Simon Brisseden spunea: „Nu există persoane cu dizabilități. Există societăți care crează bariere și dificultăți pentru persoane cu diferite necesități”.
Centrul de plasament pentru persoane vârstnice și persoane cu dizabilități din mun. Chișinău este o instituție publică socială, care prestează servicii de plasament temporar sau de lungă durată persoanelor vârstnice și celor cu dizabilități. Centrul este dotat cu 210 locuri.
În cadrul proiectului „Solidaritatea nu are hotare” finanțat de Fundația Franceză, Asociația MOTIVAȚIE a contribuit la accesibilizarea instituției. În fața centrului exista o rampă de acces cu o singură bară de suport. După implicarea MOTIVAȚIEI, rampa a fost dotată cu bare de suport din ambele părți, ceea ce a făcut-o complet accesibilă pentru persoanele cu mobilitate redusă.
Ce înseamnă o rampă accesibilă conform standartelor? Este o rampă cu o lățime de la 90 cm la 1 m. Barele de suport pe ambele părți sunt amplasate la o distanță de 90 cm între ele, la o înălțime de 70 și 90 cm, în două rânduri. Suprafața rampei este antiderapantă. La fiecare 10 cm înălțime, rampa trebuie să aibă 1 m lungime.
În cadrul Centrului de plasament pentru persoane vârstnice și persoane cu dizabilități din mun. Chișinău sunt cazate mai multe persoane vârstnice, inclusiv refugiați cu dizabilități din Ucraina, care după implicarea Asociației s-au bucurat de condiții de accesibilitate la nivelul așteptărilor, care le va permite să ducă un mod de trai independent în perioada aflării în Republica Moldova. Grație parteneriatului și comunicării active cu directorul centrului și asistentul social, s-a ajuns la rezultate frumoase.
Accesibilitatea - drept fundamental
Accesibilitatea este unul dintre principiile fundamentale ale „Convenției ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilități”, care a fost ratificată în 2010 de Republica Moldova. Chiar dacă legislația noastră obligă autoritățile publice și agenții economici să asigure accesul la infrastructura socială în diverse instituții, există însă foarte puține clădiri publice și private adaptate conform standardelor. Accesibilitatea este cel mai important element pentru incluziunea socială eficientă a persoanelor cu dizabilități.
Reamintim că persoanele cu dizabilități, refugiate din Ucraina, au beneficiat de la începutul crizei umanitare din Ucraina de diferit suport din partea echipei AMM. Din primele zile de intrare a refugiaților în Republica Moldova, MOTIVATIE s-a implicat activ în transportarea, cazarea, consilierea psihologică și asigurarea necesităților de bază pentru ca refugiații cu dizabilități și cei cu mobilitate redusă se se simtă în siguranță în plan fizic și emoțional.
Proiectul „Solidaritatea nu are hotare” este realizat de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova cu sprijinul Fundației Franceze.
|
|
|
||
Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori. |
Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! | Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează. | ||
Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... |
Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.