Vineri, 13 martie 2015, Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei al Republicii Moldova și cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, au organizat o Masă Rotundă cu genericul: “Mecanismul de determinare a dizabilității și capacității de muncă în Republica Moldova”. Evenimentul a avut loc în incinta Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi a Familiei al Republicii Moldova (MMPSF). La eveniment au participat aproximativ 50 de reprezentanți din cadrul instituțiilor: Consiliul Național de Determinare a Dizabilității și Capacității de Muncă (CNDDCM) și structurile sale teritoriale, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei al Republicii Moldova, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), reprezentanți ai Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova la inițiativa cărora s-a realizat evenimentul și ai Asociației Keystone Moldova.
Scopul mesei rotunde a fost de a determina care sunt barierele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități în procesul de incluziune socială și de determinare a dizabilității, precum și problemele cu care se confruntă specialiștii responsabili de determinarea dizabilității și capacității de muncă în procesul de activitate. De asemenea, în cadrul mesei rotunde s-a discutat și programul individual de reabilitate şi incluziune socială, care este instrumentul ce stabileşte recomandări generale privind activităţile şi serviciile din domeniul medical, social, educaţional şi profesional de care persoana are nevoie în procesul de incluziune socială.
La eveniment au fost discutate studii de caz concrete și aspectele confuze ale mecanismului actual de determinare a dizabilităţii. Participanţii au fost antrenaţi în exerciţii practice, de sesizare şi recunoaştere a dimensiunilor dizabilităţii din perspectiva necesitaților şi capacităţilor individuale ale persoanei aflate în căutarea unui loc de muncă şi determinare a dizabilității și a potenţialului de muncă. De asemenea, au fost discutate şi propuse recomandări pentru îmbunătăţirea instrumentelor de determinare a dizabilităţii precum şi a mecanismului de aplicare, direct proporţional cu calitatea resurselor umane responsabilizate. Accentele au fost puse pe rolul decisiv al etapei de determinare a dizabilității în procesul de integrare în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilităţi.
Pe parcursul zilei au fost evidențiate mai multe probleme cu care se confruntă specialiștii responsabili de determinarea gradului de dizabilitate și a capacității de muncă. Una dintre principalele provocări constă în schimbarea atitudinii specialiștilor față de dizabilitate de la abordarea medicală la cea socială. Reprezentanții Consiliului au relatat despre modul de lucru al instituției, criteriile după care este determinat procentul capacității de muncă și care este procedura prin care trece persoana pentru a obține un grad de dizabilitate.
Printre recomandări au fost menționate – importanța conlucrării eficiente între toate structurile abilitate (Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM), Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS), Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), structurile teritoriale de asistență socială, Organizațiile Neguvernamentale); circularea informației (documente, fișe, formulare) în cadrul tuturor structurilor în baza unui sistem informațional unic, informarea și sensibilizarea populației cu privire la mecanismului actual de determinare a dizabilității și capacității de muncă, diseminarea noilor practici precum și a impedimentelor întâlnite în sistem de către persoanele cu dizabilități, etc.
Această activitate a fost realizată de Asociaţia „MOTIVAŢIE” din Moldova în cadrul proiectului „Abilitarea social-economică şi incluziunea tinerilor cu dizabilităţi în câmpul muncii” implementat cu suportul financiar al SMC/Sida şi IM.
Oficiu or. Chișinău
Tel/Fax:(+373-22)-66-13-93
Oficiu Vadul lui Vodă
Tel/Fax:(+373-22)-41-71-55
|
|
|
||
Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori. |
Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! | Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează. | ||
Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... |
Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.