Se trezește dimineața la ora 6.00. La 8.00 este deja la muncă și îi întâmpină cu zâmbet pe primii săi clienți. Olimp prestează servicii de multiplicare prin fotocopiere (xerox) în incinta Centrului Multifuncțional din or. Chișinău. Cu suportul Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova, tânărul a dezvoltat propria mini-afacere. Din banii câștigați el își asigură consumabilele pentru serviciul de xerox, chiria în oraș și cheltuielile pentru viața de zi cu zi.
Tânărul a povestit cu ce provocări s-a confruntat în localitatea sa de baștină, din raionul Criuleni, până a trece cu traiul în Chișinău: „Până a mă adresa la Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, am dus un mod de viață foarte pasiv. Circulam foarte rar cu transportul public, stăteam mai mult în sat și nu cunoșteam practic deloc orașul. Când începea iarna, stăteam închis în casă 3-4 luni. După ce am cunoscut Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, am devenit activ”.
Olimp are 26 de ani și este utilizator de scaun rulant. El vine dintr-o zonă rurală în care transportul public este inaccesibil pentru persoanele cu dizabilități. Ca să ajungă la Chișinău el folosea microbuzul de rută. Tânărul s-a confruntat deseori cu reticența șoferilor, care nu doreau să ia un pasager în scaun rulant: „La început a fost mai greu – spune Olimp – Puteam să vin în oraș prin ploaie sau frig. Șoferii erau cu mine destul de reticenți. Acei șoferi, care mă cunoșteau, erau amabili și de fiecare dată mă ajutau”.
Olimp a devenit beneficiar al Programului Angajare Asistată, implementat de „MOTIVAȚIE”, în luna noiembrie 2019. La acel moment, deținea 9 clase absolvite și nu avea experiență de muncă. Însă, tânărul avea o dorință arzătoare să devină mai activ și mai independent din toate punctele de vedere. El a demonstrat multă dorință, responsabilitate și implicare.
„La început, mă gândeam să lucrez de acasă, având mai multe șanse de angajare – povestește Olimp – Însă, am înțeles că munca de acasă nu este pentru mine, fiindcă aveam nevoie de socializare. Nu vroiam să rămân în continuare închis între patru pereți, în fața computerului. Credeam că dacă voi rămâne în sat nu voi avea un viitor decent. La noi în sat nu activează nici un centru de zi pentru tineri. În Chișinău, însă, mi-am făcut foarte mulți prieteni și mă pot ușor implica în diverse activități. Vedeam cum prietenii mei lucrează și sunt activi. Asta m-a motivat foarte mult să-mi găsesc și eu un loc de muncă”.
Crearea și amenajarea locului de muncă pentru Olimp
„La muncă ofer servicii de xerox și printez – spune Olimp zâmbind – De fiecare dată sunt amabil cu clienții mei și le urez o zi frumoasă. La început mă îngrijoram dacă o să mă descurc la locul de muncă, acum însă nu-mi fac griji. Mă împac foarte bine cu colegii de muncă, cu care m-am împrietenit chiar din prima zi. Ei îmi spun „băiatul nostru”.
Când am venit la noul meu loc de muncă, rampa deja era construită, iar ușile erau suficient de încăpătoare pentru scaunul meu rulant. Mobila a fost făcută la comandă pentru mine, ca să-mi fie comod să-mi realizez sarcinile de muncă”.
Identificarea chiriei accesibile pentru Olimp
Olimp a fost ajutat de managerul său de caz de la „MOTIVAȚIE” să-și găsească în oraș un loc de trai accesibil, în chirie, cu toate condițiile necesare pentru un utilizator de scaun rulant. Managerul de caz al tânărului susține că societatea încă nu este foarte deschisă față de persoanele cu dizabilități și persistă multe stereotipuri și prejudecăți. Dintre toți proprietarii de aparatamente care au fost contactați pentru a închiria un spațiu pentru Olimp, nici unul nu a fost de acord ca în locuința sa să trăiască un utilizator de scaun rulant, ceea ce este un lucru îngrijorător și inacceptabil. „Deși, inițial, mi se spunea la telefon că clădirea este accesibilă, odată ce persoanele auzeau că tânărul este utilizator de scaun rulant, ei categoric refuzau să-l ia la chirie”. Totuși, specialista de la „MOTIVAȚIE”, prin cunoscuți a identificat timp de o lună un spațiu locativ, în chirie, accesibil pentru Olimp. După care a fost testat traseul de la locul de trai până la locul de muncă, pentru a fi siguri că Olimp va putea ajunge în fiecare zi la muncă, fără obstacole. Cu toate acestea, lipsa străzilor și trecerilor de pietoni accesibile rămân a fi probleme primordiale nu doar pentru Olimp, ci și pentru toate persoanele cu dizabilități. „Acum sunt mulțumit – spune Olimp – îmi gătesc singur de mâncare, fac curat și îmi asigur toate necesitățile”.
Olimp spune că de fiecare dată a fost încurajat de „MOTIVAȚIE” să nu lase mâinile jos și să meargă mai departe cu fruntea ridicată, indiferent de obstacolele întâmpinate în cale. Prin intermediul Asociației el a beneficiat de pregătire profesională, fiind implicat la cursuri de orientare vocațională și la cursuri online de contabilitate și 1C. De la un tânăr pasiv, Olimp s-a transformat foarte repede într-un băiat activ, sociabil, mereu gata să-i ajute pe alții.
Deși, la moment, tânărul prestează serviciul de xerox, el dorește să acumuleze mai multă experiență ca, în timp, să crească profesional. Visul lui cel mai mare e să aibă propria casă, să întemeieze o familie și să obțină permis de conducere auto. Noi îi urăm mult succes lui Olimp în realizarea aspirațiilor. Mulțumim încă odată Agenției Servicii Publice, care, în parteneriat cu „MOTIVAȚIE”, a creat acest loc de muncă.
Mulțumim tuturor celor care ați avut încredere în noi și ați contribuit la îmbunătățirea calității vieții lui Olimp prin direcționarea a 2% din impozitul pe venit către „MOTIVAȚIE”. Acest fapt a permis achiziționarea mobilierului și echipamentului necesar pentru inițierea mini-afacerii de către Olimp.
|
|
|
||
Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori. |
Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! | Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează. | ||
Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... |
Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.