De la comunicarea empatică la incluziunea copiilor cu dizabilități

logo_final_proiect_PIN

Ca să fii un asistent parental este nevoie de multă empatie, dedicație, răbdare și curaj. Datorită activității interactive de informare, oferite de echipa MOTIVAȚIEI, un grup de asistenți parentali au avut ocazia să învețe aspecte importante la subiectul comunicării corecte cu persoane cu diferite necesități de la specialista MOTIVAȚIEI, Natalia Popov. Astfel, în cazul în care vor lucra pe viitor cu copii care au dizabilități deja vor ști cum să comunice cu ei corect ca să faciliteze incluziunea lor socială. Totodată, acei specialiști care lucrează deja cu copii cu dizabilități, și-au împărtășit bunele practici din propria experiență. Astfel, participanții prezenți au beneficiat de instrumentele necesare pentru a transforma provocările în oportunități.

La începutul lunii noiembrie în cadrul proiectului „O societate incluzivă prin servicii accesibile”, finanțat de People in Need,  echipa Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova a informat  mai mulți asistenți personali din r. Ungheni pe domeniul drepturilor persoanelor cu dizabilități într-un mediu care a încurajat învățarea și schimbul de experiență.

Printre participanți s-a numărat și Tatiana Todorov, originară din or. Cornești, care a evidențiat importanța cunoașterii legislației relevante privind incluziunea în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilități și care sunt subvențiile oferite de stat pentru angajatorii care creează și acomodează locuri de muncă pentru persoane cu dizabilități. Informațiile acumulate au ajutat-o pe Tatiana să-și îmbunătățească competențele profesionale.

Andrian Lupu, liderul unei asociații locale care ajută la incluziunea persoanelor cu CES, a adus în discuție exemple pozitive din Italia, unde sistemul educațional asigură incluziunea tuturor copiilor, indiferent de abilitățile lor. El a subliniat nevoia de adaptare a informației la nivelul de dezvoltare al copiilor, pentru a le permite să învețe și să se integreze cu succes în societate. „Pentru schimbare, trebuie să începem de la cele mai tinere generații. Cred că schimbarea în Moldova ar trebui făcută începând cu instituții preșcolare și școlare prin existența unui număr suficient de cadre profesioniste, care vor ajuta copiii cu dizabilități să se integreze mai ușor în procesul de studii și în societate în general. Toți avem aceleași drepturi. Haideți să începem de a fi mai buni, mai înțelegători și să avem grijă de oamenii care au nevoie de susținerea noastră”, a spus el, încurajându-i pe colegii săi să acționeze în spiritul empatiei și al solidarității.

În concluzie, în ultimele două săptămâni, 26 de asistenți parentali au beneficiat de formare pe tema incluziunii, pregătindu-se astfel să devină adevărați agenți ai schimbării. Această inițiativă nu doar că deschide noi orizonturi pentru acești profesioniști, dar și contribuie la crearea unei societăți mai incluzive și mai iubitoare, unde fiecare copil are șansa de a fi fericit.

Proiect finanțat People in Need Moldova în cadrul programului de granturi pentru ONG-uri din Republica Moldova din sursele #SOSUkraine, donații ale poporului ceh.

+bdb7ac60-dbf5-4f10-960d-ea75bac3bea8

Distribuie