La 3 decembrie curent, Asociația ”MOTIVAȚIE” din Moldova, în colaborare cu Agenția Națională de Ocuparea a Forței de Muncă (ANOFM) a organizat o ședință de evaluare a rezultatelor, provocărilor și perspectivelor identificate în procesul de angajare în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități.
Necesitatea organizării unui astfel de eveniment a apărut, după ce, la începutul anului curent, au fost organizate seminare de instruire pentru specialiștii din cadrul ANOFM și Agențiilor Teritoriale de Ocupare a Forței de Muncă (ATOFM), în cadrul cărora angajații care lucrează direct cu persoanele cu dizabilități, au fost informați despre serviciile și modalitățile de oferire a suportului pentru incluziunea în câmpul muncii și promovarea modelelor de pozitive a persoanelor cu dizabilități angajate.
În prima parte a ședinței, Ludmila Iachim, manager de proiect la Asociația ”MOTIVAȚIE” din Moldova, a prezentat rezultatele în angajarea persoanelor cu dizabilități și istoriile de succes, obținute de echipa Asociației, pînă la moment.
Conform ordinei de zi, a urmat prezentarea rezultatelor obținute de către reprezentanții Agenției Naționale de Ocupare a forței de Muncă și subdiviziunile sale teritoriale S-a relatat diverse istorii de succes identificate în mai multe regiuni ale țării, iar printre cele mai importante rezultate, putem menționa creșterea gradului de colaborare dintre reprezentanții Agențiilor teritoriale și persoanele cu dizabilități - 35% dintre persoanele care s-au adresat, au fost încadrați în câmpul muncii.
Totodată, s-au menționat o serie de probleme și dificultăți întâlnite în procesul de angajare a persoanelor cu dizabilități, printre care se regăsesc: insuficiența locurilor de muncă accesibile, rezervate pentru persoane cu dizabilități; sensibilizarea și informarea insuficientă a societății depre abilitățile unei persoane cu dizabilități; lucrul insuficient ce ține de motivarea și informarea angajatorilor cu privire la domeniul dizabilității; nivelul scăzut de studii și lipsa experienței de muncă; lipsa unor programe de stimulare pentru angajatori; dezechilibrul rural-urban, în condiția în care, la moment, 85% din toate locurile de muncă sînt concentare în mediul urban, iar forța de muncă se concentrează în mediul rural; lipsa locurilor de muncă în sectorul rural.
Menționăm că activitate a fost realizată de Asociaţia „MOTIVAŢIE” din Moldova în cadrul proiectului „Abilitarea social-economică şi incluziunea tinerilor cu dizabilităţi în câmpul muncii” implementat cu suportul financiar al SMC/Sida şi IM.
Oficiu or. Chișinău
Tel/Fax:(+373-22)-66-13-93
Oficiu Vadul lui Vodă
Tel/Fax:(+373-22)-41-71-55
|
|
|
||
Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori. |
Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! | Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează. | ||
Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... |
Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.