Asociația ”MOTIVAȚIE” din Moldova a organizat, în iulie 2015, o acțiune de sensibilizare la Institutul Național de Justiție (INJ), prin care participanților la Conferința Internațională – 5 ani de la Ratificarea de Republica Moldova a Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități – li s-au distribuit scutece, în semn de protest la faptul că evenimentele care se petrec cu participarea persoanelor cu dizabilități sunt organizate în edificii / spații neaccesibile iar persoanele invitate sunt discriminate prin imposibilitatea de a beneficia de condiții accesibile, inclusiv la camera de baie.
În urma acestei acțiuni, administrația INJ a solicitat consultații referitor la accesibilizarea corectă a spațiilor: intrarea în clădire, adaptarea camerei de baie, a spațiilor interioare. În calitate de consultanți au participat: specialistul adaptări spații al Asociației ”MOTIVAȚIE” și un reprezentant al Centrului de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dizabilități (CAJPD). În urma evaluării efectuate la fața locului s-a pregătit un proiect cu soluții tehnice necesare pentru adaptarea spațiilor.
Astfel, Insitutul Național de Justiție, fiind susținut financiar prin Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), a efectuat lucrări de amenajare a camerei de baie, astfel încât aceasta să fie accesibilă pentru persoanele cu dizabilități, iar la intrarea în clădire s-a construit o rampă de acces pentru persoanele în scaun rulant.
Ținem să menționăm că prin implicarea societății, tot mai multe instituții publice încep să atragă atenția asupra faptului că clădirile sunt înaccesibile și își adaptează spațiile conform cerințelor, astfel încât, orice persoană să aibă acces la servicii calitative. În această ordine de idei, amintim că Asociația ”MOTIVAȚIE” din Moldova a organizat și desfășurat mai multe acțiuni de evaluare a accesibilității în colaborare cu reprezentanții societății sivile, inclusiv în cadrul maratonului ”Chișinău accesibil pentru toți”, care s-a desfășurat în august 2015 și prin care s-a evaluat accesibilitatea în mai multe instituții publice din patru sectoare ale capitalei. Astfel, evaluatorii testând 131 clădiri de ordin public, au constatat accesibile doar 10. Alte 17 clădiri au fost constatate parțial accesibile, iar toate celelalte 104 clădiri de menire publică au fost constatate absolut inaccesibile.
Toate clădirile evaluate sunt plasate pe Harta Accesibilității, care poate fi găsită la linkul:https://motivatie.md/harta-accesibilitate/
Menționăm ca accesibilitatea este importantă nu doar pentru persoane cu dizabilități, dar și pentru mămicile cu copii mici, vîrstnicii și alte persoane cu mobilitate redusă. Fiind inaccesibile, aceste clădiri sunt destinate în exclusivitate unor grupuri mici de cetățeni și discriminează majoritatea locuitorilor orașului Chișinău.
Oficiu or. Chișinău
Tel/Fax:(+373-22)-66-13-93
Oficiu Vadul lui Vodă
Tel/Fax:(+373-22)-41-71-55
|
|
|
||
Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori. |
Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! | Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează. | ||
Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... |
Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.