Accesul la piața forței de muncă este cea mai mare provocare a persoanelor cu dizabilități de vedere din Republica Moldova. Conform statisticilor, mai puțin de 10 la sută dintre persoanele nevăzătoare sau slab văzătoare sunt angajate în câmpul muncii, iar meseriile pe care le pot învăța acestea nu le oferă prea multe opțiuni de angajare.
Istoria Angelei Boz este una fericită în acest sens. Aceasta a absolvit Școala Specială pentru Nevăzători și Slabvăzători din orașul Bălți, iar găsirea unui loc de muncă a rămas doar un vis neîndeplinit mai mulți ani la rând, deoarece Angela a fost nevoită să stea acasă să îndeplinească anumite munci gospodărești pentru a putea în acest mod să îngrijească mama grav bolnavă. În urmă cu patru luni tânăra a venit în Chișinău pentru a beneficia de niște cursuri de reabilitare destinate persoanelor cu dizabilități de vedere. „Neavând o calificare profesională visam în sinea mea ca într-o zi să reușesc să lucrez și eu ceva pentru a avea posibilitatea să mă întrețin și să duc o viață independentă, însă, în același timp, îmi era frică că dacă nu văd bine, nu o să mă descurc. Anul acesta am urmat cursurile de reabilitare în cadrul Centrului Național de Informare și Reabilitare a Asociației Nevăzătorilor și am menționat că aș vrea foarte mult să pot lucra și să mă mut cu traiul în Chișinău. Astfel, angajații de acolo m-au îndrumat să apelez la Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, care oferă servicii și suport în angajarea persoanelor cu dizabilități. Se vede că a fost ziua mea norocoasă” – mărturisește Angela cu entuziasm.
Oportunitățile de lucru pentru persoanele cu deficiențe de vedere din Republica Moldova într-adevăr sunt extrem de limitate, de multe ori din cauza percepțiilor eronate despre potențialul acestora de a munci și chiar de a fi niște angajați performanți. În cadrul acestor cursuri tânăra a mai cunoscut și alte persoane cu dizabilități și a înțeles că fiecare persoană poate fi angajată, cel mai important este ca acesteia să-i fie descoperită calitățile și abilitățile pe care le are, lucru de care s-a ocupat, în cazul Angelei, dna Olga Morari, specialist în angajare asistată a Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova.
„Chiar a doua zi după discuție, dna Morari m-a informat că a identificat un job pentru mine. Astfel, am mers împreună și am discutat cu angajatorul și numai după o zi de probă, am fost angajată în cadrul unei rețele de restaurante de tip fast-food. Deja de aproape două luni lucrez la acest loc de muncă și pot afirma că viața mea s-a schimbat foarte mult spre bine. Am un salariu stabil care îmi permite să duc o viață decentă și independentă și să cumpăr cele necesare– spune Angela – „De asemenea, am reușit să-mi fac noi prieteni și mă simt foarte bine în colectiv. Colegii de muncă m-au acceptat și nu am avut momente în care să mă simt discriminată.”
Întrebată de ce este atât de important pentru o persoană cu dizabilități să fie angajată, tânăra ne-a spus următoarele: „Un loc de muncă, pe lângă salariu, îți oferă și acea demnitate de care fiecare din noi avem nevoie, că suntem oameni cu capacități și putem realiza ceva și putem fi utili societății și nu suntem cu nimic mai inferiori decât alte persoane care nu au dizabilități. Astăzi viața mea e mult mai bună și îmi doresc foarte mult să îmi întemeiez și o familie și să duc o viața independentă și plină de sens.”
Istorie de succes realizată cu sprijinul Proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de către GIZ Moldova cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei (BMZ) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).
|
|
|
||
Crearea acestei rubrici are drept scop facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități precum și recrutarea acestora de către potențialii angajatori. |
Harta conține informații despre clădirile accesibile și neaccesibile din Republica Moldova. Pentru a afla mai multă informație, accesați rubrica Despre. Harta este modificată prin introducerea informației noi colectate de la cetățeni. Contăm pe implicarea DVS! | Persoanele care primesc suport din partea Asociației nu achită pentru serviciile prestate. Deseori nu avem resursele financiare necesare penru a acoperi numărul mare de persoane care ni se adresează. | ||
Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... | Citeşte mai mult... |
Aceast web site a fost renovat grație suportului financiar acordat din partea Reprezentanței IM Swedish Development Partner, cu fonduri de la Sida și SMC (Consiliul Misiunii Suedeze).
IM/Sida/SMC nu împărtășește neapărat punctele de vedere și opiniile prezentate aici. Responsabilitatea aparține exclusiv autorilor.