lui Rașcov este pusă baza culturii. Plus, aici locurile sunt foarte pitorești”.
Ludmila este originară din s. Răspopeni și a fost una din participantele la excursie: „Deși sunt din raionul Șoldănești, încă nu am avut ocazia să vin la Muzeul „Casa Memorială Dumitru Matcovschi” – a menționat Ludmila”.
Această activitate culturală a fost realizată în cadrul proiectului „Solidaritate și activism pentru pace”, implementat de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, cu susținerea UN Women și finanțat de Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară.
Conținutul acestui articol este în întregime responsabilitatea autorului și nu reflectă neapărat opinia UN Women și a Fondului Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară (WPHF).
|
|
|
||
Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori. |
Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! | Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează. | ||
Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... |
Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.