În data de 5 august 2015, între orele 9:00 și 12:00, în capitală a fost desfășurat Maratonul „Chișinăul accesibil pentru Toți”! Acțiunea și-a propus să evalueze accesibilitatea în mai multe instituții publice, alături de porțiuni de străzi din patru sectoare ale capitalei: Râșcani, Buiucani, Centru și Botanica.
Evenimentul a fost inițiat de câteva ONG-uri și platforme online ce pledează pentru dreptul la accesibilitate a persoanelor cu dizabilități, dar și a persoanelor care se deplasează cu dificultate, a părinților care-și duc copiii în cărucioare, etc.
La acțiune au participat în jur de 50 bărbați femei cu sau fără necesități speciale, persoane în scaun rulant, persoane cu deficiențe de văz, mămici cu copii în cărucioare, bicicliști, dar și oameni care au dorit să se alăture maratonului pentru că pledează pentru un oraș accesibil și vor să ceară autorităților să cheltuie eficient banii publici destinați acestui domeniu.
Evaluatorii din cele patru grupe în rezultat au testat 131 clădiri de ordin public, dintre care doar 10 au fost constatate accesibile și li s-a oferit sticker de culoare verde – ce semnifică instituție accesibilă. Alte 17 clădiri au fost constatate parțial accesibile, iar la intrarea în ele a fost lipit stickerul de culoare galbenă. Din păcate toate celelalte 104 clădiri de menire publică au fost constatate absolut inaccesibile, cea ce înseamnă că nici persoanele utilizatoare de scaune rulante, nici mămicile cu copii mici sau persoanele cu dizabilitate de vedere, nici bicicliștii nu au acces în ele. Aceste clădiri sunt destinate în exclusivitate unor grupuri mici de cetățeni și discriminează majoritatea locuitorilor orașului Chișinău. La fel, au fost evaluate în jur de 20 de intersecții și treceri pietonale, dintre care doar 1 s-a dovedit a fi accesibilă.
Cele patru echipe care au participat la Maraton au evaluat clădirile publice, trecerile de pietoni în baza unor parametri de apreciere a accesibilității care presupun: dotare cu rampă, parcare specială, uși de la intrare adaptate, complex sanitar adaptat, ascensor, etc. În urma evaluării, pe clădirile cu menire publică au fost lipite stickere ce indică gradul de accesibilitate: clădire accesibilizată, parțial accesibilizată sau deloc accesibilizată.
Rezultatele și datele colectate în urma evaluării vor fi sumate într-un raport, însoțit de recomandări ce urmează a fi prezentate și discutate cu autoritățile locale. În acest sens, s-a depus un demers la primăria municipiului Chișinău în care a fost solicitată o întrunire comună. La fel, datele colectate vor fi introduse pe Harta Accesibilității https://motivatie.md/harta-accesibilitate/
Prin acest maraton se urmărește îmbunătățirea vieții locuitorilor Chișinăului. Autoritățile trebuie să înceteze a mima accesibilitatea, cheltuind banii publici fără rost, pe rampe și trotuare impracticabile!
Dreptul la accesibilitatea este menționat la nivel mondial, dar și în legislația națională:
https://lex.justice.md/md/344149/ - Legea nr 60 privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi; capitolul 3, ACCESIBILITATE;
https://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=343361 - Legea nr 121 cu privire la asigurarea egalităţii;
https://infoeuropa.md/handicapati/conventia-natiunilor-unite-privind-drepturile-persoanelor-cu-dizabilitati/ Convenţia Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi;
Organizatorii Maratonului: Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, Centrul Media pentru Tineri, Centrul de Asistență Juridică a Persoanelor cu Dizabilități, Ask a Mom (platforma online), Fete pe Biciclete.
Susținători: Reprezentanța SOIR în Republica Moldova.
Persoane de contact: Ion Emilian – 067300451;
Mariana Morari – 069648641;
Alina Găină – 068 81 14 82.
Oficiu or. Chișinău
Tel/Fax:(+373-22)-66-13-93
Oficiu Vadul lui Vodă
Tel/Fax:(+373-22)-41-71-55
|
|
|
||
Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori. |
Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! | Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează. | ||
Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... |
Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.