Prima pagină   |   Harta site-ului   |    Flux RSS   |   Abonare la stiri prin email   |   Contacte   |   

   |   Text size:
     Română      English      Русский

 
 
 
 

 


Noutăţi și evenimente
Noutăţi și evenimente
Cultura comunicării cu persoanele cu nevoi speciale. Limbajul și deontologia
Publicat: 07.09.2016   

Multe din cuvintele și frazele pe care noi le utilizăm în comunicare, de fapt reprezintă stereotipuri și sunt ofensatoare. Mesajul pe care noi îl exprimăm este strîns legat cu gîndirea noastră și cu atitudinea pe care o avem față de o persoană sau alta.

Cu părere de rău, în societatea contemporană, deseori se întrebuințează cuvinte și grade de comparație necorespunzătoare, așa cum ar fi: bolnav/sănătos, normal/anormal, invalid, daun, etc.

În cele ce urmează vă propunem unele recomandări în comunicarea cu persoanele cu dizabilități și dorim să accentuăm faptul că sunt doar niște recomandări și nu reguli (să nu credeți că persoanele cu dizabilități cer un anumit comportament special) care, să sperăm, că ne vor ajuta să contactăm mai ușor între noi.

Ca și în cazul altor categorii defavorizate, a căror drepturi se încalcă deseori, persoanele cu dizabilități sunt sensibile la cuvintele pe care le aud în adresa lor și care deseori le amintesc și mai mult de problemele pe care le au.

Ce se ascunde în spatele cuvîntului invalid? Invaliditatea nu este o diagnoză! Invaliditatea este o formă a diferenței sociale.

Invaliditatea – este un termen social și nu medicinal.

În limba română nu avem stabilită încă o terminologie corectă pentru adresarea către persoanele cu dizabilități și chiar și în rîndul persoanelor cu dizabilități există păreri controversate asupra unui termen sau altul.

Mai nou, în societatea contemporană, a apărut și este des utilizată expresia: persoane cu abilități reduse, sau persoane cu abilități limitate. Este firesc ca în acest context să apară întrebarea? Cine dintre noi deține abilități nelimitate? Orice persoană are anumite abilități, dar nu le posedă pe altele. Totodată, abilitățile limitate ale persoanelor cu dizabilități se limitează din cauza stereotipurilor din societate și a condițiilor inadecvate de trai, mai ales dacă vorbim de accesibilitate.

Astfel, care sînt termenii potriviți pentru adresare față de persoanele cu nevoi speciale?

Vă prezentăm mai jos un tabel cu cîteva sugestii:

UTILIZAȚI cuvinte și fraze care nu crează stereotipuri:

EVITAȚI cuvinte și fraze care crează stereotipuri:

Persoană cu nevoi speciale, persoane cu dizabilități

Invalid, persoană cu abilități limitate, bolnav, calic, cu defect al sănătății, orbi, surzi

 

În contextul comparației dintre o persoană cu nevoi speciale și una fără nevoi speciale:

Persoană fără nevoi speciale, persoană fără dizabilități

Normal, sănătos

Persoană care utilizează un scaun rulant.

Țintuit la pat, paralizat, năpăstuit, persoană în cărucior de invalid, imobilizat în scaun cu rotile, calic

 

Căruciorist – un termen care se utilizează în mediul persoanelor cu dizabilități

Persoană cu dizabilitate de la naștere

Defect înnăscut, invalidizare, invalid din copilărie, invaliditate înnăscută, invalid pe viață

Persoană cu dizabilitate mentală

Persoane aliniate mintal; persoane cu dereglări psihice; persoane cu devieri mintale

Copii cu dizabilități

Copii invalizi, copii cu handicap

Copii cu necesități speciale în educație

Elevi invalizi

Persoane cu dizabilitate de vedere

Chior, orb

Persoană cu dizabilitate de auz

Surd


De ce nu trebuie să utilizăm anumite cuvinte și fraze în comunicarea cu persoanele cu dizabilități?

Multe cuvinte pe care le-am enumerat în tabelul de mai sus, ca fiind cuvinte discriminatorii, chiar la prima vedere se identifică cu stereotipurile, cum ar fi: chior, surd – cuvinte pe care știm cu toții că nu e bine să le utilizăm. Însă, alte cuvinte, precum: invalid, au devenit deja obișnuite. Cu toate acestea, trebuie să ne străduim să le evităm, deoarece, aceste cuvinte se asociază pentru persoanele cu dizabilități, cu neputința de a face un lucru sau altul, îi plasează într-o categorie aparte a societății, care este marginalizată și discriminată.

Este foarte important ca atunci cînd alegem cuvintele și frazele în comunicare, să le evităm pe cele care crează stereotipuri, atît în formă negativă – ca fiind persoane care se jertfesc, cît și în sens pozitiv – ca fiind persoane eroi.

Cel mai recomandat ar fi ca să întrebăm persoanele cu nevoi speciale, cum ar fi corect să ne adresăm

Comunicarea noastră este strîns legată cu etica și deontologia. Însă chiar și atunci cînd utilizăm cuvinte și fraze corecte, riscăm să ne pomenim într-o situație jenantă, deoarece atunci cînd nu știi cum să te comporți cu o persoană mai deosebită, apare sentimentul de stres. Astfel, mai jos o să găsiți cîteva reguli de conduită cu persoanele cu dizabilități, care au fost elaborate de însăși persoanele cu nevoi speciale.

 

  1. Cînd discutați cu o persoană cu dizabilități, adresați-vă acelei persoane direct și nu însoțitorului care asistă la conversație.

Nu vorbiți despre persoana cu dizabilitate care este prezentă la discuție, la persoana a III-a, adresîndu-vă însoțitorului ei – toate întrebările și propunerile pe care le aveți, adresați-le însăși pesoanei cu dizabilitate.

2. Atunci cînd faceți cunoștință cu o persoană cu dizabilitate, este destul de natural, să-i strîngeți mîina – chiar și celor cărora le este mai greu să miște mîina, sau care utilizează o proteză.  

3. Atunci cînd vă întîlniți cu o persoană cu dizabilitate de vedere, neapărat trebuie să vă prezentați dvs. și să prezentați celelalte persoane care vă însoțesc. Dacă aveți o discuție în grup, nu uitați de fiecare dată să spuneți cui vă adresați, iar persoana care vorbește, trebuie să se prezinte. Neapărat trebuie să spuneți cu voce tare, atunci cînd părăsiți discuția sau grupul, chiar dacă o faceți pentru un timp scurt.  

4. Dacă propuneți ajutorul dvs, așteptați pînă cînd acest ajutor va fi acceptat, iar după asta întrebați ce ați putea face concret pentru a ajuta. Dacă nu ați înțeles din prima, mai întrebați o dată.

Este important: nu săriți în ajutor, dacă nu ați fost rugat să o faceți:

1) propuneți ajutorul dvs;

2) dacă propunerea dvs a fost acceptată, mai întîi întrebați ce trebuie să faceți și doar după asta acordați ajutorul necesar.

5. Adresați-vă către copiii cu dizabilități, pe nume.

6. A vă sprijini de căruciorul cuiva- înseamnă a vă sprijini de stăpînul acesteia. Căruciorul este o parte a vieții private a persoanei care îl utilizează.

7. Atunci cînd discutați cu o persoană care are dificultate de comunicare, ascultați-o cu atenție. Fiți răbdător și așteptați pînă cînd persoana va termina singură fraza. Nu o corectați și nu terminați fraza în locul persoanei. Dacă nu ați înțeles ce a vrut să spună, mai întrebați o dată.

8. Atunci cînd discutați cu o persoană utilizatoare de scaun rulant, așezați-vă în așa mod încît ochii dvs. și a interlocutorului să fie la același nivel. Astfel, o să vă fie mai comod să discutați.  

9. Ca să atrageți atenția unei persoane cu dizabilitate de auz, faceți un semn cu mîina sau bateți-l ușor pe umăr. Priviți-l drept în ochi și vorbiți clar, dar aveți în vedere că nu toate persoanele cu dizabilități de auz, pot citi mesajul pe buze. Dacă discutați cu o persoană care poate citi mesajul pe buze, așezați-vă astfel încît interlocutorul să vă poată vedea bine.

10. Nu vă frustrați dacă întîmplător ați spus: ”Ne vedem”, sau ”Ai auzit despre asta”, celor care de fapt nu pot vedea sau auzi. Chiar dacă transmiteți ceva din mîină în mîină, unei persoane care are dizablitate de vedere, nu spuneți nici într-un caz: ”Pipăie asta”, adresați-vă în mod obișnuit, utilizînd fraza: ”Vezi asta”.


Accesări: 1152


Noutăţi și evenimente

Publicat: 22.01.2021   
„Am un vis” așa și-a început discursul public activistul american pentru drepturile civile Martin Luther King Jr. în timpul marșului de la Washington pentru locuri de muncă și libertate din 1963. Cu siguranță, aveau un vis și fondatorii Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova: Igor Meriacre, Nicolae Beșliu și Oxana Pisceanscaia... Citeşte mai mult...
Publicat: 12.01.2021   
Încredere, curaj, echilibru, empatie, susținere reciprocă – au fost doar câteva din calificativele pe care le-au numit doamnele, pentru a caracteriza impactul „Programului de Asistență psihologică la distanță pentru femeile cu dizabilități și mame ale copiilor cu dizabilități în timpul pandemiei COVID-19”, la ședința de totalizare... Citeşte mai mult...
Publicat: 11.01.2021   
Se trezește dimineața la ora 6.00. La 8.00 este deja la muncă și îi întâmpină cu zâmbet pe primii săi clienți. Olimp prestează servicii de multiplicare prin fotocopiere (xerox) în incinta Centrului Multifuncțional din or. Chișinău. Cu suportul Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova, tânărul a dezvoltat propria mini-afacere. Din banii câștigați el își asigură consumabilele pentru serviciul de xerox, chiria în oraș și cheltuielile pentru viața de zi cu zi... Citeşte mai mult...
Publicat: 24.12.2020   
În cadrul Forumului ONG, 23-24 decembrie 2020, pregătit cu eforturile Consiliului ONG, mandatul IX, au fost prezentate principalele concluzii din Raportul alternativ pentru Obiectivele specifice 3.1 și 3.2 din SDSC 2018-2020 (AICI) și Raportul Alternativ pentru Obiectivul specific 3.3 din SDSC 2018-2020 (AICI). Recomandările din cadrul Atelierului au fost incluse în Rezoluția Forumului ONG, ediția X-a (AICI)... Citeşte mai mult...
Publicat: 24.12.2020   
Săptămâna curentă Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova a fost sesizată privind amplasarea bradului din fața Centrului comercial Zity Mall (de pe str. Calea Ieșilor), pe locurile de parcare rezervate persoanelor cu dizabilități... Citeşte mai mult...
Publicat: 24.12.2020   
La data de 22 decembrie 2020 specialistul în adaptare spații al Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova, Tudor Onofrei, a realizat o vizită de evaluare a accesibilității la Primăria și Școala de Arte din or. Criuleni... Citeşte mai mult...
Publicat: 16.12.2020   
„Acum pot singur să-mi prelucrez grădina și îi pot ajuta pe consăteni – spune mulțumit dl Vasile Chiperi – Acest mini-tractor va aduce un venit suplimentar familiei mele, pentru care fapt îi mulțumesc mult Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova și tuturor celor care au contribuit la realizarea visului meu”... Citeşte mai mult...
Publicat: 15.12.2020   
La data de 11 decembrie 2020, Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM) a găzduit o sesiune de prezentare, întrebări și răspunsuri cu privire la Rapoartele alternative privind implementarea acțiunilor din Obiectivul General III din cadrul SDSC 2018 – 2020... Citeşte mai mult...
Publicat: 14.12.2020   
În perioada 23-24 decembrie 2020, Consiliul Național al ONG-urilor din Republica Moldova anunță desfășurarea Forumului Organizațiilor Neguvernamentale, ediția a X-a. Evenimentul va întruni reprezentanții ONG-urilor din diverse domenii de activitate. Durata evenimentului este de 2 zile (prima zi cu program de la 9.00 până la 17.00; a doua zi – de la 9.30 până la 11.00)... Citeşte mai mult...
Publicat: 11.12.2020   
Ce poate fi mai important decât comunicarea de la egal la egal, ascultarea activă și susținerea reciprocă în perioada pandemiei pentru persoanele cu dizabilități? Mai ales dacă sunt oferite de cei mai buni experți în psihoterapia individuală și de grup... Citeşte mai mult...
Publicat: 03.12.2020   
Echipa Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova a realizat astăzi o vizită la Liceul Teoretic „Sireți” din satul Sireți, raionul Strășeni. Vizita a avut drept scop sensibilizare liceenilor din clasele a 9-a și a 10-a în domeniul dizabilității... Citeşte mai mult...
Publicat: 20.11.2020   
Ce înseamnă un formator bun? Cu siguranță, această persoană este una carismatică, cu abilități de lider, empatică față de necesitățile altor oameni. Ea știe să asculte și să mobilizeze grupul. Este un bun comunicator, care poate să creeze o atmosferă de învățare și să ofere un feed-back constructiv participanților la instruire... Citeşte mai mult...
Publicat: 13.11.2020   
Lucia Brehoi activează la moment la Biblioteca Publică Raională „Alexandru Donici” din Orhei. În anii studenției ea a fost voluntară la Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova (AMM), conștientizând încă de atunci importanța accesibilității pentru toți cetățenii... Citeşte mai mult...
Publicat: 13.11.2020   
Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova anunță prelungirea „Programului de Asistență psihologică la distanță pentru femeile cu dizabilități și mame ale copiilor cu dizabilități în timpul pandemiei COVID-19”. Programul va oferi asistență psihologică timp de două luni pentru femei/fete cu dizabilități și pentru femeile care au copii/tineri cu dizabilități... Citeşte mai mult...
Publicat: 06.11.2020   
Accesul la studii pentru tinerii cu dizabilități nu e un moft, ci o condiție indispensabilă în realizarea dreptului la un trai decent. Cu pași mici, dar siguri, schimbările devin tot mai vizibile în acest sens în Moldova pentru tinerii cu dizabilități. Accesul la educație va fi pentru ei o ușă pentru a se realiza ulterior în plan profesional... Citeşte mai mult...
Publicat: 04.11.2020   
Salutăm deschiderea și receptivitatea din partea administrației Colegiului de Industrie Ușoară din Bălți, care a ținut cont de toate recomandările pentru îmbunătăţirea accesibilităţii pentru persoanele cu dizabilități ... Citeşte mai mult...
Publicat: 03.11.2020   
La data de 31 octombrie și 02 noiembrie 2020, echipa „MOTIVAȚIE" a participat la primele sesiuni de instruire, ghidate de experții Gheorghe Timoftică și Elena Nicolaev. Trainerii au depus multă implicare și dăruire pentru a transmite expertiza deținută într-un format interactiv, participativ... Citeşte mai mult...
Publicat: 28.10.2020   
La data de 26 octombrie 2020 echipa Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova (AMM) a participat la cea de-a 5-a sesiune de instruire în domeniul sănătății mintale, livrată de experții Societății Psihiatrilor, Narcologilor, Psihoterapeuților și Psihologilor Clinicieni din Republica Moldova (SPNPPC)... Citeşte mai mult...
Publicat: 22.10.2020   
Asigurarea condițiilor de accesibilitate pentru toți constituie un element-cheie în procesul de realizare a dreptului la vot pentru cetățeni în ziua alegerilor. Accesibilitatea e un aspect important și în realizarea dreptului la educație, la muncă, la servicii publice pentru persoanele cu mobilitate redusă, deorece secțiile de votare sunt amplasate de obicei în incinta instituțiilor de stat... Citeşte mai mult...

1 - 20 din 560

SUPORT IN ANGAJARE

 

HARTA ACCESIBILITĂȚII

 

CONTĂM PE SPRIJINUL ȘI IMPLICAREA DVS.

Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor

cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori.

Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează.
Citeşte mai mult... Citeşte mai mult... Citeşte mai mult...

 


Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.

© 2021 Asociația "MOTIVAȚIE" din Moldova   | Politica utilizare cookie și confidențialitate |  Site elaborat de WebDesign.MD
Total vizitatori unici: 733574 | Total ieri: 350 | Total azi: 107
PAGINA ÎN SUS