Asociația ”MOTIVAȚIE” din Moldova (AMM), în parteneriat cu A.O ”Always together” și Grupul de Inițiativă al persoanelor cu dizabilități din orașul Hîncești au organizat o masă rotundă cu genericul: ”Diminuarea discriminării și promovarea condițiilor de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități la infrastructura socială”.
Scopul acestei întruniri a fost identificarea și monitorizarea problemelor pe care le întîmpină persoanele cu dizabilități din localitățile raionului Hîncești și implicarea factorilor de decizie în identificarea soluțiilor pentru diminuarea acestora.
Ședința a început cu un cuvînt de salut din partea reprezentantei Consiliului Raional Hîncești, Tamara Călugăru, care a menționat că conducerea orașului Hîncești este deschisă spre colaborare cu societatea civilă, pentru a identifica cele mai bune soluții pentru accesibilizarea infrastructurii sociale.
Prima prezentare din cadrul evenimentului a fost cea a Iulianei Tabacari, reprezentanta Grupului de Inițiativă care a specificat că toate persoanele cu nevoi speciale își doresc o viață socilă activă și independentă, iar acestea nu sînt doar niște dorințe, ci și drepturi fundamentale. Totodată, Iuliana a evidențiat cîteva probleme cu care se confruntă persoanele cu dizabilități atît din Hîncești, cît și din alte localități din țară. Unele dintre cele mai stringente probleme rămîn a fi lipsa rampelor sau rampele inaccesibile de la instituțiile publice și grupul sanitar, la fel inacesibil.
Agenda ședinței a continuat cu prezentarea studentului din anul III al Colegiului de Construcții din Hîncești, Nicolae Mironov, care a relatat despre experiența sa de a fi student și de a locui într-o cameră de cămin inaccesibilă, el fiind utilizator de scaun rulant. În fiecare zi Nicolae are nevoie de ajutorul a cel puțin 4-5 persoane pentru a ajunge la lecții, unde în fiecare zi întîrzie, fiind nevoit de fiecare dată să aștepte vre-un trecător ca să-l ajute să urce bordurile prea înalte sau scările. Chiar dacă Nicolae a avut mai multe întîlniri cu directorul instituției, la care s-a discutat despre accesibilizarea clădirii, astăzi Colegiul rămîne a fi inaccesibil.
Tatiana Poparcea, membră a Grupului de Inițiativă a vorbit despre accesibilitatea la centrele de sănătate și farmaciile din oraș, care la fel nu sînt accesibile, iar persoanele care utilizează scaunul rulant nu au posibilitatea de a beneficia de servicii medicale. La fel s-a atras atenția asupra Centrului Cultural ”Manuc Bei”, care a fost recent renovat, dar a rămas inaccesibil pentru persoanele cu dizabilități. Totodată, în afară de o singură bibliotecă, în orașul Hîncești nu există alte locuri cultural-artistice care ar fi accesibile. Despre instituțiile de cultură s-a referit și Alexandru Gomaniuc, utilizator de scaun rulant. Alexandru a menționat că pe parcursul a doi ani de zile, în Hîncești s-au construit mai multe rampe, care nu sînt accesibile, un exemplu ar fi rampa de la Primăria Hîncești, în care s-au investit bani, dar nu a fost construită după standarde și pur și simplu nu ai cum să o utilizezi.
Conform agendei ședinței, Stela Bucur, președinta A.O ”Always together” a prezentat proiectul ”Accesibilitatea este un drept și nu un privelegiu”, vorbind despre problemele identificate, soluțiile implementate și rezultatele prezentate.
Totodată, Directoul Executiv AMM, Igor Meriacre a vorbit despre implicarea cetățenilor în monitorizarea, raportarea și soluționarea problemelor sociale din comunitate, menționînd că toți cetățenii trebuie să se implice activ în viața social-economică a localității, indiferent de faptul dacă ocupă o funcție publică sau nu.
În aceeași ordine de idei, specialistul adaptare spații al AMM, Alexandru Cațer a prezentat standardele în accesibilitate și exemple locale reușite.
Participanții la eveniment au concluzionat că își doresc o colaborare și cooperare mai bună cu autoritățile locale, astfel încît aceștia să înțeleagă necesitatea stringentă a acesibilizării instituțiilor publice și să întreprindă acțiuni concrete de redresare a situației și nu doar să schițeze planuri și strategii care rămîn pe hîrtie. Totodată, au regretat faptul că mai mulți invitați la Masa Rotundă: reprezentanți ai Colegiului de Construcții din orașul Hîncești, ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerului Tineretului și Sportului, Ministerului Educației, dar și Președintele raionului Hîncești, Ghenadie Buza, nu au fost prezenți la eveniment.
Această Masă Rotundă a fost organizată în parteneriat cu A.O. „Always together”, Grupul de Inițiativă din or. Hîncești și A.O. Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, cu sprijinul Programului Egalitate şi Participare Civică al Fundaţiei Soros-Moldova şi Iniţiativă pentru Drepturile Omului a Fundaţiilor pentru o Societate Deschisă. De asemenea, această activitate este posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin organizatorilor și nu reflectă în mod necesar poziția Fundaţiei Soros-Moldova, USAID, FHI 360 sau a Guvernului SUA.
Oficiu or. Chișinău
Tel/Fax:(+373-22)-66-13-93
Oficiu Vadul lui Vodă
Tel/Fax:(+373-22)-41-71-55
|
|
|
||
Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori. |
Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! | Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează. | ||
Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... |
Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.