26 de asistenți parentali sunt mai informați pe domeniul dizabilității

logo_final_proiect_PIN

Într-o lume în care diversitatea se îmbină cu puterea cunoașterii, un grup de asistenți parentali din Moldova s-a reunit cu un scop nobil: acela de a deschide porțile către o societate mai incluzivă. Astfel, la Ungheni, regăsim nu doar povești de viață fascinante, ci și vocile specialiștilor care dedică timp și efort pentru a oferi sprijin copiilor cu dizabilități și luptă pentru drepturile acestora. Printr-o activitate de informare interactivă, participanții au descoperit impactul major pe care o are informația corectă, atitudinea pozitivă și empatia în procesul de transformare a provocărilor în procesul de incluziune a copiilor/tinerilor cu dizabilități în oportunități.
 
La începutul săptămânii curente echipa Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova a organizat a doua activitate de informare la Ungheni pe domeniul dizabilității pentru asistenții parentali.
 
Sergiu Ceaglei este originar din Teșcureni, r. Ungheni. Ca asistent parental, bărbatul are la întreținere 4 copii: „Pentru mine a fost nouă informația privind dreptul la muncă al persoanelor cu dizabilități. Fiecare om are dreptul să-și valorifice potențialul și capacitățile profesionale. În urma acestor discuții am înțeles că incluziunea persoanelor cu dizabilități începe cu participarea lor activă la toate nivelurile: acces la studii, muncă, activități culturale și sociale, servicii etc.”.
 
Tatiana Chicaroș este din s. Pârlița, r. Ungheni. Specialista are grijă de un băiat de 19 ani cu dizabilitate intelectuală. Femeia a relatat că procesul de integrare a lui în câmpul muncii este mai dificil, căci are nevoie permanent de cineva care să-l asiste și să-l ghideze la locul de muncă: „Am făcut mai multe încercări de a-l ajuta să-și găsească un loc de muncă, dar fără succes. Angajatorii spuneau că vor reveni cu apel, dar așa și nu l-au mai contactat. Informațiile primite la această sesiune, organizată de MOTIVAȚIE, mă vor ajuta să-l integrez mai ușor la muncă și să-i ofer tot sprijinul meu în acest proces ca să ducă pe viitor un mod de viață independent”.
 
Specialista a relatat că are la îngrijire și o fată cu dizabilitate de vedere de 9 ani pe care o ajută să învețe să citească. Tatiana Chicaroș a adăugat că în cadrul activității a aflat lucruri utile privind cum să comunice corect cu copiii/tinerii cu dizabilități, de ce este important să nu se facă diferență în abordare dintre copiii cu dizabilități și copiii cu abilități depline.
 
Alexandru Chiorescu are dizabilitate și este originar din or. Ungheni. Dumnealui este asistent parental pentru o fată cu dizabilități de 7 ani: „Activitatea organizată de echipa MOTIVAȚIEI a fost pentru noi un bun prilej de a ne îmbogăți cunoștințele din experiența practică a Asociației, inclusiv din procesul de angajare a persoanelor cu dizabilități. Persoanele cu dizabilități ar trebui să aibă acces la orice tip de muncă pe care doresc să o practice. Atunci când în funcții de conducere vor fi mai multe persoane cu dizabilități, atitudinea societății se va schimba mult mai repede”.
 
Proiect finanțat People in Need Moldova în cadrul programului de granturi pentru ONG-uri din Republica Moldova din sursele #SOSUkraine, donații ale poporului ceh.

+0e91d3e8-d349-4c64-a756-30a8a9352690

+429e332d-60dd-4502-b786-27dc3e20ef7b

Distribuie