Prima pagină   |   Harta site-ului   |    Flux RSS   |   Abonare la stiri prin email   |   Contacte

   |   Text size:
     Română      English      Русский

 
 
 
 

 


Angajare Asistată  »  Istorii de succes
Istorii de succes
Drumul spre succes a lui Stanislav
Publicat: 23.12.2019   

Zig Ziglar: Succesul este utilizarea la maximum a capacităților pe care le posezi”

Atunci când dorința de a munci este mare, iar curajul și puterea de caracter vin mâină în mâină, nu mai există loc pentru bariere. O demonstrează istoria lui Stanislav, un tânăr de 28 ani din Chișinău, care în ciuda tuturor provocărilor, și-a găsit locul de muncă dorit.

În fragedă copilărie medicii au depistat că Stanislav avea o vedere foarte slabă și din acest motiv el nu a mers la grădiniță. Asta nu l-a împiedicat să aibă o copilărie frumoasă, să fie mereu foarte activ și sociabil.

Stanislav a mers în clasa I într-o școală obișnuită, dar, din cauza vederii slabe, el a trebuit să se transfere la un liceu specializat pentru copii cu vederea slabă. În anul când trebuia să susțină examenele de bacalaureat, la vârsta de 18 ani, Stanislav a trecut prin clipe foarte grele. El a suferit o intervenție chirurgicală la creier pentru a-i fi eliminată o tumoare, care i-a produs paralizia părții stângi a corpului. Au urmat ani de terapie de recuperare intensivă:

În copilărie, când aveam probleme doar cu vederea – spune Stanislav –dizabilitatea mea nu era așa de vizibilă. După operație însă am observat schimbarea atitudinii din partea societății. O perioadă îndelungată am stat acasă, am făcut reabilitare. Când am ieșit din casă după reabilitare am văzut că trecătorii mă privesc straniu, unii din ei mă arătau cu degetul sau chiar râdeau. Cu timpul, am devenit mai puțin afectat de reacția oamenilor. Deja m-am acceptat așa cum sunt și nu mă complexez din cauza dizabilității”.  

După decesul tatălui său, Stanislav și-a asumat responsabilitate pentru fratele mai mic, timp în care mama lor era plecată peste hotare la muncă. Tânărul a învățat să prepare mâncare, să facă ordine prin casă și să repare tot ce se defecta, folosind doar o singură mână.

În 2010 el reușește să intre la facultate, unde a studiat ”Științe politice și Relații Internaționale”. Stanislav a fost refuzat să susțină teza lui de licență, pe motiv că vorbirea lui nu era suficient de clară și membrii comisiei ar putea să nu-l înțeleagă ce spune: “Nu m-am pierdut cu firea și nici nu am disperat – spune tânărul încrezător – Am fost la șefii catedrei și am explicat că vreau să fiu încadrat în rând cu toți la susținerea tezei de licență. Mulți credeau inițial că o să am emoții și o să mă pierd, că vorbirea mea n-o să fie atât de clară și n-o să mă înțeleagă membrii comisiei, dar am susținut cu bine licența împreună cu colegii. Lecția pe care am învățat-o atunci este că doar prin insistență și încrederea în sine poți reuși să obții rezultate în viață”. În anul 2015 Stanislav obține și diploma de masterat la fel în domeniul științe politice. Deși a absolvit facultatea cu rezultate foarte bune, timp de 2 ani Stanislav nu a reușit să se integreze pe piața muncii: “În 2015 am terminat facultatea și am făcut mai multe tentative de angajare în instituții de stat în științe politice și în administrația locală. Am expediat CV-uri, dar fără rezultat, căci angajatorii căutau persoane cu experiență. Au fost cazuri când am fost telefonat, dar când veneam la fața locului mi se spunea că locul de muncă deja este ocupat”.

Stanislav a apelat la serviciul de angajare asistată al Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova în aprilie 2017. În procesul de căutare a unui loc de muncă, acesta a testat mai multe munci: „Din partea „MOTIVAȚIEI” am participat la mai multe interviuri de angajare și tot timpul am fost susținut de către specialiștii Asociației să nu-mi pierd speranța că voi găsi locul de muncă potrivit. Ofertele de muncă erau distincte, dar fie că nu puteam face față cerințelor postului sau pur și simplu angajatorii nu mi-au permis să mă afirm. Erau însă și angajatori care m-au susținut”.

Dezvoltarea noilor abilități la Centrul socio-psiho-pedagodic

Cu suportul oferit de AMM, tânărul lucrează mai bine de un an și jumătate la Centrul socio-psiho-pedagogic din Chișinău în calitate de secretar. Centrul oferă servicii psihologice și sociale pentru copii cu Cerințe Educaționale Speciale. Sarcinile de bază ale postului său sunt să răspundă la apeluri telefonice, să înregistreze toate apelurile în diferite registre, să direcționeze beneficiarii către specialiștii centrului și să ducă evidența corespondenței. Angajatorul a modificat mult fișa de post a lui Stanislav și a exclus o parte din sarcini ce țin de lucru la calculator, pentru a nu-i încorda prea mult vederea.

Prima perioadă Stanislav a întâlnit dificultăți în procesul de lucru. El trebuia să învețe să vorbească la telefon mai clar ca oamenii să-l înțeleagă. La fel, a trebuit să învețe să lucreze cu o singură mână, concomitent să vorbească la telefon și să noteze totul în registru. De asemenea, trebuia să consulte beneficiarii și să-i direcționeze către specialiștii centrului.

La noul post de muncă tânărul a obținut foarte multe abilități și competențe pe care nu le avea anterior. A învățat ce înseamnă managementul timpului și comunicarea eficientă.

Centrul socio-psiho-pedagodic – angajator remarcabil în 2018

În 2018 Centrul socio-psiho-pedagodic din Chișinău a fost premiat la Gala RemarcAbilitatea, ediția a IV-a, la categoria Angajatorul remarcabil pentru adaptarea rezonabilă a locului de muncă pentru persoanele cu dizabilități. Acest angajator a dat dovadă de multă receptivitate și încredere în capacitățile tânărului, i-a dat șansa nu doar să încerce munca într-o atmosferă prietenoasă, dar și l-a încurajat foarte mult.

Câștigătorul Hackathon-ului din Chișinău

Drumul lui Stanislav către angajare a fost unul dificil, dar odată fiind parcurs cu succes, el a început să ajute și alți tineri din Moldova să-și găsească jobul de vis. Recent, Stanislav a participat la un Hackathon pentru tineri din diverse regiuni ale țării. Echipa lui Stanislav a fost desemnată drept câștigătoare și a obținut 1000 $, căci a elaborat cel mai bun concept al unui joc mobil inovator, care promovează dreptul la muncă în rândul tinerilor: “În cadrul proiectului noi am făcut o aplicație prin care tinerii își pot găsi un loc de muncă – a spus inspirat Stanislav – Urmează să mai lucrăm la aplicație pe care o vom îmbunătăți ca și persoanele cu dizabilități s-o poată accesa. Noi vom ajuta tinerii să cunoască cum se face corect un CV, cum decurge un interviu între angajator și angajat”.

În opinia lui Stanislav, succesul vine atunci când te afirmi într-un domeniu dat și faci mai mult decât ai crezut că poți inițial. El a reușit să-și îndeplinescă visul de a fi angajat. Acum își dorește să-și găsească jumătatea pentru a întemeia o familie. Îi urăm mult succes lui Stanislav și sperăm că noul an îi va aduce noi experiențe de viață la fel de frumoase.

Sursa foto: arhiva personală (Facebook)


 Istorii de succes

Accesări:
Angajarea unei persoane cu dizabilități în Moldova este un proces de durată, care implică atât specialistul în angajare asistată, beneficiarul, dar și angajatorul nemijlocit. Uneori, în acest proces complex, se implică activ și membrii familiei persoanei cu dizabilități. Aceasta s-a întâmplat și în cazul Nadejdei... Citeşte mai mult...
Accesări:
Людмила родом из Одессы. Она приехала в Молдову с начала конфликта на Украине. В Кишиневе она живет с двумя детьми, которых она растит сама... Citeşte mai mult...
Accesări:
Поддержка ближнему это то, что нас объединяет как людей в трудную минуту. Мы хотим познакомить вас с историей беженки с Украины, оптимизму которой и силе характера можно только позавидовать... Citeşte mai mult...
Accesări:
Татьяна родом из Молдовы. 20 лет назад она вышла замуж и уехала на Украину. У нее двое детей – сын и дочь... Citeşte mai mult...
Accesări:
Balkan Pharmaceuticals este o companie, care a fost deschisă pentru colaborare cu Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova. Cu suportul Asociației, începând cu luna aprilie a acestui an în cadrul companiei au fost angajate două persoane noi, Petru și Natalia. În prezent ele activează în calitate de operatori în secția de ambalare a produselor medicamentoase. Istoria lor de viață a demonstrat că, în pofida diferenței de vârstă, experienței de muncă și tuturor provocărilor cauzate de dizabilitatea de auz, angajarea de succes este posibilă... Citeşte mai mult...
Accesări:
Orice angajare este meritul tuturor actorilor implicați în acest proces important, dar și complex: persoana cu dizabilități, angajatorul, familia persoanei, dar și specialistul în Angajare Asistată, care depune maxim efort ca persoana să găsească un loc de muncă, care să corespundă abilităților și competențelor sale... Citeşte mai mult...
Accesări:
Istoria Angelei Boz este una fericită în acest sens. Aceasta a absolvit Școala Specială pentru Nevăzători și Slabvăzători din orașul Bălți, iar găsirea unui loc de muncă a rămas doar un vis neîndeplinit mai mulți ani la rând, deoarece Angela a fost nevoită să stea acasă să îndeplinească anumite munci gospodărești pentru a putea în acest mod să îngrijească mama grav bolnavă. În urmă cu patru luni tânăra a venit în Chișinău pentru a beneficia de niște cursuri de reabilitare destinate persoanelor cu dizabilități de vedere... Citeşte mai mult...
Accesări:
Dumitraș are 24 de ani și este originar din raionul Cantemir. Tânărul și-a făcut studiile la Școala-internat din Hâncești: „După ce am terminat școala – povestește tânărul – vroiam foarte mult să-mi continui studiile la o școală profesională ca să obțin o profesie, după care să-mi găsesc un loc de muncă. Mama însă se temea să mă dea la studii unde învațau copii cu abilități depline, ca starea mea de sănătate să nu se agraveze”... Citeşte mai mult...
Accesări:
Dionisie Cucovici are 36 ani și este originar din s. Fârlădeni, raionul Căușeni. El este membrul Grupului de inițiativă AID din Căușeni, dar și membru activ al Consiliului Raional de Participare Căușeni (CRP Căușeni). Alături de colegul său Vasile Savca ... Citeşte mai mult...
Accesări:
Viața bate filmul. Asta o demonstrează povestea lui Anatolii, un bărbat de 45 ani, originar din Chișinău. Mai bine de 15 ani el a lucrat într-o companie în calitate de tehnician la aparate de înaltă performanță. Fiind un bun profesionist în domeniul tehnic, cu o experiență de 20 de ani, el își dorea mult să continue să se perfecționeze în această sferă, însă s-a confruntat cu provocări pe criteriul dizabilității... Citeşte mai mult...
Accesări:
Ludmila Cabac este din Taraclia și are 29 de ani. Deși este adultă, ea are înălțimea unui copil de 10 ani. Din copilărie tânăra a fost diagnosticată cu o boală rară, numită nanism. Din aceste considerente Ludmila a învățat mai întâi la o școală specială, iar mai apoi a finalizat școala medie de cultură generală din satul natal. Imediat după finalizarea studiilor la școală, tânăra își dorea o activitate, dar gândul cu ce ar putea să se ocupe și cum se descurcă persoanele de statură mică, o neliniștea mereu. Citeşte mai mult...
Accesări:
Încă de pe băncile școlii Djunara Nuriev visa să devină cosmetolog. Pentru a cunoaște detaliile profesionale și secretele acestei specialități, Djunara a absolvit Școala Profesională de Industrie Ușoară din Chișinău, la specialitatea Cosmetologie, urmând mai apoi cursurile de masaj oferite de Centrul „Spre succes”... Citeşte mai mult...
Accesări:
Ce poate fi mai important decât deschiderea, suportul și implicarea din partea angajatorului, atunci când vorbim despre o angajare de succes? Atunci când nu se face diferență dintre o persoană cu dizabilități și una cu abilități depline. Important ca sarcinile de muncă să fie realizate conștiincios și la timp... Citeşte mai mult...
Accesări:
Marin este un tânăr sociabil, cu un simț al umorului bine dezvoltat. El a finisat studiile gimnaziale în localitatea sa de baștină din Soroca. Marin a înțeles în timp că dacă vrea să se dezvolte în plan personal cât și în cel profesional, trebuie să facă primii pași spre o schimbare. Astfel, a decis să treacă cu traiul în Chișinău, unde considera că va avea mai multe șanse de a se realiza... Citeşte mai mult...
Accesări:
Se trezește dimineața la ora 6.00. La 8.00 este deja la muncă și îi întâmpină cu zâmbet pe primii săi clienți. Olimp prestează servicii de multiplicare prin fotocopiere (xerox) în incinta Centrului Multifuncțional din or. Chișinău. Cu suportul Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova, tânărul a dezvoltat propria mini-afacere. Din banii câștigați el își asigură consumabilele pentru serviciul de xerox, chiria în oraș și cheltuielile pentru viața de zi cu zi... Citeşte mai mult...
Accesări:
La prima vedere, procesul de angajare în câmpul muncii pare a fi un lucru nu foarte complicat. Faci studii, acumulezi experiență în domeniu, creezi un CV impecabil și te prezinți cu brio în fața angajatorului la interviu ... Citeşte mai mult...
Accesări: 1803
Responsabilitatea, sârguința și dorința mare de a munci pentru a-și ajuta familia, au fost calitățile care l-au determinat pe Dumitru să facă primii pași pentru a fi angajat Citeşte mai mult...
Accesări: 1507
Este o adevărată luptătoare. În cea mai frumoasă perioadă din viața ei, când purta sub inimă cel de-al treilea copil, Taisia a primit o veste zguduitoare ... Citeşte mai mult...
Accesări: 1439
Visează că-ntr-o bună zi orașul său natal Hîncești va deveni accesibil pentru toți. Consideră că doar prin implicare activă poate schimba ceva la nivel local și o face cu succes de mai mulți ani... Citeşte mai mult...
Accesări: 1231
Orice istorie de succes începe cu o schimbare. De la depășirea fricii de acțiune până la valorificarea la maxim a potențialului de muncă... Citeşte mai mult...

1 - 20 din 52

SUPORT IN ANGAJARE

 

HARTA ACCESIBILITĂȚII

 

CONTĂM PE SPRIJINUL ȘI IMPLICAREA DVS.

Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor

cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori.

Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează.
Citeşte mai mult... Citeşte mai mult... Citeşte mai mult...

 


Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.

© 2022 Asociația "MOTIVAȚIE" din Moldova   | Politica utilizare cookie și confidențialitate |  Site elaborat de WebDesign.MD
Total vizitatori unici: 845652 | Total ieri: 325 | Total azi: 349
PAGINA ÎN SUS