
Mai mulți șefi ai departamentelor din cadrul Organizației Internaționale pentru Migrație în Moldova (OIM) au participat recent la o discuție cu echipa MOTIVAȚIEI la tema dizabilității. Aceștia au aflat istoria de viață motivațională a Ludmilei Iachim, directoare în cadrul Asociației MOTIVAȚIE și care sunt provocările pe care le întâmpină o persoană utilizatoare de scaun rulant în Republica Moldova. Ludmila a povestit că utilizează scaunul rulant de la vârsta de 13 ani și cum a decurs calea ei spre viață independentă, atât la nivel personal, cât și profesional. Ea consideră că oamenilor nu ar trebuie să le fie frică de dizabilitate și de echipamentele asistive pe care le folosesc persoanele cu abilități speciale. Ea a remarcat că incluziunea persoanelor cu dizabilități începe din familie, iar statul e responsabil să creeze servicii accesibile, durabile și de calitate pentru fiecare cetățean.
Doina Marzuolo, Project Officer for Prevention from sexual exploitation and abuse (PSEA) and Accountability to affected populations (AAP), OIM: „A fost prima mea experiență de a participa la o instruire pe această temă. Mi-a fost foarte curios să aflu detalii necunoscute despre comunicarea cu oameni, care au diferite posibilități, nu neapărat necesități, intrucât toți ne dorim aceleași lucruri. Din experiența mea personală în străinătate, nu am simțit niciodată că ar putea exista vreo diferență de comunicare. Recunosc, însă, că abordez prin compasiune atunci când întâlnesc persoane cu boli rare, ale căror probleme de sănătate afectează esteticul. Societatea în care trăim pune foarte multă presiune asupra tuturor în ceea ce privește felul în care arătăm și ne aflăm cu toții exact în aceeași situație. Acest fapt subliniază necesitatea încurajării unor inițiative care să ofere sprijin și resurse pentru descoperirea sau obținerea tratamentelor, precum și o atenție sporită acelor cazuri care sunt mai puțin luate în considerare. În același timp, încurajez dezvoltarea unor materiale care să trateze aspecte transversale și dimensiuni existențiale ale persoanelor cu dizabilități”.
Virginia Moncrieff, Accountability to affected populations (AAP), OIM: „Instruirea a fost foarte utilă. Am observat cum în timpul discuției unii dintre participanți au început să-și schimbe viziunea. Sunt originară din Australia, unde abordarea este mai deschisă față de persoanele cu dizabilități, însă discuția de azi m-a făcut să înțeleg mai bine situația persoanelor cu dizabilități din Moldova și care sunt provocările reale pe care le întâmpină acești oameni în RM. Mi-a plăcut foarte mult activitatea interactivă „Pas cu Pas” în care au fost puși în diferite roluri, care ne-au ajutat să ne simțim pentru 5 minute persoane cu diferite dizabilități și să înțelegem, de fapt, ce simt aceste persoane în diferite situații din viață, când merg pe stradă, când vor să se angajeze sau doresc să meargă într-o vacanță. Concluzia pe care am făcut-o, ascultând istoriile angajaților MOTIVAȚIEI, dizabilitatea nu este un motiv pentru jenă, iar societatea nu ar trebui să vină cu întrebarea „Da ce ai pățit?”, văzând o persoană cu o dizabilitate vizibilă. Dacă oamenii te percep cu milă din cauza dizabilității, este în primul rând problema lor, nu a ta. Nimeni nu ar trebui să se justifice pentru dizabilitatea sa. Fiecare are dreptul la respect și tratare cu demnitate, chiar dacă arată, vorbește sau se deplasează diferit”.
Această activitate este realizată de Asociația ,,MOTIVAȚIE” din Moldova în cadrul proiectului „IOM Flash Appeal for Ukraine and Neighbouring Countries 2022" finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei implementat de Organizația Internațională pentru Migrație în Moldova.
