În urma intervenției societății civile, tot mai multe instituții publice din Chișinău tind să devină accesibile pentru persoanele cu dizabilități. Acesta este și cazul Universității de Stat din Moldova, unde s-a renovat unul din blocurile de studii ale campusului, care a devenit accesibil pentru tinerii cu dizabilități ce studiază la instituție.
Amintim că în anul 2015, Asociația ”MOTIVAȚIE” din Moldova (AMM), în parteneriat cu Centrul de Asistență Juridică pentru Persoanele cu Dizabilități (CAJPD), au înaintat un demers către Ministerul Educației, prin care au cerut prezentarea unor informații privind accesul tinerilor cu dizabilități, la studii. Astfel, reprezentanții Ministerului au propus să se efectueze o evaluare în teritoriu a instituțiilor superioare de învățământ. În acest scop pentru început, au fost selectate aliatoriu Universitatea de Stat din Moldova (USM), Univeristatea Pedagogică ”Ion Creangă” și Universitatea de Educație Fizică și Sport. Aceste instituții au fost declarate total inacesibile pentru persoanele cu dizabilități. Pentru a redresa situația, s-au organizat mai multe întâlniri cu reprezentanții instituțiilor date și a Ministerului Educației, la care s-a venit cu mai multe sugestii / recomandări de îmbunătățire a accesului fizic pentru persoanele cu dizabilități. Astăzi, putem constata, că doar USM a întreprins pași concreți pentru accesibilizarea spațiului campusului academic. Fiind invitați pentru evaluare, reprezentanții AMM și CAJPD s-au întâlnit cu Dl Nicolae Sadovei, prorectorul USM pe probleme sociale și au făcut o evaluare a accesului prin blocul renovat. Astfel, s-a constatat că modificările sunt realizate la cele mai înalte standarte de calitate: a fost instalat un ascensor pentru tinerii cu dizabilități, camera sanitară (baia) este accesibilă conform cerințelor și standardelor, la fel ca și intrarea în bloc și în auditorii. Micile detalii, care mai necesită unele adaptări, urmează a fi efectuate până la darea în exploatare a blocului, care se preconizează pentru luna mai a anului curent, vor fi instalate și indicatoare pentru persoanele cu dizabilitate de vedere. Totodată, conducerea USM s-a declarat deschisă spre colaborare cu societatea civilă, pentru a identifica soluții de a accesibilizare a celorlalte blocuri ale insituției.
Asociația ”MOTIVAȚIE” din Moldova și partenerii care activează în domeniul dizabilității salută orice acțiune întreprinsă în Republica Moldova, pentru ca persoanele cu dizabilități să aibă acces la toate serviciile, în aceeași măsură cu toți cetățenii acestei țări.
Oficiu or. Chișinău
Tel/Fax:(+373-22)-66-13-93
Oficiu Vadul lui Vodă
Tel/Fax:(+373-22)-41-71-55
|
|
|
||
Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori. |
Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! | Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează. | ||
Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... |
Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.