Andrei Sîmboteanu, manager resurse umane în cadrul companiei OILTECH S.R.L.: „Am învățat să găsesc soluții, dar nu scuze ca să angajăm persoanele cu dizabilități”

Datorită „CORE Support finanțat de IM Swedish Development Partner”, în primele 3 luni ale acestui an 9 persoane cu dizabilități au fost angajate pe piața liberă a muncii, 50 de reprezentanți ai companiilor au fost contactați pentru a oferi locuri de muncă persoanelor cu dizabilități și 11 instituții publice au fost evaluate din perspectiva accesibilității.

logo_IM

Domnule Sîmboteanu, cum a fost colaborarea dintre MOTIVAȚIE și Întreprinderea cu Capital Străin OILTECH S.R.L. (în continuare Oiltech)?

Cu MOTIVAȚIE avem o colaborare strânsă și pozitivă din 2017, care a adus rezultate vizibile atât pentru beneficiarii Asociației în căutarea unui loc de muncă, dar și pentru compania Oiltech în formă de angajați fideli. Vreau să remarc faptul că în cadrul colectivului nostru s-a schimbat mult spre bine atmosfera în colectiv și atitudinea angajaților față de persoanele cu dizabilități. Dacă la început șefii de echipă erau mult mai reticenți față de procesul de angajare a persoanelor cu dizabilități, cu timpul ei au început să-i laude ca lucrători punctuali și responsabili, momente demonstrate mai ales în situațiile de criză în companie. La moment, în compania Oiltech activează circa 500 de persoane, dintre care 54 sunt angajații cu dizabilități, 18 dintre care au fost încadrați în câmpul muncii cu suportul Asociației MOTIVAȚIE” din Moldova.

Care sunt beneficiile pe care le oferă compania pentru angajații săi, inclusiv cei cu dizabilități?

Pentru lucrătorii companiei organizăm transport gratuit, care aduce angajații din regiunile Anenii Noi și Orhei. Angajații din alte regiuni beneficiază de un adaus la salariu, care le permite să-și procure abonament la transportul public. Toți angajații companiei beneficiază de prânz gratuit în cantina organizației. Avem vestiar și cameră sanitară separată, amenajate la necesitățile persoanelor cu dizabilități, angajate la companie. Conform Codului Muncii, aceste persoane pot beneficia de un program de muncă redus, iar normele de producere pentru persoanele cu dizabilități sunt mai reduse, în funcție de capacitatea lor de muncă. Acomodarea rezonabilă a locului de muncă pentru persoanele cu dizabilități necesită în primul rând deschidere, nu neapărat costuri mari.

Ce provocări întâmpină de regulă angajatorii pentru a integra în câmpul muncii persoanele cu dizabilități?

Trebuie să recunosc că la început colectivul nostru era sceptic privind angajarea persoanelor cu dizabilități, fiindcă în secția de producere există  anumite riscuri legate de producere. În plus, persoanele cu dizabilități locomotorii au nevoie de un spațiu de muncă adaptat, ca ei să nu depună efort suplimentar și să nu se expună riscului de a primi o traumă. Dacă la început mulți șefi de echipă au fost rezervați de a primi în echipă persoane cu dizabilități, de teamă că acestea nu vor fi suficient de productive, cu timpul părerea lor s-a schimbat cardinal și ei au început să-i laude.

Când ați angajat prima persoană cu dizabilități în companie?

Noi avem trei persoane cu dizabilități pe care le-am angajat în cadrul companiei în 2017, care lucrează la noi și până în prezent. Angajații cu dizabilitate locomotorii sau de auz poartă veste speciale reflectorizante, care îi scoate în evidență. La moment, în cadrul companiei avem un angajat care cunoaște limbajul mimico-gestual. Acesta le explică la necesitate persoanelor cu dizabilitate de auz, nou venite în companie, care sunt condițiile și atribuțiile lor de muncă. Atunci când vine o persoană nouă într-un colectiv în care deja lucrează persoane cu dizabilități cu experiență, care le arată că munca nu este complicată, procesul de adaptare a persoanei decurge mult mai ușor.

Cât de utile au fost instruirile pentru angajatori, organizate anterior de MOTIVAȚIE, la care ați participat?

În cadrul instruirilor am învățat să am o atitudine deschisă față de persoanele cu dizabilități în dependență de abilitățile de muncă pe care le au. Pentru ca abilitățile lor să fie valorificate în deplină măsură este important să fie create pentru ei toate condițiile necesare la locul de muncă, conform necesităților legate de dizabilitate. Ca manager resurse umane, am învățat în urma acestor instruiri să găsesc soluții, dar nu scuze ca să angajăm persoanele cu dizabilități. Consider că astfel de evenimente sunt binevenite pentru toți angajatorii din Republica Moldova, astfel ei vor fi mai motivați să angajeze persoanele cu dizabilități.

Prin angajarea de succes a persoanelor cu dizabilități, ați reușit să demonstrați nu doar un grad înalt de responsabilitate socială a companiei, dar și să demonstrați că angajarea de succes a persoanelor cu dizabilități este posibilă.

Compania noastră tot timpul a fost deschisă pentru angajarea persoanelor motivate, dornice și apte să muncească, iar persoanele cu dizabilități nu sunt o excepție în acest sens. Cred că este foarte important ca alți angajatori să nu aibă frica să angajeze persoanele cu dizabilități. Ba din contra, să caute posibilitatea să-i încadreze în câmpul muncii. Astfel, ei vor câștiga un angajat responsabil, dornic să muncească, și să aducă beneficii companiei. În acest sens pot aduce chiar exemplul colegei mele de birou, la fel cu dizabilitate, care lucrează în administrație. Ea a început să lucreze la Oiltech în calitate de controlor calitate în secția de producere și acum este specialistă în resurse umane în cadrul companiei. Noi ne-am străduit să încadrăm persoanele cu dizabilități în diferite domenii de activitate în companie, găsind locul potrivit pentru capacitățile persoanei. În companie am avut cazuri în care persoanele cu dizabilități au făcut cunoștință și au creat familie.

În 2017 întreprinderea cu capital străin Oiltech a luat trofeu la evenimentul Gala RemarcAbilitatea 2017” ca “Angajator remarcabil pentru angajarea persoanelor cu dizabilități prin Angajarea Asistată”. Cum ați reușit să luați această distincție?

În 2017 am avut o colaborare strânsă cu echipa MOTIVAȚIEI. În acel an eram într-o creștere activă de personal și, datorită unei colaborări strânse cu Asociația, am organizat mai multe vizite de introducere în activitățile uzinei pentru mai multe persoane cu dizabilități, care ulterior au fost angajate.

Dle Sîmboteanu, vă mulțumesc pentru dialog!

Drumul de succes a lui Igor

Igor Bouroș este angajat de 5 ani la compania Oiltech cu suportul MOTIVAȚIEI. Încet dar sigur el și-a creat propriul drum spre succes. Făcând parte dintr-un colectiv numeros, dar prietenos, Igor destul de repede a reușit să-și creeze noi cunoscuți și prieteni. El a devenit mult mai sociabil, mai încrezut în forțele proprii și mulțumit că poate contribui la bunăstarea proprie și a familiei. La început el a lucrat în ture ca operator la secția de ștampare, iar ulterior el a avansat la nivel profesional și a devenit laborant. Salariul îi oferă posibilitatea să-și acopere necesitățile de bază ale familiei și să ducă un mod de viață activ.

Constantin Beleac este un alt tânăr cu dizabilități, angajat la Oiltech cu suportul MOTIVAȚIEI. El lucrează ca operator la secția de ștampare din 2018, îi place mult lucrul său și spune că colectivul este prietenos.  

După ce m-am angajat la Oiltech în 2018 ca deridicătoare, viața mea s-a schimbat cardinal – a menționat Nadejda Caraman, o altă tânără angajată cu suportul Asociației MOTIVAȚIE – acolo mă simt ca acasă. Sunt bucuroasă că am un loc de muncă datorită implicării MOTIVAȚIEI.

Acest material a fost elaborat în cadrul CORE Support pentru implementarea Planului Strategic al Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova, susținut financiar de IM Swedish Development Partner.

Finanțat de către IM Swedish Development Partner și Agenția Suedeză de Cooperare Internațională (Sida). IM Swedish Development Partner sau Sida nu sunt responsabili pentru conținut și nu neapărat împărtășesc opiniile exprimate în acest material.

 

Distribuie