În perioadele 4 – 5 ianuarie și 17 – 18 ianuarie 2015, Asociația “MOTIVAȚIE” din Moldova și Fondul Republican de Binefacere “Mir Ravnih Vozmojnostei” din Bender, au organizat primele două etape ale sesiunii de instruire în domeniul accesibilităţii pentru tinerii cu dizabilități de pe ambele maluri ale Nistrului.
Prima sesiune a fost moderată de Dumitru Cuzuc și Natalia Bordan, experți în domeniul dizabilității, iar a doua sesiune a avut ca moderatori pe Ion Emilian și Tudor Onofrei, experți în domeniul accesibilității. Cursul de instruire face parte din proiectul „Fără bariere”, finanţat de Uniunea Europeană şi PNUD în cadrul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”. Scopul proiectului este de a crea un mediu accesibil pe ambele maluri ale Nistrului pentru persoanele cu dizabilități și pentru persoanele cu mobilitatea redusă. Una din activitățile principale ale proiectului prevede construcția și instalarea a douăzeci de rampe de acces la diferite instituții publice. Din acestea zece rampe vor fi amplasate în orașele Chișinău și Comrat, celelalte în regiunea Transnistreană. O altă activitate prevede îmbunătățirea Hărții Accesibilității și completarea ei cu clădiri din Transnistria. În cadrul proiectului vor fi elaborate filmulețe care vor arăta situația până la accesibilizarea obiectului și produsul final.
În cadrul instruirii au participat opt tineri cu dizabilități de pe ambele maluri ale Nistrului. Au fost abordate mai multe subiecte, printre care modelul medical și modelul social al dizabilității, standarde în construcție, model universal și evaluarea tehnică a nivelului de accesibilitate. Una dintre participante, Iuliana Tabacari, a menționat despre instruire: „Eficient și interesant din punct de vedere informativ și practic. Acest training este absolut necesar pentru a perpetua schimbarea socială pozitivă și a face ca accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilități să fie un element real și rezonabil.”
Pentru pregătirea celor opt tineri sunt preconizate încă două sesiuni de instruire a câte două zile fiecare, care vor avea loc în următoarea perioadă. Sesiunea a treia va fi organizată în perioada 24 – 25 ianuarie 2015. Participanții vor studia standardele în construcție în Transnistria. La finele instruirilor, participanții vor susţine o testare a capacităților dezvoltate în domeniul accesibilității de către reprezentantul Inspecției de Stat în Construcții. Cei ce vor susține examenul cu succes vor fi certificați în calitate de experți în domeniul accesibilității și vor putea fi implicați în procesul de examinare și recepție finală a obiectelor de menire publică de pe ambele maluri ale Nistrului.
Pentru informații suplimentare contactați Managerul Comunicare și Relații Publice, Mariana Morari:
tel/fax: 022 66-13-93
gsm: 069 648641
e-mail: mariana.morari@motivation-md.org
Oficiu or. Chișinău
Tel/Fax:(+373-22)-66-13-93
Oficiu Vadul lui Vodă
Tel/Fax:(+373-22)-41-71-55
|
|
|
||
Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori. |
Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! | Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează. | ||
Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... |
Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.