Asociația “MOTIVAȚIE” din Moldova în parteneriat cu Ministerul Educației al Republicii Moldova au efectuat vizite în trei instituții de învățământ superior din capitală. Prima vizită a avut loc în Universitatea Pedagogică de Stat “Ion Creangă” din Chișinău în data de 25 iunie 2015. La întrunire au fost prezenți rectorul universității, Dl. Grosu Mihai și trei prorectori. Au fost evaluate patru blocuri de studii și s-a stabilit că nici-unul nu este accesibil pentru studenții cu mobilitate redusă. Spre mirarea noastră, administrația universității nu cunoștea problema și considera că blocurile sunt accesibile.
În urma discuțiilor purtate cu reprezentanții acestei instituții, a fost luată decizia să fie accesibilizat blocul administrativ, în incinta căreia se află și Facultatea de Psihologie și Psihopedagogie Specială, unde conform statisticii sunt înmatriculați majoritatea studenților care au o dizabilitate. Soluția propusă a fost instalarea unei rampe de acces la intrare în bloc sau a unui ascensor – platformă. Chiar dacă resursele financiare pentru aceste lucrări încă nu au fost identificate, administrația universității dă asigurări că blocul sanitar al acestei instituții va fi renovat din fondurile proprii.
În data de 1 iulie 2015, au avut loc alte două vizite. Specialiștii Asociației “MOTIVAȚIE” din Moldova au mers la Universitatea de Stat din Moldova (USM) și la Universitatea de Educația Fizică și Sport. În cadrul USM au fost evaluate blocurile de studii nr. 1, 2, 3 și 4, inclusiv blocurile de cămin nr. 1 și 4. La două dintre blocurile de studii, recent, au fost instalate rampe, care au fost testate de către specialiștii AMM în adaptare spații. A fost constatat că din cauza unghiului de înclinație mare, aceste rampe sunt inaccesibile pentru persoanele cu dizabilități. Un alt bloc este la moment în reparație generală și urmează să fie instalată o rampă la intrare, iar cel al patrulea bloc de studii în general nu are nici un fel de rampă, ceea ce denotă faptul că este total inaccesibil.
În urma vizitei la USM a fost propusă semnarea unui memorandum între cele trei instituții (Ministerul Educației al Republicii Moldova, Asociația “MOTIVAȚIE” din Moldova și Universitatea de Stat din Moldova), unde Asociația “MOTIVAȚIE” din Moldova va avea obligația de a înainta recomandări și propuneri pentru adaptarea clădirilor conform standardelor internaționale, Universitatea de Stat din Moldova va fi obligată în termeni stabiliți să identifice resursele necesare și să execute lucrările, iar Ministerul Educației al Republicii Moldova va monitoriza procesul în cele patru blocuri. Pentru început a fost propusă renovarea rampelor de la intrarea în blocurile sus-numite.
În cadrul vizitei la Universitatea de Educație Fizică și Sport au fost evaluate două blocuri de studii. Au fost propuse modificări pentru blocul de studii central. Ele urmează să fie executate de către administrația universității. La fel, administrația universității este responsabilă de accesibilizarea blocului sanitar de la primul etaj. Pentru următoarea perioadă Asociația “MOTIVAȚIE” din Moldova își propune evaluarea Universității Tehnice a Moldovei și Institutul de Relații Internaționale din Moldova.
Oficiu or. Chișinău
Tel/Fax:(+373-22)-66-13-93
Oficiu Vadul lui Vodă
Tel/Fax:(+373-22)-41-71-55
|
|
|
||
Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori. |
Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! | Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează. | ||
Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... |
Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.