Dna Efimia, cum a fost colaborarea Dvs. cu Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova?
Consider că a fost o experiență utilă. Am avut o colaborare cu MOTIVAȚIE benefică și productivă. De multe ori autoritățile locale găsesc scuze și încearcă să nu soluționeze problema existentă la nivel de accesibilitate, motivând că „noi nu avem de aceștia” (adică, persoane cu mobilitate redusă). Adevărul constă în faptul că accesibilitatea este necesară pentru toți, nu doar pentru persoanele cu dizabilități, dar și pentru părinții care au copii mici, persoane în etate. De multe ori, prefer și eu să folosesc o rampă care este accesibilă și comodă, decât să urc scările.
Pentru a motiva și capacita reprezentanții autorităților publice, funcționarii electorali din 10 raioane ale țării, echipa MOTIVAȚIEI a organizat pentru ei în 2022 o instruire în domeniul accesibilității. Tudor Onofrei, specialist adaptare spații din cadrul MOTIVAȚIEI, le-a prezentat principalele provocări cu care se confruntă zilnic persoanele cu diferite tipuri de dizabilități la nivel de accesibilitate. Participanții, printre care a fost și dna Efimia Levința, au avut posibilitatea de a testa cunoștințele acumulate prin intermediul unui exercițiu practic User Safari.
Dna Efimia, ce v-a motivat să conștientizați necesitatea creării condițiilor de accesibilitate pentru toți la nivelul s. Clișova?
După implicarea mea la sesiunea de instruire pe domeniul accesibilității, iar ulterior la exercițiul practic, mi s-a schimbat viziunea cardinal. Cred că informația dată este binevenită pentru toate primăriile și nu numai. Dacă ar conștientiza cel puțin o persoană, care a fost delegată de la fiecare primărie, cât este de important aspectul accesibilității, lucrurile s-ar schimba mult mai ușor. De multe ori, societatea noastră e învățată să treacă pe alături de persoanele în scaun rulant sau oamenii în vârstă și să nu ia în vizor necesitățile acestora, fără să-și dea seama că foarte ușor putem ajunge în locul acestora și să ne confruntăm cu aceleași provocări la capitolul accesibilității.
La prima vedere User Safari pare a fi un exercițiu simplu, dar pentru mulți oameni este o adevărată provocare să testeze un scaun rulant, un premergător, ochelari speciali sau bastonul alb. Și asta în condițiile în care accesibilitatea infrastructurii din RM de cele mai dese ori lipsește sau este parțială. Cât de eficiente credeți că sunt exercițiile practice de sensibilizare ale autorităților publice pe domeniul accesibilității?
Astfel de activități practice sunt foarte utile, deoarece schimbă percepția reprezentanților APL-urilor asupra dizabilității. În cadrul exercițiului practic, organizat de MOTIVAȚIE, am testat toate tipurile de echipamente asistive pentru persoanele cu dizabilități (ochelari speciali care simulează o vedere de 4%, scaunul rulant și bastonul alb).
Cum a fost colaborarea cu Tudor, specialist adaptări spații în cadrul MOTIVAȚIEI, care a venit cu câteva noi recomandări în 2022 de îmbunătățire a nivelului de accesibilitate, ce țin de culorile contrastante și construcția camerei sanitare accesibile?
Recomandările pe care le-am primit de la Tudor Onofrei sunt foarte clare și explicite. Sperăm că în scurt timp vom putea găsi resurse financiare suficiente pentru implementarea acestora, ca toate persoanele care vin la noi să se simtă confortabil. Desigur, după accesibilizarea camerei sanitare, ne vom adresa la fel la MOTIVAȚIE.
Cum s-a schimbat situația după construirea rampei de acces, conform recomandărilor specialiștilor de la MOTIVAȚIE?
După construirea rampei de acces la intrarea în clădire, aceasta este accesată de toate generațiile. Rampa este amplasată în fața a 3 edificii-cheie din satul Clișova, raionul Orhei: biblioteca, Casa de Cultură și Primăria. La moment, punctul medical este la fel situat în cadrul căminului cultural.
Dna Efimia, vă urăm mult succes în implementarea ulterioară a recomandărilor!
Mulțumim mult pentru aportul oferit de IM Swedish Development Partner, grație căruia a fost posibilă implicarea activă a specialiștilor MOTIVAȚIEI pe domeniul accesibilității! Sperăm că aceste inițiative frumoase vor fi diseminate și de alte primării.
|
|
|
||
Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori. |
Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! | Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează. | ||
Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... |
Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.