La 22 decembrie curent, Asociația ”MOTIVAȚIE” din Moldova a organizat o conferință de presă prin care a prezentat rezultatele Proiectului „Abilitarea social-economică şi incluziunea tinerilor cu dizabilităţi în câmpul muncii”, susținut financiar de către Reprezentanța SOIR Moldova.
Directorul Executiv al Asociației ”MOTIVAȚIE” din Moldova, Igor Meriacre a început cu o scurtă descriere a organizației, menționând că ”scopul de bază al Asociației, care a fost fondată în anul 2002, este acordarea de suport și servicii de calitate pentru persoane cu dizabilități fizice în vederea incluziunii acestora în societate. În acest sens, începând cu luna ianuarie 2015, a început implementarea proiectului „Abilitarea social-economică şi incluziunea tinerilor cu dizabilităţi în câmpul muncii”, care este o continuitate a programelor dezvoltate și are drept scop asigurarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi la munca şi viaţa în comunitate atât prin susţinerea acestora cât şi prin capacitarea factorilor de decizie şi a autorităţilor din domeniu”.
În aceeași ordine de idei, Managerul de proiect, Ludmila Iachim, a specificat că ”Proiectul dat va derula pînă în decembrie 2017, având planificate mai multe acțiuni care facilitează procesul de angajare a persoanelor cu dizabilități. Printre cele mai importante activități putem menționa: servicii de informare, consiliere şi orientare profesională; traininguri cu tematica discriminării; mese rotunde cu deținătorii de drepturi; seminare; ateliere, dar cel mai important este programul de ,,Angajare Asistată” care ajută tinerii să fie incluși pe piața liberă a muncii, identificând necesitățile, valorificând abilitățile, menținerea locului de muncă și monitorizare post angajare.
În urma implementării proiectului menționat pe perioada anului 2015, putem vorbi de mai multe cazuri de succes în angajare și înscriere la studii, dintre care: ca rezultat al echipei de implimentare avem angajate 12 persoane cu dizabilități, 5 persoane re-angajate din motiv că au fost identificate mai multe locuri de muncă pe parcursul ultimilor trei ani și o persoană auto-angajată care a primit suport în organizarea muncii la domiciliu. Menționând faptul că la baza incluziunii în câmpul muncii și reușita persoanelor cu dizabilități stau studiile profesionale calitative care facilitează angajarea acestora. Astfel, anul acesta am reușit să oferim suport pentru 8 tineri cu dizabilități, care au fost înscriși la studii profesionale și cursuri.
”Aceste cazuri, demonstrează că persoanele cu dizabilități au aptitudini și trebuie privite ca persoane cu abilități indiferent de dizabilitatea pe care o au. Totodată, aceste istorii sunt însoțite de obstacole și situații discriminatorii, dintre care cea mai frecventă este inaccesibilitatea la infrastructură în instituțiile de menire publică. Chiar și instituțiile de stat, care sunt responsabile de promovarea egaltății de șanse, anunță locuri vacante în diferite domenii, dar în același timp nu oferă acces în instituții pentru persoane cu dizabilități, care ar putea concura pentru ocuparea acestor posturi”, a mai menționat Ludmila Iachim.
La eveniment au participat tineri cu dizabilități, beneficiari ai Proiectului „Abilitarea social-economică şi incluziunea tinerilor cu dizabilităţi în câmpul muncii” care au evidențiat cazurile de succes, dar și obstacolele cu care s-au confruntat, în procesul de angajare.
Astfel, Eugenia Buliga, a specificat importanța mare a toleranței din partea angajatorului și a întregului colectiv, în procesul de adaptare la noul loc de muncă. ”Acest factor este important pentru toți oamenii, dar mai ales este important pentru tinerii cu dizabilități care deseori sunt mult mai vulnerabili”.
În același sens, Cornel Baran a accentuat suportul pe care l-a primit de la echipa Asociației ”MOTIVAȚIE”, care ia oferit un imbold și încredere în forțele proprii, ceea ce la și determinat să meargă mai departe.
Prin această conferință de presă, Asociația ”MOTIVAȚIE” din Moldova și-a propus să atragă atenția societății asupra problemelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilități, în condițiile de inaccesibilitate din țara noastră, probleme care încep încă din familie și continuă inclusiv din cauza lipsei unui loc de muncă.
Oficiu or. Chișinău
Tel/Fax:(+373-22)-66-13-93
Oficiu Vadul lui Vodă
Tel/Fax:(+373-22)-41-71-55
|
|
|
||
Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori. |
Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! | Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează. | ||
Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... |
Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.