Călătoria lui Sergiu: de la provocări la succes în angajare
Sergiu este un tânăr, care în luna aprilie a anului curent s-a adresat la Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova pentru a fi informat despre serviciile de angajare asistată pentru persoanele cu dizabilități. Fiind o persoană perseverentă și dornică de studiu, a obținut licența de inginer în telecomunicații la Universitatea Tehnică din Republica Moldova. Din lipsa unei experiențe de muncă, tânărul a avut nevoie de îndrumare și suport pentru a se angaja, care i-au fost oferite de managerul de caz. Încadrat în câmpul muncii cu suportul MOTIVAȚIEI ca taximetrist, tânărul a demonstrat angajatorului că este o fire muncitoare și ambițioasă. Chiar dacă are o experiență doar de 5 ani în domeniul șoferiei, tânărul a putut să demonstreze competențe bune de șofat chiar din ziua probei practice pentru a fi acceptat la lucru. Desigur, un alt argument cu care distruge orice critică și tentativă de discriminare este firea lui optimistă și zâmbetul său.
Sergiu, de ce suport ai beneficiat din partea Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova?
Am fost ajutat de doamna Ecaterina, managerul meu de caz, la traducerea CV-ul din limba rusă în română și la completarea acestuia. De asemenea, deoarece sunt originar din stânga Nistrului, m-am confruntat cu impedimente din cauza certificatului de dizabilitate, emis de către autoritățile din stânga Nistrului. Managerul meu de caz mi-a oferit tot suportul și informațiile necesare și m-a ghidat în procesul de actualizare a certificatului de dizabilitate conform legislației RM. În prezent, sunt în proces de a-mi perfecta pensia de dizabilitate în RM.
Cum decurge de obicei ziua ta de muncă?
Încep de obicei munca la ora 6.00. Activez deja de 3 luni ca taximetrist, mă inspiră munca pe care o fac. La început eram destul de timid. Cu timpul, am început să comunic cu diverși oamenii, ceea ce mi-a îmbunătățit abilitățile de comunicare.
Cu ce provocări te-ai confruntat pe parcurs?
Am încercat să-mi găsesc un loc de muncă la mai multe companii de telecomunicații din capitală. Dar nici una din ele nu mi-a dat un răspuns afirmativ. Dizabilitatea mea este vizibilă din cauza spasticității pe care o am, chiar dacă mă deplasez independent. O bună parte din clienții mei din prezent au o reacție pozitivă. Ei mă încurajează să-mi continui munca pe care o fac. Alții însă, atunci când mă văd pentru prima oară la volan, cred că sunt bat sau folosesc droguri. Acest lucru este destul de neplăcut, dar nu mă simt descurajat, fiindcă am o motivație înaltă de a munci. Banii pe care îi adun din salariu pe timp de vară mă vor ajuta să-mi continui studiile de master în domeniul telecomunicațiilor la Universitatea Tehnică din Republica Moldova. Cu colegii de studii am o relație foarte caldă și prietenoasă. Ei nici nu atrag atenție la dizabilitatea pe care o am.
Cât de deschisă crezi că este societatea de a angaja persoane cu dizabilități?
Cred că societatea noastră este încă destul de reticentă față de angajarea persoanelor cu dizabilități. Am cunoscut însă și angajatori deschiși, care atrag atenția în primul rând la abilitățile de muncă ale persoanelor cu dizabilități. Sunt și angajatori care se tem să ia responsabilitate față de persoanele cu dizabilități, în caz că se întâmplă ceva cu ei la locul de muncă.
Ce mesaj motivațional ai pentru alți tineri cu dizabilități, aflați în căutarea unui loc de muncă?
Le urez multă răbdare, perseverență, ca să nu dea nicicând mâinile în jos. Mai devreme sau mai târziu fiecare își va găsi locul de muncă dorit, potrivit abilităților și competențelor pe care le are.
Hobby...
Până a mă angaja în câmpul muncii mereu am dus un mod de viață activ. Am mers la sala de forță, bazin și tenis de masă.
Visez în următorii 5 ani să...
Să-mi creez propria familie și să evoluez treptat pe plan profesional.
Activitatea a fost organizată de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova în cadrul programului „Războiul din Ucraina: Răspuns și recuperare incluzivă la inițiativa organizațiilor persoanelor cu dizabilități (Faza 2)”. Programul are ca obiective: advocacy pentru un răspuns umanitar incluziv, răspunsul umanitar la criza refugiaților din Ucraina și acțiuni de suport pentru organizații ale persoanelor cu dizabilități și persoanele cu dizabilități. Acest program este implementat cu asistența financiară a partenerului de finanțare CBM și Fondului European al Dizabilități.