Visează că-ntr-o bună zi orașul său natal Hîncești va deveni accesibil pentru toți. Consideră că doar prin implicare activă poate schimba ceva la nivel local și o face cu succes de mai mulți ani. Iulianei îi place stilul ei activ pe patru roți și își dorește pe viitor să învețe psihologia.
De la studii la domiciliu la autoinstruire
Inițial, părinții intenționau să o înscrie pe Iuliana la o școală internat, fapt care a fost un stres enorm pentru ea, căci nu vroia să fie departe de acasă. Ulterior, părinții ei au optat pentru instruirea la domiciliu. Iuliana a făcut pentru prima dată o vizită la școală prin clasa a 5-a. Până atunci nu știa cum arată o școală obișnuită, cum e să ai colegi cu care să împarți o bancă. Din cauza lipsei de accesibilitate în or. Hâncești, ea nu a urmat studii profesionale, dar a continuat să se autoinstruiască de la distanță.
Prima întâlnire cu AMM
Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova (AMM) a cunoscut-o pe Iuliana în 2005. Atunci tânăra avea vârsta de 17 ani. În acel an ea a participat la programul de Viață Independentă dezvoltat de AMM, unde a întâlnit pentru prima dată alte persoane cu dizabilități total independente. Iuliana a fost profund motivată de istoria acestora și a învățat să-și dezvolte propriile aptitudini de viață independentă.
Bucurându-se de sprijinul AMM, ea a participat la multe traininguri din țară, cât și de peste hotare. Tânăra a studiat limba engleză online, apoi a predat-o pentru copiii din localitatea sa. La Centrul de Servicii pentru Copii cu Dizabilități Multiple și Severe din orașul Hîncești “Pasărea Albastră” Iuliana a activat în calitate de asistent social timp de 3 ani, unde a ajutat tinerii din localitate să ducă un mod de viață mai activ.
Activismul se măsoară în rezultate
La început pentru Iuliana a fost o provocare să devină lideră a Grupului de inițiativă din Hîncești. Însă, susținută de alți tineri activi ca și ea, Iuliana a coordonat campanii de advocacy, sporind astfel nivelul de conștientizare în rândul autoritățile publice privind accesibilitatea municipiului Hîncești. Acest grup de tineri a început schimbările în or. Hîncești atât la nivel de mentalitate a oamenilor, de informare, cât și prin acțiuni concrete. Ei au organizat un flash-mob în care au arătat problema accesibilității infrastructurii din Hîncești și au realizat un maraton de evaluare a accesibilității instituțiilor de menire publică. Ca urmare, au apărut primele rampe la Casa de Cultură și policlinica din or. Hîncești.
Iuliana a fost de câteva ori observatoare electorală în or. Hîncești. În 2019 tânăra s-a implicat activ în evaluarea celor 5 secții de votare din mun. Hîncești din perspectiva accesibilității (Colegiul de construcții, Gimnaziul “Mihai Viteazul”, Casa de cultură din mun. Hîncești, Școala profesională din mun. Hîncești și Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din aceeași localitate) și a venit cu recomandări de acomodare către instituțiile vizate. În același an Iuliana a luat parte la Maratonul Internațional Chișinău, care a adunat mii de participanți și a ocupat locul II între femei la distanța de 10 km.
Treptat, viața ei a început să se schimbe. De la o tânără timidă, Iuliana s-a transformat într-o tânără independentă, responsabilă, cu spirit de inițiativă și aspirații înalte pentru viitor.
Angajată la Orange
În 2019, cu suportul oferit de AMM, Iuliana a trecut cu traiul în capitală și a fost angajată la compania Orange. Ea activează la moment în calitate de Agent de Operațiuni cu Clienții. Iuliana se simte mulțumită de postul de muncă pe care îl are și zilnic depune mult efort în exercitarea sarcinilor, întrucât vede în el o posibilitate de avansare profesională. Tânăra a reușit să stabilească relații de prietenie cu colegii de serviciu, iar angajatorul apreciază conştiinciozitatea ei în onorarea responsabilităților profesionale și calitățile sale personale. Datorită implicării „MOTIVAȚIEI”, oficiul în care lucrează Iuliana a devenit accesibil sută la sută. În el există cameră sanitară accesibilă, o rampă comodă la intrare în instituție, ascensor cu uși largi, iar masa de lucru la care muncește se regulează după înălțimea de care are nevoie.
După suportul oferit de AMM, atât la studii, cât și la muncă, după o jumătate de an de la angajare la compania Orange, Iuliana și-a schimbat viața cardinal. Ea a trecut cu traiul în capitală, și-a făcut noi prieteni și a devenit independentă financiar. În Chișinău ea are senzația de libertate, căci se bucură zilnic de transport accesibil.
Sursa foto: Centrul Media pentru Tineri
Oficiu or. Chișinău
Tel/Fax:(+373-22)-66-13-93
Oficiu Vadul lui Vodă
Tel/Fax:(+373-22)-41-71-55
|
|
|
||
Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori. |
Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! | Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează. | ||
Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... |
Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.